diplomácia

2021.06.03. 12:35

Németh Zsolt: rendkívül dinamikusan fejlődnek a magyar-török kapcsolatok

Rendkívül dinamikusan fejlődnek a magyar-török kapcsolatok, és remélhetőleg további felívelés következik – jelentette ki csütörtökön, törökországi látogatását követően Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Németh Zsolt arról számolt be, hogy vezetésével a külügyi bizottság delegációja Ankarában és Izmirben járt. Találkoztak a török külügyminiszterrel, a partnerbizottság delegációjával, valamint az Európa Tanács török küldöttségének vezetőjével és tagjaival. Végül megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát Izmirben, majd látogatást tettek a magyar kontingensnél a NATO szárazföldi parancsnokságán.

Elmondta, hogy áttekintették a kétoldalú kapcsolatok főbb kérdéseit, és kiemelte, hogy a két ország 1923-ban fogja ünnepelni a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját.

Németh Zsolt kiemelte, hogy Budapest és Ankara a turistaszezon kezdetén jó időzítéssel kötötte meg a koronavírus elleni oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást.

Németh hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is támogatja Törökország európai uniós csatlakozását, és fontosnak tartja, hogy az ország megkapja azt az anyagi támogatást, amelyet megígért a közösség. Mint mondta, újra kell kezdeni a vízumliberalizációs és a vámunió megújításáról szóló tárgyalásokat.

Végezetül azon reményének adott hangot, hogy még idén összeülhet a Türk Tanács, és közölte, megegyeztek arról, hogy a külügyi bizottságok is megkezdik ennek keretében az együttműködést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában