Ukrán válság

2022.03.11. 06:16

Orosz–ukrán háború: Újabb városokat ostromolnak az oroszok, már 2,5 millióan menekültek el Ukrajnából

Műholdfelvételek alapján az oroszok átcsoportosítják erőiket.

Cikkünk frissül!

A háború főbb fejleményei pénteken:

  • Újabb ukrán városokat ostromolnak az oroszok
  • Szétszóródott Kijev környékén a 64 kilométeres orosz konvoj
  • Már 2,5 millióan menekültek el Ukrajnából
  • Uniós segítséget kap majd Ukrajna az újjáépítéshez
  • Putyin támogatja, hogy külföldi önkéntesek harcba lépjenek az oroszok oldalán

Putyin: Pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon

Bizonyos pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Putyin nem bocsátkozott részletekbe, amikor a Rosszija 24 hírtelevízión bejátszott felvételen Lukasenkát tájékoztatta, csak annyit mondott, hogy

GYAKORLATILAG NAPI RENDSZERESSÉGGEL FOLYNAK TÁRGYALÁSOK A FELEK KÖZÖTT.

Fehéroroszországban a felek között eddig három tárgyalási forduló volt, csütörtökön pedig a törökországi Antalyában találkozott Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Szentkirályi Alexandra: Megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását

Megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását: kezeljük a beteg gyerekeket, segítjük a daganatos betegeket, és a háziorvosok is kérhetnek ukrán nyelvű segítséget, ha tolmácsolásra van szükségük - írta Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán.

 

40 percig repülhetett a magyar légtérben a Zágrábban lezuhant robotrepülő

Negyven percig repült a magyar légtérben az a szovjet gyártmányú robotrepülőgép, amely csütörtök éjjel zuhant le Zágrábban - írja a BBC horvát vezetők alapján. A TU-141 típusú pilóta nélküli repülő ezt követően hét percig haladt a horvát légtérben, mielőtt a földbe csapódott.

Horvát katonák egy azonosítatlan tárgy lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban 2022. március 11-én. Az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva bejelentette, hogy a roncsok alapján egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén

Forrás: Antonio Bat / MTI/EPA

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azt mondta, hogy

a drón orosz gyártmány, de az nem világos, hogy az orosz vagy az ukrán hadsereg használta.

Zágráb polgármestere úgy fogalmazott: a szerencsének köszönhető, hogy az eset során senki nem halt meg.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a repülővel kapcsolatban közölte: 

a magyar és a horvát hatóságok is vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. "A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt" 

- tette hozzá a tárcavezető.

A Facebook anyacégét is figyelmeztették az oroszok

Moszkva a lehető leghatározottabb intézkedéseket fogja meghozni, ha a Meta által működtetett Facebook és Instagram nem blokkolja az oroszok, köztük a katonák elleni erőszakra történő felhívásokat  

- jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.

"Ez olyan információ, amely nagyon-nagyon alapos megerősítést és tanulmányozást igényel" - mondta Peszkov, azt a hírt kommentálva, hogy a Meta bizonyos országokban ideiglenesen engedni fogja az ukrajnai orosz erők elleni erőszakra buzdítást.

"Egyszerűen nehéz elképzelni ilyesmit. Biztos vagyok benne, hogy az illetékes szerveink ki fogják deríteni, hogy ez valóban így van-e. Reméljük, hogy ez nem igaz, mert ha igen, akkor a leghatározottabb intézkedésekre lesz szükség e cég tevékenységének megakadályozására" -  mondta Peszkov.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken haladéktalan magyarázatot követelt a Meta Platformstól a Facebook és az Instagram tartalom-moderációs elveinek módosítása ügyében az orosz állampolgárok, köztük katonák esetében.  

A Reuters brit hírügynökség csütörtökön jelentette, hogy 

a Meta egyes országokban ideiglenesen engedni fogja az ukrajnai orosz erők elleni erőszakra buzdítást. 

A hírügynökség, amely céges belső, a moderátoroknak szóló vezetői levelekre hivatkozott, az írta, hogy a Meta azt is engedni fogja ideiglenesen - általános elveivel ellentétben -, hogy Vlagyimir Putyin orosz vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megölésére buzdítson valaki e közösségi médiumokban. A Meta ideiglenes engedélye a következő országokban lenne érvényes az egyik kiszivárogtatott email szerint: Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Georgia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Ukrajna.

A Reuters által idézett e-mailek szerint a Meta ideiglenesen engedélyezni fogja az Azov ukrán ultranacionalista zászlóalj dicséretét "szigorúan Ukrajna védelmével összefüggésben", amelyet egyébként tilt.

Oroszország a múlt héten a területén blokkolta a hozzáférést a Facebookhoz, mert az korlátozta bizonyos orosz médiumok megjelenését az oldalon. Moszkva más külföldi platformokat is korlátozott. Másfelől több jelentős közösségi médium új korlátozásokat vezetett be, például Európában betiltották az RT és a Szputnyik orosz állami médiumokat.

Aggódnak a német ipari vezetők a szankciók gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt

A német gazdaságban széleskörű támogatást élveznek a szigorú szankciók, mert a háború nem kedvez az üzletnek, de már az eddigi kivetett korlátozások is kezdik éreztetni negatív hatásukat - mondta Martin Wansleben, a DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag e.V.), a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége ügyvezető igazgatója a Rheinische Post pénteki számában.

A hatás "nemcsak az energiaárak további emelkedésére vonatkozik, hanem különösen az ellátási láncokban bekövetkező, a gazdaságra széleskörű hatást gyakorló fennakadásokra" - figyelmeztetett.

Egyre több közepes méretű ipari vállalat már nem engedheti meg magának, hogy ilyen költségek mellett Németországban termeljen tovább. "Ehhez jön még az az aggodalom, hogy az energiahordozó-hiány miatt legalább ideiglenesen le kell állítaniuk saját erőműveiket. Minden európai politikusnak figyelembe kellene vennie ezt a gazdasági következményt" - mondta Wansleben.

A fém- és villamosenergia-ipar vállalatai szintén drámai következményekre figyelmeztetnek. 

Ha Németország úgy döntene, hogy nem importál többé gázt vagy olajat Oroszországból, annak drámai hatása lenne az iparunkra, de a magánháztartásokra is

 - mondta Stefan Wolf, a Gesamtmetall munkaadói szövetség elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki számában. 

Brüsszel megduplázná az Ukrajnának szánt fegyvertámogatást

Az Ukrajnának biztosított fegyverek európai finanszírozásának megduplázását javasolta pénteken Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóján Versailles-ban.

Borrell a sajtó képviselőinek elmondta: 

javaslatot tett az 500 millió eurós, fegyverbeszerzést támogató uniós hozzájárulás megduplázására az ukrán hadsereg számára az orosz invázióval szemben.

"Biztos vagyok benne, hogy a tagállami vezetők támogatni fogják" - mondta a külügyi főképviselő a találkozó második napi tanácskozása előtt.

 

Csaknem egymillió ember van áramellátás nélkül Ukrajnában

Az Energoatom energiacég szerint mintegy egymillió ember van Ukrajnában áramellátás nélkül - írja a Reuters.

Putyin jóváhagyta, hogy külföldi önkénteseket szállítsanak a háborús övezetbe

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök azt az elképzelést, hogy külföldi önkéntes harcosokat szállítsanak a háborús övezetekbe.  

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the Russian government via teleconference in Moscow on March 10, 2022. - Russia announced an export ban on more than 200 types of foreign-made products and equipment until the end of the year, part of Moscow's response to sanctions imposed over the Ukraine conflict on March 10. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)

Forrás: Szputnyik/AFP / Mihail Klimentyev

Az orosz biztonsági tanács pénteki ülésén Putyin rámutatott, hogy Ukrajna és nyugati támogatói különböző országokból nyíltan toboroznak zsoldosokat, "semmibe véve a nemzetközi jog minden normáját".

"Ezért, 

ha azt látjuk, hogy vannak emberek, akik önkéntes alapon akarnak odautazni és segíteni a Donyec-medencében élő embereknek, különösen ha ezt nem pénzért tennék, nos, akkor elébük kell mennünk és segítenünk kell őket abban, hogy eljussanak a háborús övezetbe

 - mondta az orosz elnök.

 

Eddig több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából

Az ENSZ migrációs ügynöksége jelentése szerint a mai napig több mint 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából.  A menekültek többsége, mintegy 1,5 millió ember Lengyelországba menekült.

Brovary városban egy iskola mellett csapódott be egy rakéta

Kijevtől keletre fekvő Brovary városban egy iskola melletti sztrádát ért találat az éjjel. 

Ukrajnából indított robotrepülőgép zuhanhatott le Zágrábban

Szakértők szerint - a roncsok alapján - egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén - jelentette pénteken az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva.

Az eset csütörtökön valamivel éjfél előtt történt. A város központjában is hallható robbanás után a repülőgép egy nagyobb darabja a Jarun tó mellett zuhant le, a helyszínen három méter átmérőjű kráter keletkezett.

Lakossági bejelentés alapján a rendőrség azonnal kiérkezett a helyszínre. A roncstól nem messze két ejtőernyőt is találtak. A területet lezárták. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy a roncsokról készült fotókat, felvételeket ne osszák meg az interneten. Az ügyben még nem szólalt meg az illetékes minisztérium.

Harkovban eltalálhattak egy pszichiátriai kórházat

Harkovban az orosz erők eltaláltak egy pszichiátriai kórházat - írja a Sky News helyi tisztviselőkre hivatkozva.

Áldozatokról egyelőre nem érkeztek információk, de a Reuters a helyi kormányzóra hivatkozva azt írja, hogy 330 ember volt benne.

Buchában tömegsírokat ásnak

Jelentések szerint Buchában a kórházi dolgozók tömegsírokat ásnak, mert drasztikusan emelkedik a civil halottak száma - írja a The Guardian.

NATO Katonai Bizottság elnöke: Magyarország felkészültsége erősebb, mint valaha

Magyarország katonai felkészültsége és ébersége erősebb, mint valaha

- jelentette ki a NATO Katonai Bizottságának elnöke magyarországi látogatásán az észak-atlanti szövetség csütörtökön kiadott közleménye szerint.

A NATO a hivatalos honlapján azt írta: Rob Bauer kedden és szerdán tartózkodott Magyarországon.

EZALATT ELLÁTOGATOTT A KELETI UKRÁN-MAGYAR HATÁRHOZ, ÉS MEGTEKINTETTE A KELETI PAJZS GYAKORLATOT IS.

Szerdán Ruszin-Szendi Romulusszal, a Magyar Honvédség parancsnokával és Szabó Istvánnal, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkárával is megvitatta a jelenlegi biztonsági helyzetet, a NATO válaszlépéseit és a jelenlegi humanitárius válság kérdéseit. Ezt követően az elnök tájékoztatót kapott a Magyarországon folyó fokozott éberségi tevékenységekről.

Három újabb várost vett az ellenőrzése alá a szakadár hadsereg

Volnovaha városon kívül még három további települést az ellenőrzése alá vett a szakadár hadsereg, illetve szorosabbra vonta Mariupol ostromgyűrűjét - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Azt mondta, az orosz haderő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel üzemképtelenné tette a lucki és az ivano-frankivszki katonai repülőteret.

BESZÁMOLT TOVÁBBÁ ÚJABB HÁROM UKRÁN MI-24-ES HELIKOPTER ÉS NYOLC, PILÓTA NÉLKÜLI LÉGIJÁRMŰ - KÖZTÜK ÖT BAYRAKTAR -, VALAMINT 107 KATONAI OBJEKTUM MEGSEMMISÍTÉSÉRŐL.

Összesítése szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők a katonai infrastruktúra 3213 létesítményét, 98 repülőgépet, 118 pilóta nélküli légijárművet, 1041 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 113 rakéta-sorozatvetőt, 389 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 843 darab speciális katonai járművet vesztettek.

A Volnovaha elfoglalását megelőzően kiadott közleményében az orosz védelmi tárca közölte, hogy a körülvett ukrán városokból

PÉNTEK REGGELTŐL 14 HUMANITÁRIUS FOLYOSÓ MEGNYITÁSÁT JAVASOLTA,

amelyek közül Kijev háromba egyezett bele. A minisztérium kifogásolta, hogy az ukrán fél szerinte elutasította az orosz és fehérorosz területekre vezető utat.

A tájékoztatás szerint a civilek és a külföldi állampolgárok evakuálására vonatkozó javaslatok Kijevre, Csernyihivra, Szumira, Harkivra, Enerhodarra, Volnovakára, és Izjumra vonatkoztak.

 

Oroszország által támogatott szakadárok elfoglalták Volnovakhát

Miközben Ukrajna-szerte újabb légitámadásokról érkeznek jelentések, a legfrissebb hírek szerint Oroszország által támogatott szakadárok elfoglalták a stratégiailag fontos Volnovakha városát.

 

Szétszóródott a Kijev környékén veszteglő orosz katonai konvoj

Műholdfelvételek alapján szétszóródott a Kijev környékén veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj – számolt be a szatellitképek készítésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég pénteken.

A felvételek szerint az oroszok átcsoportosítják erőiket. Páncélos egységeket láttak az ukrán fővárostól északra található Antonov repülőtérhez közeli településeken. A Maxar szerint több jármű bevonult az erdőbe, és a közelben található ágyúk tüzelésre készen állnak.

A katonai járműveket a múlt héten vonták össze Kijev közelében, de úgy tűnt, hogy az elmúlt időszakban nem haladt a konvoj. Médiaértesülések szerint az előrenyomulás élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt rekedt meg. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az ukrán csapatok rakétákkal támadták a konvojt.   

Eközben péntek reggel három légicsapás sújtotta Dnyiprót, amely legalább egy ember életét oltotta ki – közölte az ukrán mentőszolgálat. A támadások egy óvodát, egy lakóépületet és egy kétszintes cipőgyárat találtak el. A cipőgyár kigyulladt – tette hozzá a mentőszolgálat.   

Fotók Dnyipro városról a légitámadások után:

A Dnyeper folyó partján fekvő, egymillió lakosú közép-kelet-ukrajnai város stratégiai fontosságú az oroszok számára – írta korábbi Facebook-bejegyzésében Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. Dnyipro amellett, hogy Ukrajna üzleti és ipari központja, az utóbbi években az ukrán nacionalizmus egyik jelképévé vált. A város fontos szerepet tölthet be abban, hogy sikerüljön egyesíteni a különféle irányból érkező orosz csapatokat és a szakadárokat. Az egyesített erők aztán megindulhatnának észak felé, hogy bezárják az ostromgyűrűt Kijev körül.

 

4186 menekültet fogadtak csütörtökön a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől menekülők közül 4186 ember, köztük 1027 gyermek érkezett Budapestre csütörtökön vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a police.hu oldalon.

A LEGTÖBBEN INFORMÁCIÓT KÉRTEK, ILLETVE EGYÉNILEG UTAZTAK TOVÁBB, VAGY ROKONOKHOZ MENTEK.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 45 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Közölték azt is, a BRFK és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

 

Robbanások voltak Ivano-Frankivszk városában is

A délnyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában is légitámadásokról számoltak be. A város Románia, Szlovákia és Magyarország határának közelében fekszik. Anton Herascsenko az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint három robbanás volt.

A VÁROS POLGÁRMESTERE SZERINT A REPÜLŐTÉR KÖZELÉBEN CSAPÓDTAK BE A RAKÉTÁK – írja a The Guardian.

 

Hajnalban több városban is újabb légi csapások voltak 

Dnyipro Novokodatszkij kerületébe három rakéta is becsapódott helyi idő szerint 6:10 perckor.

A LÉGI CSAPÁSBAN EGY ÓVODA, EGY LAKÓHÁZ ÉS EGY CIPŐGYÁR IS MEGSEMMISÜLT.

A légi csapások előtt megszólaltak a légvédelmi rakéták. Legalább egy civil meghalt. Dnyipro Kijevtől délkeletre található, csaknem egymillió lakosú város.

LUCKÓBÓL IS LÉGI CSAPÁSOKAT JELENTETTEK, ITT A REPÜLŐTÉR VOLT A CÉLPONT.

Eddig egyik várost sem érte közvetlen rakétatámadás.

 

Orbán Viktor: Magyarország energiaellátását biztosítottuk

A versailles-i EU-csúcsról nyilatkozott videóban Orbán Viktor miniszterelnök.

 

13,6 milliárd dolláros támogatást kap Ukrajna

A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta, hogy az Egyesült Államok 13,6 milliárd dolláros humanitárius és gazdasági segélyt nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. A washingtoni Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök is aláírja a jogszabályt.

Az amerikai támogatásnak a humanitárius segítségnyújtás mellett az is a célja, hogy Ukrajna katonailag is meg tudjon erősödni a támadó orosz haderővel szemben.

 

Újabb szankciókat készíthetnek elő

A versailles-i EU-csúcs résztvevői arra szólították fel Oroszországot, hogy tartsa magát a nemzetközi humanitárius szabályokhoz, azaz biztosítson biztonságos kijutást az országot elhagyni kívánó civileknek, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segítség akadálytalanul eljusson az áldozatokhoz és az Ukrajnán belül menedéket keresőkhöz is.

Résztvevők az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos intézkedésekkel foglalkozó találkozóján Versailles-ban, 2022. március 10-énForrás: Michel Euler

 

Uniós segítséget kap majd Ukrajna az újjáépítéshez

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a franciaországi Versailles-ban péntek hajnalban kiadott nyilatkozatukban kiemelték: a tagországok eltökéltek abban, hogy amint a háború befejeződik, támogatást nyújtanak a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez.

Ami Ukrajna EU-csatlakozását illeti, megerősítették, hogy az ország „az európai családhoz tartozik”, ígéretet tettek a kapcsolatok és a partneri viszony még szorosabbá tételére, míg a február végén beadott hivatalos csatlakozási kérelemről annyit jegyeztek meg, hogy várják az Európai Bizottság jelentését róla, ahogyan azt az uniós szerződések előírják.

 

Védelem jár minden háborús menekültnek

Az Európai Unió továbbra is humanitárius, egészségügyi és pénzügyi támogatást nyújt az Ukrajnából menekülőknek és az őket fogadó országoknak – szögezték le az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a franciaországi Versailles-ban péntek hajnalban kiadott nyilatkozatukban.

A tagállamok vezetői elismerően nyilatkoztak az Ukrajnával szomszédos országokról azért „a mérhetetlen szolidaritásért”, amellyel a háború elől menekülőket fogadták. Egyúttal megerősítették, hogy

AZ UNIÓ VÉDELMET NYÚJT MINDEN HÁBORÚS MENEKÜLTNEK.

 

Áldozatok a keleti fronton

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadár területek egyik tisztségviselője, a luhanszki Rogyon Mirosnyik csütörtök este arról számolt be, hogy a luhanszki és a donyecki „népköztársaságok”" területén az elmúlt három hétben 34 polgári személy halt meg és csaknem 180-an megsebesültek harci cselekményekben.

Mirosnyik ezért

AZ UKRÁN HADSEREGET TETTE FELELŐSSÉ,

amely szerinte kiterjesztette harci műveleteit a térségben.

 

Oroszország összehívta az ENSZ BT-t

Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte a Moszkva szerint az Egyesült Államok által Ukrajnában működtetett

BIOLÓGIAI LABORATÓRIUMOK ÜGYÉBEN.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ügyvivő ENSZ-nagykövete azzal indokolta a kérést, hogy a témában illetékes nemzetközi fórumon „meg kell vitatni az Egyesült Államok ukrán területen végzett katonai-biológiai tevékenységét”.

WASHINGTON ÉS KIJEV TAGADJA,

hogy ilyen létesítményeket működtetnének titokban.

 

Nincs kapcsolat Csernobillal

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben közleményt adott ki, amely szerint az ukrán vezetés arról értesítette, hogy immár

MINDEN KAPCSOLATA MEGSZŰNT AZ EGYKORI CSERNOBILI ATOMERŐMŰVEL,

ahol még mindig tárolnak radioaktív hulladékot. Előzőleg a létesítmény területén megszűnt az áramellátás, és a tároló hűtéséhez is szükséges energiát dízellel működő áramfejlesztők segítségével próbálják biztosítani. 

A Maxar friss műholdképe a csernobili szarkofágrólForrás: AFP

 

Találat érte egy kísérleti atomreaktor épületét

Az ukrán parlament arról adott hírt hivatalos Twitter-oldalán, hogy az orosz erők a kelet-ukrajnai Harkovban tüzérségi tűz alá vettek egy kutatóintézetet, ahol egy kísérleti atomreaktor is található. A közelben egy ifjúsági szálláson a támadás miatt tűz keletkezett – tették hozzá.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szintén beszámolt erről a támadásról, és hozzátette, hogy

találat érte az épületet,

amelyben a reaktort elhelyezték, de a sugárzás szintjének megnövekedését nem tapasztalták.

 

Két nap alatt százezer embert mentettek ki

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes azt közölte, hogy Mariupol városban a tíznapos ostrom alatt több mint 1300-an meghaltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy más városokból csak csütörtökön 40 ezren el tudtak menekülni az e célból biztosított humanitárius folyosókon. Két nap alatt a kimenekítettek száma megközelítette a 100 ezret – emelte ki.

 

Harckocsikkal lőtték a humanitárius konvojt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjszakai videóüzenetében ismét azzal vádolta az országát támadó orosz erőket, hogy megsértik a humanitárius folyosók működését biztosító tűzszünetet Mariupolnál és Volnovahánál.

Az államfő azt mondta, hogy Mariupolnál az orosz erők nem szüntették be a harci cselekményeket. Közlése szerint az ukrán vezetés élelmiszert és gyógyszert szállító konvojt küldött az ostromlott városba, de harckocsikkal rájuk támadtak.

Borítókép: Az ukrán nemzeti gárda tagjai az orosz hadsereg bombázása elleni védekezésre készülnek az ostromlott északkelet-ukrajnai Harkov városában

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában