Ország-világ

2021.10.08. 07:23

Januártól emelik az ápolónők, a bölcsődei dolgozók, a szociális világban és a kultúrában dolgozók bérét – HALLGASSA MEG!

A kormányfő ma reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy az ápolók bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét 20 százalékkal, a kulturális dolgozókét pedig ugyancsak 20 százalékkal emelik 2022 elejétől. Hozzátette azt is: egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell a jövő évtől szja-t fizetniük és 1,9 millió szülő kapja vissza a 2021-ben befizetett szja-t. Továbbá tárgyalnak a 13. havi nyugdíjról és a minimálbér 200 ezer forintra történő megemeléséről is.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

„A vírusnak kedvező az esős őszi idő, ezt már az előző évben is megtapasztaltuk. Gyorsabban terjed a vírus, és csak az oltás segít abban, hogy megvédjük magunkat”

– mondta ma reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök idézte Merkely Bélát, aki azt mondta, hogy mindenkit megtalál a vírus, aki nem oltatja be magát.

„Egy komoly ember tudja, hogy veszélyben van, és meg tudja hozni a döntést, hogy beoltatja-e magát”

– reagált a kormányfő arra a javaslatra, hogy nem kellene-e fizetni annak, aki felveszi az oltást.

Orbán Viktor is fel fogja venni a harmadik oltást, és mindenkinek azt tanácsolja, hogy kövesse a példáját. „A felelősségteljes magatartás az, ha beoltatjuk magunkat” – húzta alá.

„Az biztos, hogy az oltás működik”

– jelentette ki a miniszterelnök.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

„Senki nem tud semmi biztosat, mert fiatal vírusról van szó”

– vélekedett a miniszterelnök, aki szerint annyi biztos, hogy az oltás működik, és a harmadik oltás jobb, ha van, mint ha nincs. Hozzátette: a számokból úgy látja, jobb, ha ő is beoltatja magát harmadszorra.

„A rezsi fontos dolog Magyarországon, ha felmegy az ár, akkor az meg tudja gyötörni a háztartásokat” – mondta Orbán Viktor. Felidézte, hogy 2002-ben, amikor a szocialisták nyertek, akkor a nagy szolgáltatók mellé álltak, ami később többszörös áram- és gázáremeléshez vezetett.

A kormányfő felidézte, hogy a baloldal most is arról beszél, hogy piaci energiaárak legyenek.

„Havi 32 ezer forinttal többet kéne fizetnie egy átlag magyar családnak, ha ezt bevezetnénk”

– árulta el Orbán Viktor. A kormányfő elmondta, hogy Nyugat-Európában most számos országban kitört a pánik, mert emelkednek az árak. Magyarországon is érezhető ez az emelkedés az üzemanyagárakon – jegyezte meg.

„Brüsszelben azt találták ki, hogy a klímaváltozás ellen úgy kell harcolni, hogy emelik az energiaárakat. Azt gondolják, hogy ezzel lehet rákényszeríteni a gazdaságokat, hogy más energiaforrásokból származó energiát használjanak”

– mondta a miniszterelnök.

„A világban rezsiválság alakult ki” – jelentette ki Orbán Viktor. Szavai szerint Timmermans fenyegeti az uniós polgárokat azzal, hogy emelni fogják az árakat.

„Brüsszel ma maga a probléma, ezért a lengyelekkel és a csehekkel együtt világossá tettük, hogy vonják vissza azokat a döntéseket, amik az emelésről szólnak”

– mondta.

A miniszterelnök elmondta: több változtatásra is javaslatot tettek. „Nemcsak nemet mondunk, hanem javaslataink is vannak” – fogalmazott Orbán Viktor, és kifejtette, hogy óriási volt a felháborodás az uniós csúcson, mert kiverte a biztosítékot, hogy Brüsszel csak rontja a helyzetet. Ezért az állam- és kormányfők ismét napirendre tűzik majd a rezsikérdést.

„A magyar gazdaság képes volt arra, hogy elérje azt a teljesítményt, amit a járvány előtt produkált. Nem magától érte el ezt a növekedést a gazdaság” – emlékeztetett Orbán. A teljesítmény szerinte azon múlik, hogyan dolgoznak a magyar emberek.

„Amikor rossz szabályozók voltak a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején, és jobban megérte segélyből élni, akkor az pillanatok alatt meglátszott a gazdaságon is”

– idézte vissza Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint csak tíz ország van az unióban, akinek sikerült elérni a válság előtti szintet.

Nyugdíjprémium és korrekció is lesz ennek köszönhetően. „Soha nem adtak vissza adót senkinek Magyarországon, eddig ez így volt természetes” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy jövőre viszont a gyermeket nevelőknek vissza fognak adni 600 milliárd forintot.

„Húszszázalékos béremelés lesz a kulturális szektorban és a bölcsődékben” – mondta Orbán, aki szerint dolgoznak azon is, hogy az egész 13. havi nyugdíjat ki tudják fizetni jövőre.

„Emellett a fiatalok adómentesek lesznek jövő évtől, és ha a minimálbért sikerül felemelni 200 ezer forintig, akkor jó évet zártunk – mondta a miniszterelnök. – A vállalkozókat terhelő adókat lecsökkentjük akkor, ha bevállalják ezt az emelést” – tisztázta a kormányfő.

„Minden a gazdaság teljesítményétől függ, mert a polgári kormány soha nem emel bért hitelből, mint a baloldali kabinetek, amelyek többször is így vitték csődbe az országot”

– emlékeztetett Orbán Viktor, aki szerint ha van gazdasági teljesítmény, van fedezete a béremeléseknek is. A miniszterelnök kifejtette: tartós, hosszú távú növekedés kell a béremeléshez, ezért nem lehet egyszerre mindenkinek emelni a fizetését.

A kormányfő elmondta, a pedagógusoknak hajtottak végre először bérrendezést, de időközben mások bére is emelkedett, és a tanárok hátrébb sorolódnak. Igazuk van tehát a pedagógusoknak, hogy magasabb bért szeretnének, ezért jövőre 10 százalékos béremelés jöhet, és 2023-ban tovább nőhet a pedagógusok bére is.

„A magyar gazdaság vékony jégen áll” – mondta Orbán Viktor, azzal magyarázva ezt, hogy nagyon magas az államadósságunk. Már a kommunizmus után magasabb volt, mint a többi térségbeli országnak. Ezt a polgári kormány mindig csökkenti, de a baloldal alatt mindig emelkedik. A koronavírus előtt közel jártunk az ötven százalékhoz, de most megint növekedett az adósság. Ausztriában is magasabb már az államadósság, és sok nyugat-európai országban már 100-150 százalékos, ők már teljesen eladósodtak.

„Amíg a házat szépítgetjük, addig az alapot is erősíteni kell”

– mondta Orbán Viktor a béremelések megalapozottságáról.

A helyreállítási pénzről elmondta, hogy Brüsszelben arról állapodtak meg, hogy közösen vesznek fel egy nagy hitelt, amit mindenki gyorsan megkap. „Brüsszel most az LMBTQ-lobbi miatt nem adja oda ezt a pénzt, de ez azt jelenti, hogy az unió visszaél a hatalmával” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Azon az áron nem akarjuk megszerezni a pénzt, hogy a gyermekeink nevelését átengedjük ezeknek a genderaktivistáknak. A pénzt meg fogjuk kapni, mert jár nekünk, a vita elhúzódik, de ez a magyar gazdaságot nem érintheti hátrányosan, ezért más forrásokból előteremtettük azokra a programokra, amik az újraindítást szolgálják” – mondta a kormányfő.

„A magyarok nem szenvedhetnek azért, mert Brüsszelben összekeverik a gazdaságpolitikát a szexuálpolitikával”

– összegezte Orbán Viktor.

„Nem tudni pontosan, mi van a Nobel-díjakról döntő emberek fejében”

– vélekedett Orbán Viktor. Úgy fogalmazott: ez a mi lelkesedésünket nem lohasztja, és Karikó Katalin a mi hősünk, aki megmentette a világon sok millió ember életét, és büszkék vagyunk rá, még akkor is, ha nem kapta meg a Nobel-díjat.

A miniszterelnök elmondta, a magyar ember szeret elismerést kapni, és vannak más versenyek is. „Ha Nobel-díjat nem is kaptunk, de a fiatal magyar szakmunkások taroltak a számukra rendezett világversenyen. Ez nem olyan szenzációs, mint egy Nobel-díj, de egyre többször nyerünk rajta. Többek között a bútorasztalos, kertépítő, fodrász kategóriákban majdnem húsz fiatal lett első vagy nyert különdíjat. A világ legjobb munkásai Magyarországon kell, hogy legyenek, mert másképp nem tartozunk majd a világ legjobb gazdaságai közé – hangsúlyozta Orbán Viktor. – Nagyon örülök annak, ha Nobel-díj nem is, de szakmunkásdíj azért beesett a magyarokhoz” – fogalmazott a kormányfő.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában