Interjú

2021.12.12. 08:35

Szijjártó Péter: svédasztalon a magyar demokrácia (videó)

A külgazdasági és külügyminiszter elmagyarázta a demokrácia lényegét a svéd riporternek.

A magyar demokrácia alapjaiban van megkérdőjelezve. A Freedom House, egy független NGO odáig ment, hogy azt mondta: Magyarország már nem tekinthető teljesen demokratikus országnak. [...] Mi a véleménye? – tette fel a kérdést a televízió riportere Szijjártó Péternek.

– Sajnos ezt sértésnek kell tekintenem, mert a magyar demokrácia érettségének és természetének megkérdőjelezése elfogadhatatlan

– kezdte válaszát a külügyminiszter.

Megnyertünk három egymást követő választást, az emberek támogatják, amit csinálunk, és ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, mert ez politika, de demokratikus jellegében a tevékenységünk nem kérdőjelezhető meg.

A miniszter kifejtette: a demokrácia azt jelenti, hogy az, amit a kormány csinál, a nép általi felhatalmazáson alapul. Elmondta, hogy soha nem érezte úgy, hogy ítélkeznie kellene más országok felett.

Hogy őszinte legyek, az, hogy milyen a demokrácia státusa Svédországban, nem érdekel, mert ez a svéd népet kell hogy érdekelje. És ha a svédeket nem érdekli, hogy valaki miniszterelnök lehet a szavazatok mindössze egynegyedével a parlamentben, akkor erről megvan a véleményem, de kit érdekel, nem vagyok svéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában