Illegális bevándorlás

2022.02.02. 10:48

Bakondi: a tél ellenére sem csökken a migrációs nyomás

A tél ellenére sem csökken a migrációs nyomás a határon: januárban több mint 12 200 határsértőt fogtak el és 102 embercsempész ellen indult eljárás – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta, tavaly az azonos időszakban mintegy 7000 határsértőt fogtak el, csaknem duplájára emelkedett idén a számuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy Törökországban a januári adatok szerint jelentősen nőtt a migránsok száma, ahova elsősorban afgánok érkeztek.

Hozzátette, az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon olyanok is vannak, akik előbb a belorusz-lengyel határon próbálkoztak átjutni, de mivel nem jártak sikerrel, ezért máshol keresnek lehetőséget. Kérdésre elmondta azt is, 

egyre több az erőszakos átjutási kísérlet, amikor megtámadják a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat. 

Ennek az lehet az oka szerinte, hogy egyre több migránsnak fogytán a pénze, így egyedül próbálnak meg átjutni a határon, bármi áron.

– Ez azt jelzi, hogy veszélyes a határon a szolgálatteljesítés, és fel kell, hogy legyünk készülve arra, hogy az ilyen típusú fellépést is hatékonyan tudjunk elhárítani – hangsúlyozta Bakondi György.

Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán megjegyezte, a magyar politikának az a célja, hogy ne legyen fegyveres konfrontáció a két ország között.

Borítókép: Bakondi György Hercegszántón 2021. november 12-én / MTI / Miniszterelnöki Kabinetiroda / Vadnai Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában