tiltakozás

2021.10.31. 21:23

Tízezrek tüntettek Szudánban a katonai hatalomátvétel ellen

A mostani megmozdulások az eddigi legnagyobb kihívás Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok számára.

Tízezrek vonultak ki szombaton Szudán nagyvárosainak utcáira, hogy a katonai hatalomátvétel ellen tiltakozzanak és követeljék a polgári kormány visszaállítását.

A Szudáni Orvosok Központi Bizottsága (CCSD) szerint a biztonsági erők három tüntetőt lőttek le a megmozdulások során.

A fővárosban, Kartúmban a rendvédelmi szervek könnygázzal és levegőbe leadott lövésekkel oszlatták a százezres tömeget, miután szemtanúk beszámolói szerint a tüntetők felállítottak egy pódiumot és egy ülősztrájk lehetőségét is felvetették. A hadsereg nagy erőkkel volt jelen a fővárosban, úttorlaszokat emelt a legfontosabb kereszteződéseken és hidakon.

A CCSD szerint a Kartúmmal szomszédos Omdurmán városában a biztonságiak éles lőszert használtak megölve három tüntetőt. A Szudáni Orvosok Központi Bizottsága hozzátette, hogy Kartúmban, Omdurmánban, illetve a keleti al-Kadarif tartományban összesen 110-en megsebesültek, köztük többen lövésektől. A szudáni rendőrség az állami televíziónak adott nyilatkozatában tagadta, hogy éles lőszerrel lövéseket adott volna le a tüntetőkre, illetve közölte, hogy több biztonsági is megsebesült a tiltakozó akciók során. A hadsereg egyelőre nem reagált megkeresésekre.

A mostani megmozdulások az eddigi legnagyobb kihívás Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok számára, aki a hét elején ragadta magához a hatalmat elmozdítva és őrizetbe véve Abdallah Hamdok miniszterelnököt.

A tüntetők szudáni zászlókat lengettek és azt skandálták, hogy „Nem dicső a katonai hatalom”, „Add fel Burháni”, „Forradalom, forradalom” és „Miénk az ország és polgári kormányunk van”. Többeknél a megbuktatott, de továbbra is népszerű Hamdok miniszterelnök képmását lehett látni. A hatóságok által elrendelt távközlési zárlat miatt az aktivisták sms-üzenetek, szórólapok, illetve falfirkák útján szerveződtek.

Az Egyesült Államok és az ENSZ is önmérsékletre intette Burhánit, mondván aszerint fogják értékelni az új vezetést, hogy miként bánik a tüntetőkkel.

Burháni egyébként pénteken jelentette be, hogy napokon belül új, technokrata miniszterelnököt nevez ki Szudánban a hadsereg. Az orosz állami tulajdonban lévő Szputynik hírügynökségnek adott nyilatkozatában a tábornok elmondta, hogy az új miniszterelnök a hadsereggel megosztva vezeti majd az országot.

Burháni tábornok hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett ki, feloszlatta a kormányt, őrizetbe vette Abdallah Hamdok miniszterelnököt, a kormány több tagját és más vezetőket. Az államcsínyt elítélte több nemzetközi szervezet és nyugati ország, közöttük az ENSZ és az Egyesült Államok. A katonaság a nemzetközi nyomás hatására szabadlábra, de háziőrizetbe helyezte Hamdok kormányfőt.

Címkék#tüntetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában