Ukrán válság

2022.03.12. 15:35

Ukrajnai háború: Zelenszkij beszámolt a veszteségekről (videó)

Folyamatosan frissülő tudósításunk az orosz-ukrán háború 17. napjáról.

Az orosz-ukrán háború legfontosabb, szombati eseményei

  • Fehéroroszország megszólalt az orosz invázióhoz való csatlakozásról
  • Lebombázták Ukrajna jellegzetes szállodáját Csernyihivben
  • Kárpátalján is megszólaltak a szirénák szombat reggel
  • Ismét megpróbálkoznak humanitárius folyosók létesítésével az ukránok, hogy kimenthessék a civileket
  • A támadó orosz seregek átcsoportosították erőiket Kijev közelében
  • Továbbra is változatlan mennyiségű gázt szállít Ukrajnán keresztül a Gazprom
  • Kétezer ember evakuáltak Kijevből
  • Videókonferencián folytatódhatnak az orosz-ukrán tárgyalások

 

Tizenhatezer zsoldost vethet be Putyin

Nyilvánosan elismerte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy 16 ezer, főként közele-keleti önkéntes katona csatlakozik az Ukrajnát támadó orosz erőkhöz – írja legújabb, az ukrajnai háborút elemző Twitter-üzenetében a brit védelmi minisztérium. Hozzáteszik: Oroszország a veszteségek miatt kénytelen máshol katonák után nézni.

 

Biden 200 millió dollár értékű katonai segélyt engedélyezett

Joe Biden amerikai elnök 200 millió dolláros katonai segélyt engedélyezett Ukrajna számára szombaton – közölte a Fehér Ház.

Egy magas rangú kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy a támogatás egyebek között páncéltörő fegyverekre, légvédelmi rendszerekre és kézifegyverekre, valamint katonai szolgáltatásokra, oktatásra és kiképzésre költhető.


Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint ezzel 1,2 milliárd dollárra emelkedett az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott biztonsági segélyek összege 2021 januárja óta. 2014, azaz a Krím félsziget orosz annektálása óta összesen 3,2 milliárd dollárt tesz ki ez az összeg.

 

Az orosz hadsereg további katonai célpontokat semmisített meg

Az orosz hadsereg 79 katonai célpontot semmisített meg szombaton Ukrajnában – közölte Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője.

Egyebek között hat lőszer- és üzemanyagraktárt, illetve egy Mi-24-es harci helikoptert és három drónt semmisítettek meg. A közlést független forrásból nem lehetett megerősíteni.


Konasenkov szerint az orosz hadsereg összesen 3593 katonai célpontot semmisített meg Ukrajnában a harcok február 24-i kezdete óta. Oroszország saját bevallása szerint nem támad civil célpontokat. Az ENSZ ezzel szemben úgy értesült, hogy az orosz csapatok többször megsértették a nemzetközi jogot, egyebek között azzal, hogy kazettás bombákat vetettek be, még lakott területeken is. A világszervezet 26 támadásról tud, amelyet az orosz hadsereg követett el ukrajnai egészségügyi létesítmények ellen. Ezekben összesen tizenkét ember vesztette életét.

 

Videókonferencián folytatódhatnak az orosz-ukrán tárgyalások

Zelenszkij elnök egyik tanácsadója szerint az orosz-ukrán tárgyalások videókonferencián fognak folytatódni. A delegációk eddig háromszor találkoztak személyesen, de egyik sem vezetett eredményre.

 

Kétezer ember evakuáltak Kijevből

Körülbelül 2 ezer embert evakuáltak szombaton Kijevből – közölte az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat. Délután 40 autóbuszból álló konvoj érkezett Bilohorodka községbe.

 

Varga Mihály: zavarmentes a be- és kiléptetés a magyar-ukrán határátkelőhelyeken

Február 24-e óta kétszázezer ukrán menekült érkezett Magyarországra.

 

Az ukrán elnök optimista, miközben az oroszok Kijev felé fordítják fegyvereiket

A felek állítólag konkrét javaslatokat kezdtek megvitatni az ultimátumok helyett – írja a Világgazdaság.
 

A Reuters szerint Zelenszkij ukrán miniszterelnök némi optimizmust vélt felfedezni az orosz tisztviselőkkel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban. A felek állítólag konkrét javaslatokat kezdtek megvitatni az ultimátumok helyett. Zelenszkij továbbra is a békekötésre, a háború befejezésére szólít fel.

Az orosz erők mintegy 15 mérföldre vannak Kijev központjától, és hamarosan nagyszabású orosz támadás indulhat a főváros ellen az Egyesült Királyság hírszerzése szerint – írja a CNBC.

 

Gulyás Gergely fogadta George Patakit

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten fogadta George Patakit – közölte a Miniszterelnökség szombaton az. A közleményben azt írták: New York állam korábbi kormányzója elismerését fejezte ki a magyar kormány és a karitatív szervezetek rendkívüli erőfeszítéseiért, amellyel az orosz-ukrán háború következtében előállt menekülthelyzetet kezelik, amiről egy nappal korábban maga is személyesen meggyőződhetett.


A találkozón magyar részről a Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselő vett részt – tájékoztatott a Miniszterelnökség.

 

Ukrán tisztségviselő: az orosz erők álnépszavazást terveznek Herszon elszakadásáért

Az orosz megszálló erők „álnépszavazást” tartanának Herszon kikötővárosában, hogy újabb szakadár régió jöjjön létre Ukrajna területén – állította a városi tanács elnökhelyettese szombaton. Szerhij Hlan a közösségi médiában azt írta: egy újabb szakadár köztársaság kikiáltásával a térség „egy reménytelen lyukká válna élet és jövő nélkül”.


Az orosz csapatok március elején elfoglalták Herszont, de a városban azóta is gyakoriak a megszállók elleni tüntetések.


Nincs veszély a zaporizzsjai atomerőműnél

A Roszatom orosz állami energiavállalat tizenegy munkatársa, köztük két mérnök érkezett a zaporizzsjai atomerőműbe – közölte az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat. A szakértői csoport felméri a létesítmény biztonságosságát, illetve elvégzi a szükséges javításokat.


Európa legnagyobb atomerőműve több mint egy hete került orosz kézre. A harcok során tűz ütött ki egy oktatóépületben, de nagyobb baj nem történt. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tájékoztatott, hogy rövid szünet után újra megindult az adatátvitel a bécsi székhelyű szervezet felé a létesítményből.


A szakadárok folytatják az előrenyomulást Mariupolban 

Az ukrán hadsereg szombaton közölte, hogy az ellenséges csapatok területeket foglaltak el a város keleti peremén. Az orosz védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy több városrészt ellenőrzése alá vont. Az Azovi-tenger partján fekvő négyszázezres lélekszámú várost napok óta ostromolják. A helyszínen egyre rosszabb a humanitárius helyzet.

 

Tart az evakuálás

Zajlik, és várhatólag vasárnap is folytatódik majd a civilek kimenekítése a frontvonal melletti városokból – közölte Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója. Aláhúzta: a tűzszünet során igyekeznek minél több embernek segíteni a menekülésben.

Civileket evakuálnak Mariupolból
Forrás: Leon Klein


Ukrán források szerint az orosz légierő célpontokat támadott Dnyipróban, Luckban és Ivano-Frankivszkban. Az éjszaka folyamán támadás ért egy lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt Kijevtől délre. A fővárostól északra található, napok óta támadás alatt álló Csernyihivben nincsen áram, víz, fűtés és gáz.

 

Zelenszkij: orosz katonák százai adták meg magukat

Pénteken mindegy 500-600 orosz katona adta meg magát az ukrán erőknek – idézte a BBC Volodimir Zelenszkijt. Az ukrán elnök hozzátette: az ukrán városok oroszok általi megszállása csak ideiglenes állapot.

 

Zelenszkij beszámolt a veszteségekről

1300 ukrán katona vesztette életét eddig a harcokban – mondta Volodimir Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatóján. Nyugati források szerint orosz oldalon körülbelül hatezer katona halt meg.

 

Macron és Scholz azonnali tűzszünetre szólította fel Putyint

Azonnali tűzszünetre és a konfliktus diplomáciai megoldásának keresésére szólította fel Vlagyimir Putyint Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az orosz elnökkel szombaton folytatott 75 perces telefonbeszélgetésben. 

A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint Putyin részletesen tájékoztatta partnereit az orosz és ukrán illetékesek között az elmúlt napokban lezajlott tárgyalásokról. A három vezető politikus megállapodott arról, hogy folytatják a kapcsolattartást az ukrajnai háború ügyében. A közlemény szerint a hármas beszélgetés előtt a német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt telefonon.


Putyin számos tényre hivatkozva arról tájékoztatta hivatali kollégáit, hogy az ukrán fegyveres erők „durván megsértik a nemzetközi humanitárius jogot”. Az ilyen jogsértések között említette a bírósági ítélet nélküli leszámolásokat az ukrán kormány politikájával egyet nem értőkkel szemben, a túszejtést, a békés lakosság élő pajzsként történő felhasználását vagy nehézfegyvereknek lakóépületekben, kórházak, iskolák, óvodák mellett való elhelyezését. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ukrán nacionalista zászlóaljak rendszeresen akadályozzák a polgári lakosság kimenekítését célzó műveleteket, megfélemlítve a civileket. Putyin nyomatékosan kérte tárgyalópartnereit, vessék latba befolyásukat az ukrán hatóságoknál, hogy „hagyják abba az ilyen bűncselekményeket”.

 

Indiai befektetéseket vár olaj- és gáziparába Oroszország

 Oroszország beruházásainak bővítésére biztatja Indiát a szankciókkal sújtott olaj- és gázipari ágazatában, és jelezte szándékát arra, hogy kiterjesszék az orosz vállalatok értékesítési hálózatát Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában.

Oroszország gazdasága a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta a legsúlyosabb válsággal nézhet szembe, mivel a Nyugat súlyos szankciókat vezet be Moszkva ukrajnai inváziója miatt. Egyes nyugati szövetségesek pedig arra ösztönözték Indiát, hogy ítélje el Oroszország ukrajnai akcióit, miután Újdelhi tartózkodott az ENSZ-ben Moszkva – mint régi fegyverszállítója – elleni szavazáson.

 

Oroszország célpontként tekint az Ukrajnába fegyvert szállító konvojokra

Vlagyimir Putyin közben további fegyvereket küld az oroszbarát szeparatisták számára.

 

Légiriadót hirdettek Kijevben, súlyos bombázásokra készülnek

A Kijevi Városi Államigazgatás hivatalos csatornáján írta a Telegramon, hogy légiriadót hirdetnek Kijevben. Mindenkit arra kérnek, hogy menjenek menedékbe.

Elhagyott baba egy golyónyomokkal teli autó mellett a Kijev melletti Irpinyben 2022. március 12-én. 
Forrás: Sergei Supinsky / AFP

Népszavazást tarthatnak Herszonban az oroszok

A herszoni helyi tanács vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy egy új szakadár köztársaságot akarnak létrehozni.

 

Újabb orosz oligarcha jachtját foglalták le

Az olasz hatóságok újabb megajachtot foglaltak le, amely a jelek szerint egy, az Európai Unió szankciós listáján szereplő orosz milliárdosé.

Az „A vitorlás jacht” nevű hajó, amelynek becsült értéke mintegy 530 millió euró (196,1 milliárd forint), Trieszt kikötőjében horgonyzott. Az olasz pénzügyi rendőrség tisztviselői pénteken foglalták le – jelentette az ANSA olasz állami hírügynökség. A Nobiskrug német hajógyár által épített jacht feltehetően Andrej Melnyicsenko orosz szénmilliárdosé, aki Oroszország ukrajnai inváziója után felkerült az EU szankciós listájára.


Az olasz pénzügyi rendőrség a múlt héten lefoglalt egy másik jachtot is, amely feltehetően egy orosz oligarcháé volt.

 

A Gazprom a szerződéses mennyiségben szállítja a földgázt Európába Ukrajnán keresztül

A nyugati szankciók és a szállítás befagyasztásával kapcsolatos orosz fenyegetések ellenére a földgáz továbbra is a szerződéses mennyiségben áramlik a tranzitországon, Ukrajnán keresztül Európába.

Szombaton ismét a szerződésben rögzített 109,5 millió köbméteres mennyiséget pumpálnak át a vezetéken – közölte Szergej Kuprijanov, a Gazprom állami energetikai vállalat szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel.

 

Fehéroroszország megszólalt az orosz invázióhoz való csatlakozásról

Ukrajna péntek este közölte, attól tartanak, hogy Fehéroroszország órákon belül csatlakozik Oroszország inváziójához.

Viktor Gulevics, a fehérorosz fegyveres erők vezérkari főnöke azonban azt mondta, az ország nem tervez csatlakozni az orosz invázióhoz.

Azonban öt zászlóalj taktikai csoportot a határhoz küldenek, de csak azért, hogy leváltsák az ott állomásozó erőket – írja a Sky News.

„Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a csapatok áthelyezése semmilyen módon nem kapcsolódik semmiféle előkészülethez, különösen nem az Ukrajna területén folyó harcokban való részvételhez" – mondta.

Lebombázták Ukrajna jellegzetes szállodáját Csernyihivben

Az orosz haderők lerombolták a város nevezetességének számító Ukraine Hotelt.

Kárpátalján is megszólaltak a szirénák szombat reggel

Légiriadót hirdettek Kárpátalján március 12-én szombaton. A megye számos településén jeleztek az applikációk, megszólaltak a szirénák. Nem történt támadás a megyében.

Több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek a civilek kimenekítésére

Több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek szombaton a civilek kimenekítésére a harcok sújtotta ukrajnai városokból - derült ki Kijevből származó információk szerint.

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjából ismét elindult egy konvoj segélyszállítmányokkal és autóbuszokkal az ostromlott Mariupol kikötővárosba - közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Ez már az ötödik kísérlet az Azovi-tengeren fekvő város elérésére. Eddig a megbeszélt humanitárius folyosók kialakítása nem valósult meg, a kudarcért mindkét fél a másikat hibáztatja.

Az oroszbarát szakadárok közölték, hogy péntek reggel óta 217 civilt hoztak biztonságos területre Mariupolból.

Az oroszok átcsoportosítanak Kijevnél

Az orosz erők tovább folytatták az ukrán városok bombázását. Műholdfelvételeken is látható csapatmozgások alapján az orosz sereg átcsoportosítást végzett Kijev ostrománál – számolt be róla a Reuters. Volodimir Zelenszkij szerint az átcsoportosítás is azt bizonyítja, hogy Ukrajna kitart. Az ukrán kormányfő szerint a háború stratégiai fordulóponthoz érkezett, lehetetlen megmondani mikor, de fel fogják szabadítani az ukrán földet.

Borítókép: orosz lövedék becsapódása egy lakóházba a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 11-én (MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában