Konfliktus

2021.12.04. 11:34

Etiópiában bezártak a középiskolák, mert a diákok a katonák ellátását segítik

Az etióp oktatási miniszter elmondta, hogy a zárlat egy hétig fog tartani.

Az etióp hatóságok bezárták a középiskolákat, hogy a diákok segíthessenek a betakarításban, támogatva a fronton harcolók ellátását – írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató az etióp állami médiában megjelent értesülésekre hivatkozva.

Az etióp oktatási miniszter elmondta, hogy a zárlat egy hétig fog tartani.

A tavaly kezdődött polgárháború miatt már így is több mint kétmillió tanköteles korú gyermek nem jár iskolába a kormány információi szerint.

Az oktatási minisztérium Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott közlemény szerint október óta több mint 300 iskola vált használhatatlanná a harcok miatt. A kormány mindent megtesz az épületek helyreállítása érdekében – tették hozzá.

Az etiópiai konfliktus fokozódott miután a tigréi ellenállók novemberben bejelentették: előrenyomulnak a főváros, Addisz-Abeba felé. Egyúttal offenzívát indítottak Dzsibuti irányába, hogy elérjék a keleti határt, és megerősítsék utánpótlási útvonalaikat.

A fejleményeket követően Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök bejelentette: személyesen áll a fronton harcolók élére.

Azóta az etióp hadseregnek sikerült több térséget és települést visszafoglalnia a lázadóktól. A napokban az UNESCO világörökségi listáján szereplő, sziklába vájt, 12-13. századi templomairól híres Lalibela városát szerezték vissza.

A belháború 2020 novemberében kezdődött Tigrében, amikor Ahmed Abij etióp kormányfő a szövetségi hadsereget küldte a régióba a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű lázadószervezet híveiből álló helyi vezetés leváltására, amely nem ismerte el a központi kormány fennhatóságát. Azóta ezrek vesztették életüket a konfliktusban, és több mint kétmillióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában