Hasztalan erőlteti

2022.06.12. 07:40

Hiába ígérte meg Baranyi, aligha lesz helyi népszavazás a Fudanról

Az Alkotmánybíróság nemrég alkotmányellenesnek nyilvánította a budapesti IX. kerületben építendő kínai egyetemről szóló kérdést, így arról nem lehet országos népszavazást kiírni. A ferencvárosi baloldali polgármester most helyi népszavazást akar ugyanerről, de lehetséges ez egyáltalán? If. Lomniczi Zoltán alkotmányjogász válaszolt a Magyar Nemzetnek.

A Magyar Nemzet kérdésére küldött állásfoglalásában Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy vélekedett, hogy 

A Fudan Egyetem kérdése meghaladja a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörét, így a testület ultra vires, hatáskörén túlterjeszkedve járna el fő szabályként, ha a tárgyban helyi népszavazást írna ki.

A Századvég jogi szakértője megjegyezte, hogy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról a 2013. évi CCXXXVIII. törvény 32. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete helyi népszavazást kizárólag a képviselő-testület feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben rendelhet el.

Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette, az alaptörvény kimondja,

az önkormányzatoknak a közügyek intézése során minden esetben a törvények keretei között kell eljárniuk, mely alkotmányos követelmény szintén sérülne, ha egy, az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek minősített, és a népszavazás jogi feltételeinek más szempontból sem megfelelő kérdésben népszavazás kerülne megtartásra.

Mint ismert,

arról, hogy megépülhet-e a kínai Fudan Egyetem, az Alkotmánybíróság (AB) nemrégiben hozott döntése szerint nem lehet országos népszavazást tartani.

Az AB a határozatában kimondta, hogy egy nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését végrehajtó, azzal közvetlen összefüggésben álló törvény megváltoztatásában vagy hatályon kívül helyezésében az alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés d) pontja kizárja a közvetlen hatalomgyakorlást mint a politikai alapjogok gyakorlását.

Nem sokkal később Baranyi Krisztina, a IX. kerület baloldali polgármestere azzal állt elő, már készítik a helyi népszavazáshoz a kérdést a Fudanról.

Baranyi szerint a referendumot már kora ősszel meg lehetne tartani, ám Ifj. Lomnici Zoltán állásfoglalása alapján ebben a kérdésben a soha a legvalószínűbb időpont.

A Nemzeti Választási Bizottság 2021 augusztusában hitelesítette a Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kezdeményezésére benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria 2021 decemberében jóváhagyott. A Kúria döntése ellen alkotmányjogi panasszal éltek, így került a kérdés a taláros testület elé.

A Fudanról a baloldal azt állítja, a tervezett Diákváros helyett húznák fel, hiába tette egyértelművé a kormány, hogy mindkét projekt meg fog valósulni.

Érdekesség, hogy az AB döntése előtt nem sokkal Karácsony párttársa, Tordai Bence azt mondta, nincs szükség rá, hogy „megtartsák a drága” referendumot a Párbeszéd elnökének kérdéseiben, hiszen a társadalom – szerintük – úgyis velük ért egyet.

A hatpárti összefogás vélhetően az országgyűlési választáson elszenvedett nagyarányú veresége után már nem ragaszkodik ahhoz, hogy népszavazást rendezzenek az általuk benyújtott kérdésekről, mert valószínűleg nem hittek benne, hogy nekik kedvező eredmény születne.

Karácsony Gergely ráadásul már maga előre kimondta a saját népszavazási kérdéseikre az ítéletet, amikor március elején úgy fogalmazott: „Április 3-án igazi népszavazás lesz, ahol döntünk a Diákvárosról és döntünk bajba jutott embertársaink megsegítéséről is.”

Borítókép: Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a IX. kerület polgármestere beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában