Ország-világ

2021.08.27. 11:38

Utcai harcokat vizionál Gyurcsány 2022-re

Gyurcsány Ferenc interjúban fejtegette, hogy szerinte mi történne egy esetleges hatalomváltáskor. A volt miniszterelnök veszélyt és erőszakot vizionál.

20210728 Makó Gyurcsány Ferenc a kis kórházakról Makón. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Fotó: Szabó Imre SzI Délmagyarország

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Szabó Imre

– Szakembereink készítik annak a politikai, közbiztonsági és jogi forgatókönyvét, ha nem békés lenne a hatalomváltás

– jelentette ki a Gyurcsány Ferenc a szeged.hu-nak adott interjújában, megjegyezve: önmagában a kormányváltásnak nincs büntetőjogi következménye, ám a kormányváltás után egy sor dologra rá kell nézni – szemlézte a Magyar Nemzet.

A DK elnöke szerint:

– 2002-ben is volt hídfoglalás, 2006 után egy dolgot biztosan elveszített a mi oldalunk, a naivitását és a jóhiszeműségét a Fidesszel szemben. Készülnek azok a forgatókönyvek, amelyekkel ebben a helyzetben a stabilitást megőrizhetjük. Önmagában a kormányváltásnak nincs bűntetőjogi következménye. Ám a kormányváltás után egy sor dologra rá kell nézni. Fel kell tenni a kérdést: igaz-e, hogy köztörvényes bűnözők is vannak a jelenlegi kormánypárt politikusai között? Ez pedig igaz

– hangoztatta a pártvezér.

– Ha egy politikai oldal önmagát a hazával azonosítja, akkor ezzel megágyaz annak, hogy vereség esetén legitimálja az új hatalommal szembeni fellépést. Ez valójában már megtörtént, ez a legnagyobb veszély. Nehezen megválaszolható kérdés, mi történne ebben a helyzetben. Az ország érdeke, hogy békés úton történjen meg a hatalomátadás. Egyben ez a demokratikus alkotmányosság egyik sarkköve. A Fidesz táborának egy része eddig kétszer mutatta meg, hogy a vázolt esetben nagyon nehezen nyeli le a békát – fejtegette, majd arra is kitért, hogy az esetleges kormányváltás esetén mik lennének az új kabinet azonnali gazdasági lépései.

Gyurcsány szerint nagyon sok teendő vár rájuk, de

a leggyorsabban megválaszolandó kérdés, hogy elzárják-e a közpénzek elszivárogtatásának csatornáit, és sikerül-e visszaszerezni legalább az ellenőrzést azok fölött a gazdasági szerkorok fölött, amely a NER hercegeinek, oligarcháinak ellenőrzése alá került.

Ezt a hatalmat meg kell törni – tette hozzá.

A baloldali előválasztás kapcsán végül megjegyezte: a kormányoldal sokat foglalkozik az előválasztással, igyekszik leértékelni, konfliktusokat gerjeszteni körülötte, de nem tudja, hogy azért, mert tart tőle vagy azért, mert lő mindenre, ami az ellenzéki oldalon történik.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc Makón szónokol 2021. július 28-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában