Csökkenhet az ára is

2022.02.09. 10:19

Szerdától drogériák, kiskereskedelmi láncok és benzinkutak is árulhatnak gyorsteszteket

A kormány elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) javaslatát a Covid–19 gyorstesztek kiskereskedelmi árversenyének élénkítésére, így szerdától engedélyezte az önellenőrzési célú antigén gyorstesztek árusítását a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedéllyel rendelkező vállalkozásoknál, például a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál – közölte a GVH.

 A nemzeti versenyhatóság a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán végzett nemrég lezárt, gyorsított vizsgálatában megállapította, hogy 

Magyarországon valóban túl drágák ezek a termékek más országokhoz viszonyítva 

– írták a közleményben. A vizsgálat végleges jelentésében több javaslatot is tett a versenyhivatal, hogy orvosolni lehessen a gyorstesztek magas magyarországi árait. Ezek közé tartozott az értékesítési pontok bővítésének jogszabályi engedélyezése, amelynek következtében élénkülhet a kiskereskedelmi árverseny és növekedhet az értékesítés földrajzi lefedettsége és elérhetősége. Ezáltal a lakosság egyszerűbben juthatna hozzá a tesztekhez – áll a közleményben.

A nemzeti versenyhatóság ismételten azt javasolja az antigén gyorsteszteket forgalmazó cégeknek, hogy vizsgálják felül az értékláncukat, ugyanis kedvező hatással lehetne a végső fogyasztói árra az is, ha csökkenne a láncolat közbenső, továbbértékesítést végző szereplőinek száma.

A gyorselemzésben azt is megállapította a GVH, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló Covid-tesztekkel kapcsolatban. 

A hatóság jelezte kifogásait az érintetteknek, és kérte, február 14-ig végezzék el a szükséges változtatásokat. Ezt követően a nemzeti versenyhivatal újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor „koordinált hatósági fellépésekkel fog rendet tenni” – jelezte a GVH.

A Gazdasági Versenyhivatal végleges jelentése a Covid–19 antigén gyorstesztek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatról elérhető a hatóság honlapján.

Címkék#gyorsteszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában