Ukrán válság

2022.02.24. 16:00

A baloldal háborúba sodorná Magyarországot

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt először egy YouTube-csatornán, majd később az ATV-ben beszélt arról, hogy ha a nemzetközi nyomás azt indokolja, magyar katonákat kell küldeni Ukrajnába, illetve hazánknak fegyverekkel is el kell látnia az ukránokat. Gyurcsányék jelöltje vélhetően ismét elszámította magát, valószínűleg nem gondolta, hogy valóban háború tör ki a szomszédunkban. A baloldali összefogás politikusai egyelőre hallgatnak az ügyben, csupán a Facebookon üzengetnek, és még ebben a háborús helyzetben is a magyar kormány felelősségét firtatják. Gyurcsány már a paksi beruházás felfüggesztésével kampányol.

A kialakult háborús helyzetben a magyar álláspont világos: Magyarországnak ki kell maradnia a katonai konfliktusból. A kormány támogatja Ukrajna szuverenitását, és hazánk is a közös uniós álláspontot képviseli. Ezzel szemben a baloldal a jelenlegi helyzetet is kampányolásra használja. Márki-Zay Péter pedig egyenesen magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. 

Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

– mondta kedden az ATV-ben.

A Mediaworks Hírcentruma valamennyi baloldali pártot megkereste ezzel kapcsolatban,  de úgy tűnik, a baloldali politikusok csupán a Facebookon kommunikálnak.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke ugyan felvette a telefont, de a kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni, csupán azt hajtogatta, hogy a sajtóosztályukat kell megkeresni. Ugyanígy járt el Ungár Péter LMP-s politikus is, aki ráadásul a nemzetbiztonsági bizottság tagja, de hasonló választ adott Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő és szinte valamennyi baloldaldali politikus. A Mediaworks–Hírcentrum természetesen e-mailben is kérte a pártok állásfoglalását az ügyben, de nem kapott választ a sajtóosztályoktól. Keresték Márki-Zay Péter sajtósát is, onnan sem érkezett érdemi válasz.

Telefonon azonban interjút adott Varju László DK-s országgyűlési képviselő, aki azt mondta, hogy pártja szolidáris a hatpárti koalíció közös álláspontjával, és folyamatosak az egyeztetések Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel, hogy a hat baloldali párt milyen nyilatkozatot tegyen a háborús helyzetben. 

Az tehát nem derült ki, hogy a Demokratikus Koalíció érdemben képviseli-e Márki-Zay katonákra és fegyverekre vonatkozó álláspontját.

Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő, a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke arról beszélt szerkesztőségünknek, hogy a NATO-nak nincsen arra vonatkozó terve, hogy fegyverrel segítsék Ukrajnát, arra pedig semmi esélyt nem lát, hogy az országban NATO-katonák jelenjenek meg. Mindemellett a szocialista politikus támogatná, hogy további NATO-katonákat és eszközöket telepítsenek Magyarországra.

Hadházy Ákost is megkeresték. A független képviselő azzal próbálta mentegetni Márki-Zay kijelentéseit, hogy „a szándékosan elferdítve idézett mondatok azelőtt hangzottak el, hogy Orbán Viktor barátja és szövetségese, Vlagyimir Putyin hódító háborút indított volna Ukrajna ellen”. Úgy vélte, ha Ukrajna a NATO tagja lenne, ma nem érte volna orosz támadás, mert a szövetség kollektív védelmét élvezné.

Gyurcsány Ferencet a Mediaworks Hírcentruma korábban már kérdezte az orosz–ukrán konfliktusról, ám akkor nem volt hajlandó érdemben válaszolni. 

Azóta a DK-elnök a Facebook-oldalán a paksi beruházás leállítását és a Szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalások felfüggesztését követeli. 

Dobrev Klára, a párt EP-képviselője az autokrata rendszerekről értekezve a Facebook-oldalán igyekezett feltüzelni a szavazóit.

Jakab Péter is hasonlóan kommunikált. Azt írta a közösségi oldalán: „Orbán, Putyin trójai falova. És immár a hazánkra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat.”

De talán Márki-Zay Péter megnyilvánulása volt megint a legmegdöbbentőbb. Most nem arról értekezett, hogy magyar katonákat küldene Ukrajnába, hanem egyenesen azzal vádolta a magyar miniszterelnököt, hogy nem békemissziós céllal találkozott néhány héttel ezelőtt Putyinnal, hanem ő maga készítette elő a háborút.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában