európai polgári kezdeményezés

2021.11.03. 20:20

774 ezer érvényes aláírás gyűlt össze a nemzeti régiók védelmében

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elfogadta a nemzeti régiók védelmét sürgető európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy 774 441 érvényes aláírás gyűlt össze.

A Székely Nemzeti Tanács által indított Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése 2019. május 7-én indult. A koronavírus-világjárvány miatt az Európai Bizottság többször is meghosszabbította a polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének határidejét, amely így 2021. május 7. lett.

A szervezői csoport a Magyarországról származó, papíralapon és online gyűjtött támogató nyilatkozatokat a május 7-ei gyűjtési határidő lejártát követően a nyáron benyújtotta a Nemzeti Választási Irodához (NVI) ellenőrzésre. Az ellenőrizendő mintegy 900 ezer aláírás döntő része elektronikus formában gyűlt össze. Az NVI-nek három hónap állt rendelkezésére, hogy valamennyi támogatói nyilatkozatot az uniós és a magyar jogszabályokban meghatározottak szerint tételesen megvizsgálja.

Az aláírások ellenőrzése után az NVI megállapította, hogy közülük

774 441 volt érvényes, ebből 691 018-at elektronikusan, 83 423-at pedig papíralapon nyújtottak be.

Az NVB szerdai ülésén elfogadta az NVI jelentését az aláírások ellenőrzéséről. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a kezdeményezés kapcsolattartóinak, akik azt továbbítják az Európai Bizottsághoz.

Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke korábban arról beszélt: az európai polgári kezdeményezés célja, hogy

az Európai Unió központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségeket, és az őshonos kisebbségek közvetlenül is részesülhessenek az EU kohéziós forrásaiból nyelvük, kultúrájuk megőrzéséért.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást, ez Magyarországon 15 750-et jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában