Kormányalakítás

2022.05.26. 13:58

A szlovén kormányfő benyújtotta miniszterjelöltjei névsorát a parlamentnek

A kormányról várhatóan június 3-án szavaz a parlament.

Robert Golob, az egy nappal korábban megválasztott szlovén kormányfő benyújtotta miniszterjelöltjei névsorát a parlamentnek - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) csütörtökön.

Az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) pártnak 11, a két koalíciós partnernek, a Szociáldemokratáknak (SD) négy, a Baloldalnak (Levica) két minisztere lesz a 15. szlovén kormányban. A miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása hétfőn kezdődik. A kormányról várhatóan június 3-án szavaz a parlament.

A Szociáldemokraták adják a külügyminisztert, az igazságügyi minisztert, a gazdasági minisztert és a fejlesztési és európai kohéziós politikáért felelős tárca nélküli minisztert. A Baloldalnak két tárca jut, a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium.

A Szabadság Mozgalom jelöltjei kerülnek a pénzügy, az egészségügy, a belügy, a védelmi, az infrastrukturális, a környezetvédelmi, az oktatási, az államigazgatási és a mezőgazdasági minisztériumok élére. Továbbá két tárca nélküli, a digitális átalakulásért és a külhoni szlovénekért felelős minisztere is lesz a pártnak.

A tervek szerint néhány minisztériumot átneveznek, és később további három minisztériummal is bővül majd a kormány.

A hárompárti balközép koalíció módosítani szerette volna a kormány összetételére vonatkozó törvényt, de a Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) indítványt nyújtott be a nemzetgyűlésnek konzultációs népszavazás kiírására. A szlovén törvények szerint 30 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a népszavazási indítványról szavazhasson a parlament, és csak ezután kerülhet sor a kormánytörvény módosítására.

A javasolt változtatások értelmében az új kormánynak 19 minisztériuma és egy tárca nélküli minisztere lett volna, de egyelőre marad a régi felállás, azaz 14 minisztérium és három tárca nélküli miniszter.

A miniszterjelöltek többsége ismeretlen a közvélemény számára, a gazdasági életből és egyéb szakterületekről érkeznek a kormányba. A külügyminiszteri posztot Tanja Fajon, az SD elnöke, volt európai parlamenti képviselő tölti majd be. Luka Mesec, a Baloldal vezetője kapja meg a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumot. A védelmi miniszteri tárca élére Marjan Sarec volt miniszterelnök kerül. Az általa vezetett párt nem érte el a négy százalékos bejutási küszöböt a választásokon, de Golob már korábban jelezte, hogy a Szabadság Mozgalom kvótájából helyet biztosít számára a kormányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában