Választási értékelő

2022.04.09. 11:15

Tölgyessy Péter: Orbán Viktor már évek óta nemzetközi tényező, ilyen a magyar történelemben még nem volt

A Fidesz érti az országot, az ellenzék nem, Orbán Viktort miniszterelnöknek tekintik az emberek, Márki-Zayt nem – mondta a rendszerváltó politikus, politológus.

Tölgyessy Péter volt Gulyás Márton baloldali aktivista választást értékelő műsorának vendége. A rendszerváltó politikus, egykori országgyűlési képviselő azt mondta: a Fidesz és azon belül Orbán Viktor az egyetlen, aki érti az országot – írja az Origo.

 

Alapvetően nem volt kizárva az ellenzéki győzelem – jelentette ki Gulyás Márton műsorában Tölgyessy Péter politológus. Felidézte: a ciklus közepétől kezdve elindultak olyan folyamatok a járványkezelésben és a gazdaságban, amelyek inkább a Fidesz győzelmét valószínűsítették, erre „jött” a háború – de még ezt is el lehetett volna rontani,

és ezt az ellenzék jó eséllyel elrontotta volna.

Orbán Viktor az, aki nehéz helyzetben  „különösen összeszedi magát” – szögezte le Tölgyessy Péter. A politológus szerint egyértelmű, hogy a miniszterelnököt egyetlen dolog vezérelte, az a szándék,

hogy ki kell maradni a háborús konfliktusból.

A baloldal át sem gondolta ezt – mondta –, hanem egyszerűen azt mondta fel, amit a nyugati szövetségesek mondtak.

 

Felidézte: Márki-Zay Péter hamar eljutott oda egy interjújában, hogy ha a NATO kéri, akkor Magyarország küld katonát. „Miközben senki nem kért tőlünk katonát” – hívta fel rá a figyelmet – vagyis teljesen felesleges volt ilyen felajánlást tenni.

Szerinte az emberek nem gondolták azt, hogy Márki-Zay Péter alkalmas lett volna miniszterelnöknek.

Orbán Viktor a háborús konfliktus kérdésében miniszterelnöknek mutatkozott, a békesség emberének – az ellenzék pedig ennek az ellenkezőjét képviselte.

A Fidesz az a párt, amelyik érti az országot, amelyik sikeresen szólította meg a falusi, kisvárosi embereken kívül a nagyvárosokban élőket is – mondta Tölgyessy Péter, aki

egyúttal nevetségesnek tartja azt az ellenzéki állítást, mely szerint Magyarországon nincs demokrácia, a dolgozó emberek ugyanis azt érezték, hogy fogyasztóként és munkaerőpiaci szereplőként is nagyobb lett a mozgásterük.

A kormányfő tevékenységével kapcsolatban azt mondta,

ilyen a magyar történelemben még nem volt, ilyen hosszú ideig még senki sem volt tényező a nemzetközi politikában. Olyan előfordult, hogy valaki egy-egy pillanatra ilyen szintre került – például Kossuth Lajos –, de ez Orbán Viktornál már évek óta tart

– jelentette ki.

 

Az ellenzéket hisztériakeltőnek, „sőt, az utóbbi időben főhisztériakeltőnek” nevezte a politológus. A műsor végén kiemelte: most a legfontosabb, hogy ne sodródjunk bele a kétpólusú szembenállás hisztériáiba.

 

Borítóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában