Családtámogatások

2021.11.28. 10:17

Magyar mintára lassítaná a népességfogyást Szerbia

Jelentősen megemelik a gyermekek után járó anyagi támogatást. Borúlátásra adnak okot a statisztikák.

Szerbia lakossága gyors ütemben fogyatkozik. A korábbi években általában átlagosan 30-35 ezerrel fogyatkozott a lakosság. Idén ez a folyamat felgyorsulni látszik: a statisztikai hivatal adatai szerint az idei év első tíz hónapjában mintegy 50 ezren születtek és 108 ezren haltak meg. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest idén a születésszám 1,5 százalékkal alacsonyabb, az elhalálozások száma pedig 24,9 százalékkal magasabb – írja a Magyar Nemzet.

A demográfiai ingadozásoknak köszönhetően Szerbia újabb kori történetében tavaly először csökkent hétmillió alá a lakosság száma.

Szerbiában az átlagéletkor 43 év, és minden házaspárra 1,48 gyerek jut.

Ezzel az eredménnyel az ország népessége a legöregebbek közé került a világon. A fiataloknak a fejlettebb országokba történő elköltözése tovább rontja a helyzetet. Ratko Dmitrovics családvédelmi és demográfiai miniszter hangsúlyozta, hogy

ha a népességfogyás ilyen ütemben folytatódik, akkor 2050-re Szerbiának már csak 4,5 millió lakosa lesz.

Azt is elmondta, hogy tavaly tízezerrel kevesebb házasságkötés történt, mint 2019-ben, ez pedig egyértelmű hatása a koronavírus-járványnak. Az országban növekszik a válások száma, valamint az átlagéletkor is kitolódik az első gyermek szülésénél.

Szerbia elnöke új demográfiai intézkedéseket jelentett be a napokban. Közülük az egyik, hogy

az elsőszülött után járó anyagi támogatást százezerről (314 ezer forint) háromszázezer dinárra (942 ezer forint) emelik.

A második gyerek után járó egyszeri összeg még nincs meghatározva, de azt is emelni fogják – ismertette Alekszandar Vucsics. Közölte: megállapították azokat az intézkedéseket, amelyeknek célja a születések számának ösztönzése Szerbiában.

– Lassanként eltűnik a nemzet, egyre kevesebben vagyunk

– emelte ki. Az adatok szerint a születési arányszám nem éri el a másfelet, az egyszerű szaporodáshoz viszont 2,15-re lenne szükség.

– Az állam senkire sem erőlteti a gyerekvállalást, de anyagi támogatással szeretne segíteni azoknak, akik emellett döntenek, mert a gyerekek a legnagyobb értékeink – tette hozzá.

Vucsics nyomatékosította, nem hiszi azt, hogy a pénz minden problémát megold, de más programokkal is ötvözik őket. A második gyerek után két évig havi tízezer dináros (31 ezer forint) támogatást kapnak a szülők, a harmadik gyerek után pedig 12 éven át folyósítanak havi tízezer dinárt. A negyedik gyerek után 18 ezer dinár (57 ezer forint) jár havonta, tíz éven keresztül.

Az első, második és harmadik gyerek után járó egyszeri, valamint havonta folyósított pénzösszegek mellett a lakhatás támogatását, valamint az egyetemi tanulmányokat folytató fiatal szülők segítését is ismertette. Az állam a tervek szerint 10 és 20 ezer euró közötti összeggel támogatja majd a fiatal párok lakásvásárlását.

A szerb elnök szerint a magyar példából merítenek.

– A demográfia kérdése a legfontosabb politikai kérdéssé válik, és ha demográfiáról beszélünk, akkor a túlélésről beszélünk – jelentette ki a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson Alekszandar Vucsics még szeptemberben. Vucsics elmondta, hogy a legutóbbi csúcstalálkozóból

a szerb kormány nagyon sokat tanult, és több intézkedést is bevezetett, amelyeket a magyar példából merített.

Elmondta azt is, hogy már láthatók ennek eredményei, de ez nem az a terület, amelyen azonnali eredmények várhatók. Azzal példálódzott, hogy ha valaki a közösségi médiában a kutyájáról oszt meg fotót, sokkal több lájkot kap, mintha a gyerekéről osztana meg felvételt.

– Lehet ezen is nevetni, de szerintem egyáltalán nem vicces, hogy ebbe az irányba tartunk – fogalmazott a szerb államfő.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (középen) Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Budapesti Demográfiai Csúcs további résztvevői 2021. szeptember 23-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában