Ukrán válság

2022.02.28. 06:09

Elkezdődtek a béketárgyalások, Kijevben feloldották a kijárási tilalmat

Megállt az orosz csapatok haladása az ukrán főváros, Kijev központja felé a város északnyugati részén. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerint a következő 24 óra kritikus lesz. A háború ötödik napjának hírei.

Cikkünk frissül.

36 ország előtt zárta le légterét Oroszország

Oroszország 36 ország - köztük Magyarország - előtt zárta le légterét, válaszlépésként az orosz légitársasságok ellen nevezetett hasonló nyugati intézkedésekre - közölte az orosz légiforgalmi hatóság (Roszaviacija) hétfőn.

AZ EDDIG TÍZ ORSZÁGBÓL ÁLLÓ TILALMI LISTA MOSTANTÓL MAGÁBAN FOGLALJA AZ EU ÖSSZES TAGÁLLAMÁT, NAGY-BRITANNIÁT, TÖBB BRIT TERÜLETET ÉS KANADÁT.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap jelentette be, hogy az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt, és betiltja az unió területén a Kreml propagandagépezetét, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Elindulnak a katonák Hódmezővásárhelyről a keleti országrészbe - fotó

Molotov-koktélokat készítenek helyi lakosok Ungváron

Rakétákkal lőtték az oroszok Harkiv lakónegyedeit - videó

Az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet hétfőn a kelet-ukrajnai Harkiv lakóövezeteire, a támadásban többtucatnyi polgári személy meghalt és százak szenvedtek sebesüléseket - közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon.

A támadásról filmfelvétel is kikerült a Youtube-ra.

Már több mint félmillióan menekültek el Ukrajnából

A számok folyamatosan emelkednek, de már eddig is több mint félmillió ember menekült el Ukrajnából a háború miatt - közölte hétfőn Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője

A Keleti pályaudvaron fogadták a menekülteket

"A társszervekkel közösen továbbra is segítünk az Ukrajnából menekülőknek" - írja Facebook-oldalán a rendőrség. A fotókat a Keleti pályaudvaron készítették.

Tucatnyian meghalhattak Harkiv bombázása közben

Több százan megsérültek és tucatnyian meghaltak a harkovi rakétacsapásokban – közölte az ukrán minisztériumra hivatkozva a The Guardian

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója erről a közösségi oldalán számolt be.

Feltörték az orosz állami hírügynökség oldalát

Feltörték a TASZSZ orosz állami hírügynökség oldalát hétfőn. A Reuters szerint egy ideig az oldalon háborúellenes üzenetek és Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai inváziójának leállítására felszólító üzenetek voltak.

Arra kérünk benneteket, hogy hagyjátok abba ezt az őrületet, ne küldjétek fiaitokat és férjeiteket a biztos halálba– állt az üzenetben. 

A weboldal jelenleg újra elérhető. 

Az első képek az orosz-ukrán tárgyalásról

Az orosz és az ukrán delegáció hétfőn délelőtt 10 órakor, tehát több mint két órája kezdett tárgyalni egymással az ukrán-belarusz határon. Mostanra az első képek is megérkeztek a helyszínről.

Vlagyimir Medinszkij orosz elnöki tanácsadó. Forrás: Sputnik Via AFP

Az ukrán elnökség által kiadott közlemény szerint

A MAI TÁRGYALÁSTÓL AZONNALI TŰZSZÜNETET, VALAMINT AZ OROSZ CSAPATOK KIVONULÁSÁT VÁRJÁK. 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. Forrás: Sputnik Via AFP

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

Ukrajna kezdeményezésére rendkívüli ülést tart a héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa – írja az MTI.

A tanács megerősítette: eddig legalább 376 áldozata, köztük 94 halottja van a háborúnak. 

 

Így érkezett a tárgyalásra az ukrán küldöttség

Magyar idő szerint délelőtt 10-kor kezdődött meg az ukrán–belarusz határon a béketárgyalás. Videón, hogyan érkezett meg az ukrán delegáció.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen nem vesz részt a tárgyaláson, ott van viszont Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettes, illetve David Arahamija, az ukrán elnök mögött álló kormánypárt frakcióvezetője is.

Orosz oldalról Vlagyimir Medinszkij orosz elnöki tanácsadó vesz részt.

 

Oroszország: A lakosság szabadon elhagyhatja Kijevet

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt közölte hétfőn, hogy a polgári lakosság „szabadon elhagyhatja” az ukrán fővárost délnyugat felé. Egyúttal azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy élő pajzsként használja a civileket. 

A kijevi városi vezetés továbbra is arra szólította fel a lakosságot, hogy csakis a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat. A felhívás szerint

A FŐVÁROS SZINTE MINDEN KERÜLETÉBEN ELŐFORDULHATNAK UTCAI HARCOK.

A városvezetés arról tájékoztatott, hogy az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt, eltekintve szórványos összetűzésektől. Közben a kelet-ukrajnai Harkivban is kijárási tilalmat vezettek be.

Az orosz védelmi minisztérium az Interfax orosz hírügynökség szerint azt közölte, hogy az orosz erők elfoglaltak két települést – Bergyanszk kikötővárost és Enerhodart – a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen, illetve

BEVETTÉK A ZAPORIZZSJAI ATOMERŐMŰ KÖRÜLI TERÜLETEKET ÉS MAGÁT AZ ATOMERŐMŰVET IS.

A hadműveletek ellenére az erőmű zavartalanul működik – tették hozzá az orosz közleményben.

Ukrán források ugyanakkor cáfolták, hogy az orosz hadsereg elfoglalta volna a zaporizzsjai atomerőművet – foglalta össze az MTI.

 

Megérkezett az ukrán delegáció a tárgyalásra

Az ukrán védelmi minisztérium azt írja, delegációjuk megérkezett a magyar idő szerint 10 órára tervezett tárgyalás helyszínére.

Az ukrán elnöki hivatal közölte, hogy a tárgyalások fő célja a tűzszünet biztosítása és az orosz csapatok teljes kivonása az országból.

 

Csehország újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának

Jana Cernochová védelmi miniszter a CT24 közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a fegyverek és a haditechnika értéke 400 millió korona. 

„Nem könnyűfegyverekről van szó”

– tette hozzá.

Az előző cseh fegyverszállítmány már megérkezett: 

GÉPKARABÉLYOKAT, GÉPPUSKÁKAT, SPECIÁLIS PUSKÁKAT ÉS PISZTOLYOKAT,

illetve hozzájuk való lőszert küldtek Ukrajnának  – írja az MTI.

„Ukrajna nagyon konkrét kéréseket fogalmazott meg, a listát az összes NATO-ország megkapta. Most azonban szorít az idő, Zelenszkij ezért fordult hozzánk. Mi ezt órákon belül tudjuk szállítani” – magyarázta a helyzetet a cseh miniszterelnök.

 

Tízkor kezdődnek az orosz–ukrán tárgyalások

Oroszország érdekelt abban, hogy olyan megállapodás szülessen, amely mindkét fél érdekét szolgálja – idézte Vlagyimir Megyinszkij orosz főtárgyalót a The Guardian.

A tárgyalás magyar idő szerint 10 órakor kezdődik. Ukrajna vasárnap egyezett bele, hogy „feltételek nélkül” tárgyal Oroszországgal.

Az ukrán belügyminisztérium szerint meghalt 352 ukrán állampolgár

Az ukrán belügyminisztérium összesítése szerint 352 ukrán állampolgár halt meg az orosz invázió során, köztük 14 gyermek. A hivatal adatai alapján további 1684 ember, köztük 116 gyermek megsebesült. A minisztérium vasárnapi közleménye nem ad tájékoztatást az ukrán fegyveres erők áldozatairól. 

Oroszország korábban azt tudatta, hogy csapatai csak ukrán katonai létesítményeket vesznek célba, és azt állította, hogy Ukrajna polgári lakossága nincs veszélyben.   

Oroszország nem hozott nyilvánosságra semmilyen információt csapatai veszteségeiről. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap ugyan elismerte, hogy orosz katonák meghaltak és megsebesültek, de számokat nem közölt.

 

Görögország lezárta légterét az orosz gépek előtt

Görögország hétfőn lezárta a légterét valamennyi orosz gép előtt – írja az MTI.

Csak humanitárius vagy egyéb vészhelyzet által indokolt esetekben engednek be a görög légtérbe orosz repülőket. Az intézkedést a görög hatóságok

három hónapra hirdették meg.

 

Japán elkötelezett a három nukleáris elv mellett

Japán nem egyezhet bele abba, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket tároljon területén Oroszország elrettentésére – szögezte le Kisida Fumio japán miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy hazája továbbra is elkötelezett „a három nukleáris elv” mellett, azaz

nem állít elő, nem birtokol és nem enged a területére atomfegyvereket,

hanem az atomfegyverek megsemmisítéséért kell küzdenie.

 

Újra megszólaltak a légoltalmi szirénák

Több városban, köztük Cserkasziban, Dnyipróban, Harkivban és Vinicijában is megszólaltak a légvédelmi szirénák hétfő reggel – írja a BBC tudósítója. 

A Kyiv Independent még további két várost említ Luhanszk megyében és Zsitomirban.

 

Ennél az asztalnál kezdődnek el a tárgyalások

A fehérorosz külügyminisztérium közzétett egy fotót a mai orosz–ukrán tárgyalások helyszínéről.

 

Feloldották a kijárási tilalmat Kijevben

Az ukrán fővárosban szombat óta kijárási tilalom volt érvényben, amelyet ma reggel 8 órakor oldottak fel. A BBC azt írja, hogy újranyithattak az élelmiszerboltok és – habár ritkított járatokkal – újraindulhatott a tömegközlekedés is.

A lakosságot továbbra is arra figyelmeztetik, hogy a külső kerületekben folytatódnak az utcai harcok. Késő este újra kijárási tilalom lép életbe, amely egészen kedd reggelig tart majd.

Kijev közelében megállt az orosz csapatok haladása

Megállt az orosz csapatok haladása az ukrán főváros, Kijev központja felé a város északnyugati részén – jelentette ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy vasárnap esti tájékoztatón. Hozzátette, az ukrán hadsereg visszaveri a szárazföldi és légi támadásokat. Szólt arról, hogy három rakétát irányítottak Kijev irányába. Az információt nem lehetett függetlenül ellenőrizni – írta a dpa német hírügynökség.   

Aresztovics elmondta, hogy az orosz hadsereg megpróbált előrenyomulni a kelet-ukrajnai Harkiv város központjába, valamint hogy 11 orosz hadihajó tartózkodik a tengeren Odessza partjainál.   

A dél-ukrajnai Mariupol városáról azt mondta, hogy ott az ukrán erőknek nincsenek gondjaik, de az orosz csapatok elfoglalták Berdjanszkot, ahol nem voltak ukrán katonai erők.   

A nyilatkozó közölte azt is, hogy a hétvégén több mint százezer tartalékos csatlakozott az ukrán hadsereghez.

Zelenszkij Johnsonnak: a következő 24 óra kritikus lesz

A következő 24 óra döntő jelentőségű lesz Ukrajna számára – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnöknek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij hajnalban újabb telefonbeszélgetést tartott, és a brit kormányfő elismerően szólt az ukrán nép által az orosz invázió óta tanúsított bátorságról és hősies ellenállásról.   

Johnson biztosította az ukrán elnököt: London mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nagy-Britannia és szövetségesei által küldött védelmi támogatás eljusson Ukrajnába.   

A brit miniszterelnök és az ukrán államfő az orosz invázió kezdete óta mindennap beszélt egymással telefonon, és a hétfő hajnali beszélgetés során megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak.   

A Downing Street tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök megerősítette, hogy Nagy-Britannia szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását.   

A brit belügyminisztérium vasárnap este vízumkönnyítéseket jelentett be brit állampolgárok ukrán családtagjai számára.

Zaharova: az Egyesült Államok szeretné, ha atomfegyvereket telepíthetne Ukrajnába

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy vasárnapi tévéadásban úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok szeretné, ha atomfegyvereket telepíthetne Ukrajnába.

A Rosszija–1 tévécsatorna Este Vlagyimir Szolovjovval című műsorában a szóvivőnő azt mondta: „Az Egyesült Államok már számos európai ország területére telepítette nukleáris fegyvereit. Nem Franciaországról és Nagy-Britanniáról van szó, amelynek saját nukleáris fegyverei vannak. Olaszországban és több más országban van amerikai nukleáris fegyver, de ezekhez ezek az országok nem férnek hozzá. Ott mindent az Egyesült Államok irányít. Hogy ez (az atomfegyver) Ukrajnában is megjelenjen, ez lenne a leghőbb vágya” – hangoztatta Marija Zaharova.   

Hozzátette: „Sokan kérdezik tőlünk: tényleg úgy gondolják, hogy Ukrajna területén atomfegyverek fognak megjelenni? Ki engedte volna ezt meg Európában? Tényleg? Tényleg olyan naivak, hogy ne legyen érthető, ha egy országnak hivatalosan van atomfegyvere, az az Egyesült Államok számára nem jelenti azt, hogy azt (az atomfegyvert) csakis a saját területén lehet (tárolni)?” – hangsúlyozta a diplomata.   

Zaharova szerint „az angolszász álguruk a féktelen és teljesen kontrollálatlan viselkedés bélyegét nemcsak Oroszországra igyekeznek vonatkoztatni, hanem mindenkire, aki valamilyen módon útjukba kerül furcsa világukban”. Mint kifejtette: „Akkoriban nem hittek nekünk. Ez tíz évvel ezelőtt volt. Ma Kína minden fronton szembesül ezzel.”   

Az orosz külügyi szóvivő egyben emlékeztetett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azon döntésére, hogy Ausztrália körül atom-tengeralattjárókat telepítenek. „Ez így van a kezdetekben, hogy tisztességesen hangozzék. A valóságban pedig az, hogy ne lehessen tudni a terv végkifejletét” – hangoztatta, megjegyezve, „az a taktikájuk, hogy megteremtsék a bizonytalanság melegágyát”.

Atomfegyvereket telepíthetnek Fehéroroszországba

Fehéroroszország bejelentette, hogy a mai népszavazáson a többség megszavazta az alkotmánymódosítást, mely szerint megszüntetik az ország „nem nukleáris” státuszát. A döntés utat nyithat Oroszországnak nukleáris fegyverek telepítésére az országban.

Megsérült két radioaktívhulladék-tároló Ukrajnában

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy e-mailje szerint a rakéták eltaláltak egy radioaktívhulladék-lerakó telepet Kijevben. Egy hasonló harkovi raktárban egy elektromos transzformátor sérült meg.

A kár mértékét egyelőre nem tudni, még várják, hogy a helyi hatóságok megmérjék a sugárzás szintjét – írja a Bloomberg.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Közgyűlése is

Erről hozott határozatot vasárnap este az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az Egyesült Államok és Albánia által előterjesztett határozatot 11 ország fogadta el, Oroszország ellene szavazott, az Egyesült Arab Emírségek, Kína és India tartózkodott. A hatályos ENSZ-szabályok értelmében nem lehetett vétót emelni a beterjesztés ellen.   

Az 1950-ben létrehozott, Egyesülés a békéért elnevezésű eljárás alapján az előterjesztést a Biztonsági Tanács öt állandó tagja –- köztük Oroszország – nem vétózhatja meg.

Moszkva pénteken megvétózta az Egyesült Államok és Albánia által elfogadott határozatot, amely elítélte volna az orosz hadműveleteket, és felszólította volna csapatainak azonnali kivonására Ukrajnából.   

A Közgyűlés rendkívüli ülése - az ENSZ történetében rendkívül ritka eljárással történt - összehívása lehetővé teszi az ENSZ 193 tagjának, hogy a vitában állást foglaljon a konfliktus kapcsán Ukrajna szuverenitásáról és Oroszország hadműveleteiről.     

A Közgyűlés hétfői rendkívüli ülését a tervek szerint helyi idő szerint 10 órakor (magyar idő szerint 16 órakor) nyitja meg a Közgyűlés elnöke és az ENSZ főtitkára, és a tanácskozás várhatóan egész nap tart.   

Hétfő délután Franciaország kérésére rendkívüli ülést tart a Biztonsági Tanács, amelyen az Európában okozott humanitárius válságról tartanak tájékoztatót. Párizs azt szeretné elérni, hogy ekkor fogadjanak el határozatot is, amely az ellenségeskedések beszüntetésére és a polgári lakosság védelmére, valamint "a humanitárius szervezetek akadálytalan hozzáférésére" szólít fel.   

Vasárnap még nem volt ismert az állásfoglalással kapcsolatos orosz vélemény, Oroszország ismét élhet vétójogával.

Újabb rakétákat lőttek Fehéroroszországból ukrán területre – videó

A videón látható, ahogyan a Mazirból, Fehéroroszország területéről újabb rakétákat lőnek ki Ukrajna irányába. Mindezt a videót felvevő férfi is megerősíti.

Térképen az orosz csapatok előrehaladása

Délről egyre nagyobb területeket foglalnak el, északon Kijevnél megakadtak, Harkovot hamarosan bekeríthetik.

Fehéroroszország csapatokat küld Ukrajnába

Fehéroroszország a következő 24 órában a saját légi és szárazföldi csapataival csatlakozik az oroszok által indított offenzívához – közölte egy volt magas rangú védelmi minisztériumi tisztviselő.

Videón Bergyanszk orosz megszállása

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában