Ország-világ

2021.09.18. 15:22

Teljes kudarc a baloldali előválasztás első napja: csak hétfőn folytatódhat a voksolás

A szervezők „ismeretlen eredetű tömeges terhelésre” hivatkoznak.

Most már biztos: a ma reggel induló, de már kora délelőtt káoszba fulladt baloldali előválasztás hétfőn fog folytatódni – írja a Magyar Nemzet.

Bár eleinte még azt mondták, 12 óra után helyreáll a rendszer, a javítás azóta sem történt meg, a szervezők pedig kora délután közölték:

csak hétfőn folytatódhat a szavazás.

„Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett másvalakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét” – írja az Országos Előválasztási Bizottság. A bizottság szerint „nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett”.

Szerintük az előválasztás azonnali folytatása „a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat” hordozna, ugyanakkor azt írják, ezeket a kockázatokat egy nap alatt kezelni lehet.

A szavazás szeptember 20-án, hétfő reggel 7-kor folytatódik a tervek szerint.

Megírtuk, a voksolás már kora délelőtt káoszba fulladt, ugyanis az előválasztás honlapja az indulást követően folyamatosan hibaüzeneteket írt ki. Az ATV megkereste Magyar Györgyöt, a Civil Választási Bizottság elnöke cáfolta, hogy kibertámadás történhetett, ugyanis felröppentek olyan hírek, miszerint egy Kínából induló hekkertámadás bénította meg a rendszert. Magyar György szerint azonban nem ez történt.

Egy biztos: az Atv.hu információi szerint országszerte több száz szavazót kellett hazaküldeni a leállás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában