Ország-világ

2021.07.14. 14:38

A kormány újabb 7 javaslatát fogadta el a gazdasági operatív törzsnek (videó)

A kormány szerdán újabb hét javaslatát fogadta el a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzsnek, ezek közül hat alapvetően a beruházási versenyek megnyerésében segíti Magyarországot majd a jövőben – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a kormányülés szünetében a közmédiának nyilatkozva.

Szijjártó Péter azt mondta, a kormány eddig az operatív törzs húsz javaslatát támogatta és ezek a döntések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon.

A több magyar szereplő lejjebb nyomhatja az építőipari árakat

Közölte, a kormány egyik döntése a magyar építőalapanyag-ipar fejlesztésére vonatkozik.

Az építőipari alapanyagok árai elszabadultak és akkor lehet hatékonyan fellépni az árcsökkentések érdekében és ebből fakadóan az építőipar további növekedése érdekében, hogy ha minél több magyar piaci szereplő tud belépni a versenybe

- mutatott rá a miniszter.

Mint elmondta, egy magyar cég, Innoscitech Biharkeresztesen hajt végre beruházást: 12 ezer négyzetméteres gyárat építenek egy speciális technológiával előállított építőipari alapanyagok gyártása érdekében. A 14 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 5,5 milliárd forintos támogatással járul hozzá, hogy a magyar piaci szereplők pozícióját erősítse ezen a piacon – tette hozzá Szijjártó Péter.

Kedvező hitel a kisvállalkozásoknak

Elmondta,

a kormány másik döntése is kifejezetten a magyarországi beruházásokat ösztönzi. Az Exim Bank újabb 100 milliárd forintos keretösszegben ad a magyar kis-, közepes- és nagyvállalatoknak kedvezményes beruházási hitelt.

A hitel kifejezetten jól használható a kis- és közepes vállalkozások szempontjából is, hiszen számukra ennek a hitelnek a kamata 0,1 százalékos – tette hozzá a miniszter, Szijjártó Péter megjegyezte azt is, hogy eddig 500 milliárdot adtak 1000 magyar cégnek.

Közölte, a kormány döntése értelmében egy fejlesztési beruházási hitelprogram indul a mikrovállalkozások számára. A Széchenyi Kártya Programon belül egy Széchenyi Mikrohitel programot indítanak, amelyre 10 év alatt 50 milliárd foritnyi forrást szánnak.

A mikrovállakozások számára 10 éves lejáratú hitelt nyújtanak és az ügyleti kamat 0,5 százalékos lesz

- mondta a miniszter.

Kitért arra, ezeknek a vállalkozások a száma több mint 4000, és a bankszektor nem szívesen foglalkozik velük, mert ahhoz képest, hogy mekkora hitelt tudnak nekik adni, túl sok banki munkával jár a folyamat, és ezért fontos, hogy az állam itt segítséget nyújtson.

Felgyorsítják a közbeszerzéseket is

Szijjártó Péter elmondta, a kormány döntött a beruházások könnyen ütemezhetősége és gyors lebonyolítása érdekében a közbeszerzések felgyorsításáról is. Innentől kezdve az állam egységes kiírásokat fog alkalmazni, ezt blanketta kiírásnak is nevezhetjük – közölte.

Mint kifejtette, a lényeg az, hogy ezeknek az egységes, sematikus kiírások használatával az úgynevezett előzetes vizsgálatnak az időpontja több mint egy hónapról 5 napra csökkenhet. Ezáltal

megnő annak az esélye, hogy a beruházásokat határidőben, kiszámítható módon be lehessen fejezni

- mutatott rá Szijjártó Péter.

Gyorsabban találhatnak helyszínt az új beruházásoknak

Közölte, a kabinet döntött arról is, hogy létrejön egy nemzeti beruházási helyszínkereső szolgáltatás, amely gyakorlatilag a Lechner Tudásközpont technológiai fejlesztését és a Nemzeti Befektetési Ügynökség lévő adatbázis bevezetését jelenti.

Ez segítséget nyújt abban, hogy a Magyarországra beruházást hozni szándékozó vállalatok számára a lehető leggyorsabban, a leginkább kedvező helyszírekre tudjanak javaslatot tenni – magyarázta Szijjártó Péter.

Több külföldi dolgozhat a cégeknél

Elmondta, a kormány úgy döntött, hogy

a külföldi tulajdonban álló vállalatok a létszám 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkaerőt az eddigi 10 százalék helyett.

Ha nem adják meg ezt a lehetőséget, akkor ezek a vállalatok nem fognak itt bővíteni és a döntéssel a magyar emberek munkahelyeit is be tudják biztosítani – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter közölte, a kormány döntött arról is, hogy létrejön egy termőföld tőkealap, amelyet az Exim Banknál hoznak létre 400 millió eurós értékben. Ez abban segíti majd a magyar élelmiszeripar szereplőit, hogy a stabil alapanyagellátáshoz szükséges földterületek rendelkezésre álljanak – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában