megbeszélések

2021.07.01. 18:49

Ruszin-Szendi: a Magyar Honvédség elkötelezett szövetségesi kötelezettségei teljesítésére

Ősztől magyar katonák is bekapcsolódnak az EU készenléti harccsoportjának tevékenységébe.

Budapest, 2021. július 1. Ruszin-Szendi Romulusz vezérõrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Claudio Grazianóval, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján a Hotel Hadikban 2021. július 1-jén. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Magyar Honvédség elkötelezett, hogy valós tartalommal töltse meg szövetségesi kötelezettségeit az EU és a NATO felé – mondta a magyar haderő parancsnoka az Európai Unió Katonai Bizottsága elnökével Budapesten folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Ruszin-Szendi Romulusz kiemelte: a szövetségesi kötelezettségek teljesítése érdekében fontos, hogy folytatódjon a haderőfejlesztés.

A találkozó célja az EU katonai tevékenységének és a honvédség aktuális kérdéseinek, kihívásainak, feladatainak megbeszélése volt – tette hozzá.

Ruszin-Szendi Romulusz ismertette Claudio Grazianóval a magyar hadsereg szervezeti felépítését, a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, tájékoztatást adott az uniós katonai missziókban való magyar szerepvállalásról, a migrációval összefüggő feladatokról, a a magyar katonák szerepvállalásáról a koronavírus-járvány elleni védekezésben és a NATO-val, EU-val közös ügyekről.

A MH parancsnoka újságírói kérdésre elmondta: a honvédség négy külföldi uniós katonai misszióban vesz részt.

A legfontosabb a nyugat-balkáni, bosznia-hercegovinai, ahol 169 magyar katona tevékenykedik. Maliban húsz magyar katona lát el tanácsadó és kiképző feladatokat, továbbá két-két magyar katona vesz részt Grúziában uniós katonai feladatok ellátásában, illetve a Földközi-tengeren a migráció elhárításával kapcsolatos tevékenységben.

Ősztől magyar katonák is bekapcsolódnak az EU készenléti harccsoportjának tevékenységébe – mondta.

Claudio Graziano közölte: a világjárvánnyal összefüggésben a katonai helyzet rosszabbodott. Mint mondta, aggódik, hogy a pandémia után kevésbé lesz biztonságos a helyzet, ezért szükséges az uniós védelmi kezdeményezések növelése.

Az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke elmondta, hogy budapesti látogatásán a honvédség parancsnoka mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is őszinte, konstruktív megbeszélést folytatott.

Borítókép: Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Claudio Grazianóval, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján a Hotel Hadikban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában