Ukrán válság

2022.02.26. 07:34

Orbán Viktor: az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek

Harmadik napja tart a csütörtök hajnalban elkezdődött háború Ukrajna és Oroszország között.

Szijjártó Péter: sikerült a kijevi evakuáció!

Gyermekkórházat talált el egy rakéta Kijevben

A The Kiev Independent és a TSN jelentése szerint eltalálta egy rakéta a Kijevben található Okhmadyt gyermekkórházat, ahol elsősorban rákos gyerekeket kezelnek. Úgy tudják, hogy a támadásban egy gyermek meghalt, ketten pedig megsérültek. Szemtanúk szerint Kijev több oldalról is tüzérségi támadás alatt áll.

Perceken belül kezdődhet Kijev bombázása

Több Kijevben tartózkodó újságíró is arról számolt be, hogy súlyos légi csapásra készül az orosz hadsereg a fővárosban, ráadásul hamarosan el is kezdődik a művelet. Kijevben az elmúlt két napban is folyamatosan zajlottak a rakétatámadások és bombázások az éjszaka folyamán. Kijárási tilalom van érvényben, a lakosság jelentős része a metrókban és a bunkerekben keres menedéket az éjszakára.

Súlyos veszteségeket szenvedtek az oroszok

Az ukrán védelmi minisztérium friss grafikonja szerint súlyos veszteségeket szenvedtek az oroszok az elmúlt napok harcaiban. Az ukrán hadsereg ennek alapján 14 orosz repülőgépet, 536 harci járművet, 15 tüzérségi ágyút, 8 helikoptert és 102 tankot semmisítette meg. Emellett az orosz halottak száma meghaladja a 3500-at, 200-an pedig hadifogságba estek.

Térképen az orosz támadások harmadik napja

A Reuters nemrég friss térképen osztotta meg, hogy jelenleg hol tarthat az orosz offenzíva. Ebből úgy tűnik, hogy a háború harmadik napján az orosz csapatok délen nyomultak előre a leginkább, de keleten és északon továbbra sem tudták áttörni az ukrán védelmi vonalakat.

Több ország is kitiltotta az orosz repülőket a légteréből - térkép

Eddig nyolc ország, köztük Csehország, Lengyelország és Nagy-Britannia tiltotta ki részlegesen vagy teljes egészében légteréből az orosz repülőgépeket.

Atomerőműre lő az orosz tüzérség

A The Guardian értesülései szerint az orosz csapatok megközelítették a Zaporizzsja közelében található atomerőművet és látszólag célba is vette azt a tüzérségük, minderről az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadója adott tájékoztatást. A Zaporizzsja mellett található atomerőmű a legnagyobb Európában, ezért fontos stratégiai pont az oroszok és az ukránok számára is. A csernobili atomerőművet már korábban elfoglalták az oroszok.

Légi csapás érte a Kijev felé tartó ukrán csapatokat

A BBC adása szerint légitámadás érte a Kijev felé tartó ukrán csapatokat, erről az egyik riporterük adott tájékoztatást. A csapásban tankok mellett az ukrán hadsereg egyik légvédelmi berendezése is megsemmisült, az áldozatok pontos számáról nem érkeztek hírek. A konvoj minden bizonnyal az ország más területéről lett a főváros védelmére átcsoportosítva, azonban Kijevet már nem érték el.

Megérkeztek Ukrajnába a csecsen katonák

Több csecsen fegyveres alakulat megjelent már Ukrajna keleti, északi és északkeleti határainál. Az orosz Telegram-csatornákon egy olyan felvétel jelent meg, amelyen Groznijban, az oroszországi Csecsenföld központjában csecsen katonák teljes felszerelésben vonulnak.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, egyben Vlagyimir Putyin közeli szövetségese szombaton azt nyilatkozta: csecsen harcosok mentek Ukrajnába, hogy segítsék az orosz hadsereg alakulatait, emellett pedig felszólította az ukránokat, hogy buktassák meg kormányukat.

Már Kijev főterén is harcok dúlnak

A BBC riporterének értesülései szerint már Kijev fővárosának főterén, a Függetlenség terén is harcok zajlanak az ukrán és az orosz csapatok között. Az élő adásban többek között azt közölték, hogy az orosz erők nyugatról nyomulnak be a városba, de a csapatok jelentős része 20 kilométerre a fővárostól halad. Az oroszok állítólag komoly logisztikai problémákba ütköztek, ezért haladhatnak a műveletek a vártnál lassabban.

Manfred Weber: nem a magyar kormány gátolta az oroszok kizárását a SWIFT-ből 

Németország az utolsó uniós partner, amely nem ért egyet Oroszország SWIFT-rendszerből való kizárásával, ismerte el az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője. Manfred Weber ezzel igazolta a hivatalos magyar álláspontot és hiteltelenítette az ellenzéki narratívát - írja a Mandiner. 

„A német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával” – írja Twitter-bejegyzésében Manfred Weber. A német politikus ezzel igazolta: a baloldali ellenzék által épített narratívával ellentétben nem Magyarország gátolta az erős (sokak által legerősebbként számon tartott) szankció elfogadását Oroszországgal szemben. 

Mint ismeretes: az orosz-ukrán háború csütörtök kora reggeli kirobbanását követően számos ország jelentett be szankciókat Vlagyimir Putyinnal, az orosz politikai és gazdasági elittel, valamint Oroszországgal kapcsolatosan. Sokáig ezek között valószínűsítették azt is, hogy a nemzetközi pénzügyekben rendkívüli jelentőségű SWIFT-rendszerből kizárják majd Oroszországot,

ami a várakozások szerint komoly csapást jelenthetne Moszkvának. 

A szankciókról döntő rendkívüli uniós csúcson azonban ez a lépés kimaradt az állam- és kormányfők által támogatott, majd hivatalosan a külügyminiszterek által elfogadott csomagból. 

A döntést követően érzelmes üzenettel rukkolt ki Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezetője, az Európai Néppárt első embere, aki a tanácskozás után azt írta közösségi oldalán: „Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrülete és brutalitása, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankcióink nem igaziak. Szégyelljék magukat azok az EU-s kormányok, amelyek megvétózták a határozott döntéseket (Németország, Magyarország, Olaszország)”

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter több alkalommal is tagadta, hogy hazánk blokkolná Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből. Hasonlóképpen nyilatkozott a lengyel miniszterelnök is. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökTwitter-oldalán azt közölte: szombaton is tárgyalt Orbán Viktorral,

aki támogatásáról biztosította az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, beleértve a SWIFT letiltását.

A magyar miniszterelnök szintén azt hangoztatta, hogy Magyarország együtt mozog az Európai Unióval az orosz szankciókat illetően. Szombat délután, a magyar-ukrán határon tett látogatásakor Orbán Viktor kijelentette: rémhír és dezinformáció, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését. „Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános (...). Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk.

Mi nem blokkolunk semmit”

– fűzte hozzá. 

Ezt ismerte most el Manfred Weber is. A politikus Twitter-oldalán a következőket írta: 

„Az a tény, hogy

a német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával,

nagyon elgondolkodtató. Ez nem fest jó képet az országunkról egy olyan időszakban, amikor az európai értékeinkért folytatott küzdelemről van szó.” 

Ukrán tolmácsok jelentkezését várja a rendőrség

Tolmácsok jelentkezését várja az ukrán-orosz háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok ügyeinek intézéséhez a rendőrség - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a www.police.hu oldalon szombat este.

Mint írták, azokra számítanak, akik jól beszélik az ukrán nyelvet és hajlandóak a menekülőknek nyelvtudásukkal segítséget nyújtani.

Tolmácsokra van szükség a magyar-ukrán viszonylatú határátkelőhelyeken, Záhonyban, Beregsurányban, Barabásban, Lónyán és Tiszabecsen, valamint a menekülők számára kialakított gyűjtőpontokon, Vásárosnaményban, Tarpán, Aranyosapátiban, Fehérgyarmaton és Mándokon.

Jelentkezni a felsorolt helyeken lehet - olvasható a rendőrségi oldalon.

Egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből.

Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere az MTI tudósítójának szombaton elmondta: a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek. Mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni.

Értük nem is Magyarországról, hanem Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek, ezekben az országokban dolgozó rokonok ismerősök.

A többi településhez hasonlóan Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban. A színházteremben 50 tábori ágyat állítottak fel segélyszervezetek segítségével.

Az alpolgármester hangsúlyozta: van akiért két óra múlva megjönnek a rokonok, de sokan, többségében nők és gyerekek a művelődési házban töltik az éjszakát.

Megfordult már náluk kéthetes és háromhetes csecsemő is. Ezért nagyon örülnek annak, hogy a segélyszervezetek nem csak élelmiszert küldenek, hanem tisztálkodószereket is, a többi között popsitörlő kendőt.

A helyiek szintén besegítenek adományokkal, illetve például egy budapesti általános iskola is gyűjtött a menekülők ellátására és személyesen hozták el nekik az adományokat - ismertette az alpolgármester.

Az MTI tudósítója barabási határátkelőn is azt tapasztalta, hogy folyamatosan érkeznek a menekülő emberek Ukrajnából. Általában csomagokkal megrakodva, gyalog kelnek át a határon, ahonnan a magyar oldalon várakozó autókkal folytatják az útjukat.

A menekülők arról számolnak be, hogy 

sokszor 5-6 órát várakoznak az átkelésre a határ ukrán oldalán, miközben az ukrán határőrök nem adnak magyarázatot arra, hogy miért tartják vissza őket.

A kialakult helyzet miatt a barabási határátkelő is késő estig tart nyitva, miközben normál körülmények között este 7 órakor bezár.

Kreml: szombaton folytatódott az ukrajnai hadművelet

Az orosz csapatok szombaton folytatták az előrenyomulást Ukrajnában, miután Vlagyimir Putyin elnök az előző nap szüneteltette a hadműveletet a Kijevvel folytatandó tárgyalásokra várva, amelyek nem történtek meg - közölte az orosz elnök szóvivője.

Dmitrij Peszkov sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy 

Oroszország számított a hadműveletre válaszul a Nyugat által elfogadott szankciókra, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a gazdaságra gyakorolt káros hatásukat.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint viszont teljességgel valótlan az az állítás, hogy Oroszország felfüggesztette volna az ukrajnai csapatmozgásokat. A tanácsadó szombati üzenetében azt közölte, hogy Oroszország pénteken kiszélesítette a hadműveletet, este és éjszaka tömeges légi- és rakétatámadást intézett ukrán városok ellen. Cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Ukrajna nem hajlandó tárgyalni, de leszögezte: nem fogad el ultimátumokat vagy teljesíthetetlen feltételeket.

Kijevben szombaton az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a Győzelem sugárúton, a főváros egyik főútvonalán összecsapások voltak orosz és ukrán csapatok között.

Az ukrán fővárosban szombattól hétfő reggelig meghosszabbították a kijárási tilalmat. Bárkit, akit 17:00 és 8:00 (közép-európai idő szerint 18:00-9:00) óra között az utcán találnak, ellenségként fognak kezelni

 - jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.

Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese az interneten közétett videofelvételen szombaton megerősítette: csecsen csapatokat vezényelt Ukrajnába. Egyben felszólította az ukránokat: döntsék meg a kormányukat. Kadirov szerint a csecsen csapatoknak eddig nem volt veszteségük, és az orosz katonák könnyedén elfoglalhatnak ukrán nagyvárosokat, közöttük Kijevet is.

Szombaton elérhetetlen volt az orosz elnöki hivatal honlapja, a kremlin.ru, jelentések szerint több orosz kormányszerv és állami média weboldala is kibertámadás áldozata lett

 - jelentette a Reuters brit hírügynökség.

Ankara erőfeszítéseket tesz az azonnali tűzszünet érdekében - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A török elnöki hivatal közleménye szerint Erdogan részvétét fejezte ki az orosz támadásban elhunyt ukránok halála miatt.

Zelenszkij köszönetet mondott a török elnöknek, amiért Törökország lezárta az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat.

Oroszország nem kapott semmilyen hivatalos értesítést Törökországtól, hogy lezárta volna a két szorost az orosz hadihajók előtt - idézte az ankarai orosz nagykövetséget az Interfax orosz hírügynökség. Egy nevének elhallgatását kérő török illetékes megerősítette a Reutersnek, hogy Törökország nem hozott ilyen döntést.

Előzőleg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hívta fel telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, és a hadművelet beszüntetésére kérte.

A török külügyminisztérium közleménye szerint Cavusoglu ismételten kijelentette, hogy Törökország kész helyszínt biztosítani az orosz és az ukrán elnök tárgyalásához,

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Oroszország elleni további szankciókat, köztük az Északi Áramlat gázvezeték lezárását és Oroszországnak a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből történő kizárását sürgette, mielőtt szombaton Berlinben Olaf Scholz német kancellárral találkozott.

"Azért jöttem Berlinbe, hogy felrázzam Németország lelkiismeretét, hogy valóban kemény szankciók mellett döntsön, amelyek befolyással lesznek a Kreml intézkedéseire" - mondta a lengyel miniszterelnök.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton bejelentette: Washington 350 millió dollár értékben újabb katonai segélyt küld Kijevnek, hogy támogassa az orosz hadsereg elleni küzdelmét.

Útnak indult az Ökumenikus Segélyszervezet segélyszállítmánya Kárpátaljára

Útnak indult az Ökumenikus Segélyszervezet 28 tonnás segélyszállítmánya Kárpátaljára szombaton élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva; a jövőben további ilyen akciók következnek - mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója szombaton Budapesten.

Kiemelte: az áruk egy része adomány a Tesco áruházlánc részéről, a másik felét a segélyszervezet gyűjtötte, a Waberer's International pedig vállalta, hogy ingyen eljuttatja a szállítmányt a rászorulókhoz.

Kedden szemlét tartanak a határvidéken Lévai Anikóval, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetével, a miniszterelnök feleségével közösen - aki a szombati sajtótájékoztatón is jelen volt -, megtekintik a szervezet által a menekülők számára hamarosan felállítandó információs pontot is - közölte az elnök-igazgató.

Az a megállapodás született szombaton, hogy a segélyszervezetek információs pontokat nyitnak a határ magyar oldalán azoknak a menekülteknek az útba igazítására, akik Magyarországon kívánnak maradni - mondta a segélyszervezet vezetője. Azt is hozzátette, hogy szombat estétől Lónyán üzemeltetnek ilyen irodát.

Lehel László jelezte, hogy több magyarországi intézményüket megnyitják a menekülők számára, ahol szállást és ellátást biztosítanak nekik.

A kárpátaljai kormányzóval való találkozásáról beszámolva elmondta, hogy Kárpátalján 40-45 ezer menekülőt várnak, folyamatosan töltődnek a szálláshelyek, újakat nyitnak. A Kárpátaljára való bejutási pontokon több tíz kilométeres sorok várakoznak, hiszen a menekülők nem minden esetben tudnak Csehország és Lengyelország felé továbbjutni - fűzte hozzá.

A megbeszélésen megállapodtak arról, hogy a segélyszervezet amilyen gyorsan csak tud, segíteni fog, első körben élelmiszerekkel és higiéniai cikkekkel, majd fekhelyek és takarók biztosításával - jelezte.

Lehel László beszélt arról is, hogy a kormányzó, aki a katonai és politikai irányítás parancsnoka jelenleg rendkívüli jogkörökkel felruházva, biztosította a szervezetet a segélyszállítmányok gyors átjutásáról; eddig elmondása alapján "komplikált volt segélyeket eljuttatni Kárpátaljára".

Az elnök-igazgató úgy fogalmazott, hogy Magyarország méltó választ ad arra a kihívásra, amelyet az ukrajnai menekültek megjelenése támaszt és arra biztatott mindenkit, hogy adományokkal segítsék a szervezet munkáját, a részletekről tájékozódjanak a honlapjukon.

 

Orbán Viktor: az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek

Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek, Magyarországon barátok várják őket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor határszemlét tartott szombaton a magyar-ukrán határon Beregsurányban.

A kormányfő a rögtönzött sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egyelőre a frontvonalak Magyarországtól távol húzódnak, ám fel kell készülni arra, hogy Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények.

"Tehát, ahogy közeledik Magyarországhoz az összecsapások vonala, úgy kell egyre fegyelmezettebbnek lennie a katonáknak, a polgármestereknek"- mondta.

Úgy vélekedett, hogy 

a következő héten lesz inkább szükség erősebb lélekjelenlétre, mert nem akarunk belekeveredni ebbe a fegyveres konfliktusba

 - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva 

rémhírnek és dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését.

"Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános (...). Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit" - fűzte hozzá.

A miniszterelnök a határon kialakult helyzetet úgy értékelte, hogy a segítőkészség átlendíti a helyi önkormányzatokat és a hatóságokat a nehezén. Ahhoz képest mennyire komoly és háborús a helyzet, minden szervezetten és nyugalomban zajlik.

Közlése szerint 

Magyarország beenged mindenkit, olyanokat is, akiknek nincs útiokmányuk és megfelelő szűrés után a harmadik országból érkezőket szintén.

"Egyszóval a munka flottul megy, ami azonban nem szabad, hogy könnyelművé, vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, hiszen a neheze még hátra van. Ne felejtsük el, hogy itt a határ másik oldalán egy háború zajlik" - fogalmazott.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a legjobbakat mondhatja a magyarokról. A polgármesterek beszámolója alapján ugyanis a térségben élő emberek befogadóak, segítőkészek.

"Úgy látom van egy magyar-ukrán barátság az itt élők között, aminek most kézzel fogható előnyeit élvezik az ukránok" - fűzte hozzá.

Újságírói kérdésekre válaszolva felidézte, hogy 

az elmúlt tíz napban több európai vezető, rajta kívül a német kancellár és a francia elnök is tett békekezdeményezéseket Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

"Mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges a háború elkerülése érdekében, ám az unió minden erőfeszítése sikertelennek bizonyult" - fogalmazott.

Szerinte most arra kell összpontosítani az erőinket, hogy vissza tudjunk térni a háborúból a békébe. Továbbá, ami az uniós szankciós listán szerepel, azt Magyarország végrehajtja - mondta.

Végül arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Magyarország befogadja-e a katonai szolgálat elől menekülő ukrán férfiakat is, azt hangsúlyozta, hogy 

aki Magyarország területére lép, a magyar joghatóság alá kerül, ezért mindenkinek segíteni fogunk.

A szabály az, hogy minden menekültet segíteni kell - mondta a beregsurányi határállomásnál tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

 

Rendkívüli Jónak lenni jó! adománygyűjtő műsort indít a közszolgálati média

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére rendkívüli Jónak lenni jó! adománygyűjtő műsorban szólít fel az orosz-ukrán konfliktus miatt bajbajutottak támogatására a magyar közszolgálati média - közölte az MTVA szombaton az MTI-vel.

A társaság közleményében kifejtette, a magyar államfő telefonon kérte a közmédia vezetését a nemzeti egység szempontjából kiemelt fontosságú segítségnyújtásra.

"A közmédia számára rendkívül fontos, hogy a média eszközeivel élve részt vállaljon a kárpátaljai magyarok és a menekültek támogatásában, bemutassa a magyarok szolidaritását, a jószándékú embereknek a bajbajutottak segítésére irányuló törekvéseit, a Híd Kárpátaljáért program keretében megvalósuló összehangolt segítséget" - olvasható az MTVA közleményében.

Közölték, a Duna Televízió tematikus műsorban biztat adományozásra és segítségnyújtásra a Kárpátalján élő magyarok és az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők támogatása érdekében.

A nemzet televíziója mellett a tájékoztatásban részt vesz a közmédia valamennyi csatornája; hétfőtől naponta jelentkező műsorokban mutatják be azokat az egyéni vagy önkormányzati felajánlásokat is, amelyekkel szállást és ellátást biztosítanak az érkező családoknak - tették hozzá.

 

Rengeteg kárpátaljai magyar kér magyar útlevelet a beregszászi konzulátuson

Sor a beregszászi konzulátus előtt Fotó: Origo / Koncz Márton

Az Origo fotóriportja ITT tekinthető meg.

 

Ekkora terület jutott orosz kézre eddig

A BBC térképre tette, hogy szerintük pontosan hol és mekkora területet uralnak az orosz csapatok Ukrajnában. 

 

Az interneten is folyik a harc

Nem csak az utcákon (és a médiában), de a kibertérben is folyik a harc. A BBC megszólaltatott egy orosz hackert, aki a háború kirobbanása óta támadja az ukrán weboldalakat és próbál pánikot okozni. A férfi állítja: csak szórakozásból csinálja, így segít országának legyőzni Ukrajnát. Bombafenyegetéseket küld szét és a védelmi rendszerekbe is próbál bejutni, megbénítva azokat.

 

A háborúban álló országban egyre nehezebb az élet

Élelmiszer-, üzemanyag- és készpénzhiányról, napról-napra megduplázódó árakról számolnak be azok az Ukrajnából menekülők, akik szombaton érkeztek a lónyai határállomásra Kárpátaljáról.

Egy somi nő, aki karon ülő gyerekkel és idősebb lányaival várakozott a határátkelőnél arra, hogy a rokonai továbbszállítsák elmondta, hogy amíg az orosz hadművelet előtt 18 hrivnya volt egy kilogramm liszt, egy nappal később már 40 hrivnyát kértek érte.

A készpénz eltűnt az automatákból, az élelmiszer az üzletekből, a bankok bezártak és még a számláikat sem tudják befizetni 

– sorolta.

 

A haranglábi benzinkút kezelője, aki már átjutott magyar útlevelével Magyarországra, arról számolt be, hogy miközben a támadás előtt, átszámítva napi 30-40 ezer forint volt a forgalmuk, a hadművelet kezdetének napján 1,2 millió forintnyi hrivnyáért adtak el üzemanyagot, és ki is merültek a készletek. Ő szombaton a lónyai átkelőnél várta Magyarországra tartó öccsét, aki már meg is kapta a behívóját. Arról is beszámolt, hogy Papiban, ahol lakik pánik tört ki, miután légiriadó-gyakorlatot tartottak, ám erről nem értesült a lakosság nagy része.

 

A határátkelőn folyamatosan áramlanak az emberek. Sokan gyalog, nagy batyukkal, a gyerekeiket a karjaikban cipelve jönnek át és a határállomás után az út mellett várják, hogy elvigyék őket.    A lónyai önkormányzat konvojokat szervez az emberek elszállítására és művelődési házban, illetve a reformtus egyház épületében szállásolják el a menekülőket.

 

Kibővítik a kijárási tilalmat Kijevben

12:45 Hosszabb lesz a kijárási tilalom szombattól Kijevben, ezt az ukrán főváros főpolgármestere, Vitalij Klicsko jelentette be közösségi oldalán. Az új szabály szerint 17 órától másnap reggel 8 óráig tilos az utcán tartózkodni, kivéve a várost védő erőknek. 

Így menekülnek az ukrán civilek a háború elől

Az al-Dzsazíra hírportál térképre tette, jelenleg hogy áll a háború és hová menekülhetnek az ukrán civilek a harcok elől.

 

Orosz hajót foglaltak le a franciák

Megállítottak és lefoglaltak egy orosz konténerhajót a francia tengerészet emberei a La Manche csatornán. A BBC értesülései szerint a hajó Szentpétervárról indult és a francia partok közelében csaptak le rá, majd egy francia kikötőbe kísérték. 

Medvegyev: nem baj az elszigetelődés

Az sem baj, ha Oroszország teljesen elszigetelődik a nyugattól – ezt mondta Dmitrij Medvegy korábbi orosz elnök. A jelenleg a moszkvai biztonsági tanácsot vezető politikus szerint Oroszország addig nem áll le az invázióval, amíg el nem érik a Putyin elnök által kitűzött célokat. 

 

Videón, ahogy egy rakéta eltalál egy lakóházat

Zelenszkij: Dönteni kell Ukrajna uniós tagságáról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Twitter-bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson konkrét perspektívát Ukrajnának az EU-tagság elnyerésére, ezzel támogassa az orosz támadás sújtotta országát.

Ezt azután közölte Zelenszkij, hogy telefonon tárgyalt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

Eljött a döntő pillanat, hogy végleg lezárjuk a hosszú távú megbeszélést, és döntsünk Ukrajna uniós tagságáról. Az Európai Tanács elnökével a további hatékony segítségnyújtásról és az ukránok szabad jövőjükért folytatott hősies küzdelméről tárgyaltam

– fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete előtt már tett ilyen felhívást a müncheni biztonsági konferencián.

Az ENSZ szerint 120 ezer ukrán hagyta el az országot

Az ENSZ szerint több mint 120 ezer ember menekült el Ukrajnából, és a számuk várhatóan növekedni fog – írja a Sky News. A legtöbben Moldovába, Lengyelországba, valamint Romániába, Szlovákiába és Magyarországra mennek.

Ukrán menekültek a beregszászi határátkelőnél Fotó: Origo / Koncz Márton

Lemberget is elérte a háború

A lengyel határhoz közeli nagyvárost, Lemberg (Lviv) külterületét is megtámadták az oroszok. A hírről maga a város polgármestere számolt be a Reuters hírügynökségnek és közölte: egyelőre visszaverték a támadókat a Brody nevű kisvárosnál. 

 

Kisbaba született az óvóhelyen, a kijevi metróban

Kisbaba született az óvóhelyként használt kijevi metróban, számolt be róla több forrás is.

Beszámolók szerint a csecsemő a Mia nevet kapta, ő és édesanyja is jól vannak.

Szombat hajnalban a kijevi városvezetés azt tanácsolta a lakosoknak, hogy maradjanak menedékhelyen, ne menjenek az ablakok közelébe vagy az erkélyekre, és tegyenek meg minden óvintézkedést az ellen, hogy törmelék vagy golyó találja el őket.

 

Egy magyar katona is elesett a harcokban

A karpatalja.ma hírportál szerint egy ungvári és egy munkácsi katona is elesett az ukrán háborúban. Előbbi, a magyar származású, 29 éves Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, Ocsakovnál esett el. Két gyermeket hagyott hátra. 

 

198 a hivatalos áldozatok száma

Legkevesebb 198 ukrán, köztük három kisgyermek halt meg eddig a háborúban, ezek az Interfax hírügynökség szerint a hivatalos számok. Mindezt az ukrán egészségügyi minisztériumra hivatkozva közölték – írja a Reuters. 

 

Óriási kerülővel jön Budapestre egy orosz gép

A Flightradar24 Twitter-oldala szerint több mint 70 perccel tart tovább egy Aeroflot repülő útja Moszkvából Budapestre. Mint ismert: Lengyelország és Csehország is kitiltotta az orosz repülőket a légteréből, így a járat Németországon és Ausztrián keresztül érkezik Magyarországra. 

 

Letiltotta a Facebook Oroszországot

Az orosz állami média nem jeleníthet meg hirdetéseket a Meta platformjain, és nem használhatja pénzszerzésre a felületeket – közölte a Facebook közösségimédia-óriás anyavállalata. A cég biztonsági részlegét vezető Nathaniel Gleicher a Twitteren közölte: emellett továbbra is megjelölik az orosz állami média által posztolt kétes tartalmakat. 

 

Az ukránok szerint jelentős veszteségek érik az oroszokat

Oroszország 3500 katonát veszít, közel 200-at túszként tartanak – jelentette be az ukrán sajtó szerint Mykhailo Podoliak, az elnöki hivatal tanácsadója az éjszakai heves harcok után.

 

Háborús hatások: itthon rend van a boltokban

Magyarországon az orosz-ukrán háború kitörése óta is nyugodt körülmények között, a megszokott rendben folyik az értékesítés az áruházakban. Az élelmiszer-felhalmozást nem is indokolná semmi, hiszen beszerzési oldalon továbbra is zavartalan a kereskedelmi egységek ellátása.

 

Eleshetett az első nagyváros

Az orosz védelmi minisztérium állítja: elfoglalták Melitopol városát – írja a Világgazdaság. 

A 150 ezres nagyváros Ukrajna déli részén található, nem messze a kulcsfontosságú Mariupol kikötővárostól. Kijev egyelőre nem erősítette meg a hírt. Ha igaz, akkor ez az első fontosabb város, amely teljesen orosz kézre került.

 

Légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét

Az ukrán hadsereg közölte, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója elmondta: kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, és Herszon, Odessza, valamint Mikolajiv közelében is összecsapások vannak.

– Mariupol semmiképp sem fogja megadni magát, nem fogják elfoglalni

– szögezte le.

 

Erőművet foglaltak el az oroszok

Csernobil után újabb erőmű került az oroszok kezére: az Interfax jelentése szerint a Kijevtől északra található egyik létesítményt már az orosz hadsereg biztosítja. 

 

Zelenszkij marad a helyén, Kijevben

Nemet mondott az Egyesült Államok azon felvetésére Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, hogy kimenekítsék őt és családját Kijevből, mielőtt az orosz hadsereg egyre közelebb kerül az ukrán főváros elfoglalásához. Az ukrán elnök egyébként szombat reggel is Kijev utcáit járja, erről videót is posztolt. 

Délen próbálnak sikert elérni az oroszok

Délen nyomulnának előre az oroszok, hogy minél hamarabb elvágják Ukrajnát a Fekete-tengertől. Az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint Herszonnál, Mikolajivnál és Odesszánál is heves harcok bontakoztak ki.

 

Putyin „barátja” is a háború végét akarja

A Washington Capitalsban játszó orosz Alekszandr Ovecskin korábban többször kiállt az orosz elnök mellett, a barátjának is nevezte, most viszont rendkívül hűvösen fogalmazott abban az üzenetében, amelyben a háború leállítását kérte. 

 

Biden pénzt küld Ukrajnába

Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta egy 350 millió dolláros azonnali katonai segély elküldését Ukrajnának, amelyet Kijev a védekezésre fordíthat. 

 

Utcai harcok dúlnak az ukrán fővárosban

Az utcán folynak a harcok Kijevben. Egy sugárúton sikerült visszaverniük a védőknek az orosz támadó alakulatokat, közben minden civiltől azt kérik, hogy maradjanak az óvóhelyeken. 

 

Az oroszok vétóztak, nincs meglepetés

Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amelyben a szervezet elítélte volna Ukrajna lerohanását – írta a BBC. Az elutasított határozattervezet felszólította volna Moszkvát, hogy azonnal vonja vissza a csapatait. A javaslatot az Egyesült Államok és Albánia terjesztette a BT elé. 11 ország támogatta, Oroszország ellenezte, három tag, Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek pedig tartózkodott.

A 15 tagú ENSZ BT-ben az öt állandó tagnak, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Kínának és Oroszországnak vétójoga van. Várható volt, hogy az ülésen elnöklő orosz ENSZ-nagykövet él is ezzel.

 

Zelenszkij: ki kell tartanunk ma éjjel!

Moszkva különös figyelmet fordít Kijevre péntekről szombatra virradó éjjel, az orosz csapatok megpróbálják lerohanni a fővárost – figyelmeztet az ukrán elnök legújabb videóüzenetében.

Teljesen őszinte leszek: az éjszaka még nehezebb lesz, mint a nappal. Több városunk ostrom alatt áll: Csernyihiv, Szumi, Harkov, a lányaink, fiaink a Donyeck-medencében, a dél-ukrajnai városokban.

Volodimir Zelenszkij elmondta: beszélt Franciaország, Hollandia, Németország és az Egyesült Államok valamint az Európai Unió vezetőivel, akiknek köszönetet mondott, és elmondta, Ukrajna mit vár a Nyugattól.

Ki kell tartanunk ma éjjel, Ukrajna sorsa itt és most dől el. Nem veszthetjük el a fővárost... Az ellenség minden erejét beveti ma éjjel, hogy megtörje az ellenállásunkat.

Az ukrán államfő óvatosságra intette a civil lakosságot, és mindenkit kért, hogy segítse honfitársait, különösen az időseket. A polgári védelemhez csatlakozottakat pedig felszólította, hogy segítsék a védelmet.

Borítókép: Orosz katonák haladnak a Krímből kiinduló egyik támadási irányon / Sputnik via AFP / Konstantin Mihalchevskiy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában