aprópénz

2021.07.09. 19:48

Kifelejtette saját magáról szóló színdarabja 106 milliós bevételét az adóbevallásából Macron minisztere

A minisztert a minap idézték be bírósági meghallgatásra, most pedig újabb kínos incidens hívta fel rá a figyelmet, ugyanis kifelejtette az adóbevallásából a színdarabja után járó jogdíj összegét.

French Justice Minister Eric Dupond-Moretti gives a press conference on the public policy aimed at helping French companies to get out of the Covid-19 crisis at the Economy ministry in Paris on June 1, 2021. (Photo by Eric PIERMONT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Eric Piermont

Áll a bál a francia igazságügyminiszter, Éric Dupond-Moretti háza táján – írja a V4NA. Ahogy korábban a nemzetközi hírügynökség is megírta, a minisztert összeférhetetlenség miatt több bírói szakszervezet is feljelentette és július 16-ra beidézték a bíróság vizsgálóbizottsága elé. Sajtóértesülések szerint akár vád alá is helyezhetik. Ezzel azonban még nincs vége a miniszter körüli botránynak, a Médiapart francia oknyomozó portál ugyanis kiderítette, hogy Dupond-Moretti hatalmas összeget, 300 000 eurós (több mint 106,5 millió forint) bevételt kifelejtett a 2019-es adóbevallásából.

INFO MEDIAPART – Le ministre Éric " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#DupondMoretti a omis de déclarer plus de 300 000 euros de revenus https://t.co/t1fv0wP66I

A L’Opinion értesülései szerint

a miniszter magánéleti ihletésű, „Dupond-Moretti á la barre” (Dupond-Moretti az élen) című színdarabjának a jogdíjáról van szó, ami nem lett feltüntetve a 2018/19-es évre vonatkozó adóbevallásában. Az összeg után 180 000 euró adót kellett volna a miniszternek befizetnie, ám ez nem történt meg,

de ezt sem a közélet átláthatóságáért felelős francia főhatóság (HATVP), sem a pénzügyminisztérium nem vette észre, írja a L’Opinion a miniszterhez közeli forrásokra hivatkozva. Állítólag a miniszter új könyvelője fedezte fel a mulasztást májusban és maga Éric Dupond-Moretti kérte, hogy jelentse a hibát.

Un «oubli» de 180 000 euros oblige Eric Dupond-Moretti á rectifier sa déclaration fiscale https://t.co/bcJIbRQwC5

A miniszter elmondása alapján a mulasztást az előző könyvelője követte el és azóta már korrigálva lett. Dupond-Morettinek egyébként, mint minden miniszternek, évente át kell esnie az adóellenőrzésen, melyet a HATVP végez.

Dupond-Moretti meglehetősen jómódú, a tavaly novemberben nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy több ingatlannal, drága autókkal és értékes karórákkal is rendelkezik,

a dokumentum alapján ő a Castex-kormány egyik leggazdagabb tagja.

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában