rakétaháború

2021.05.19. 16:13

Sikertelen elrettentés esetén nem zárható ki a leszámolás a Hamásszal

Az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán egy nagyköveteknek tartott tájékoztatón.

Askelón, 2021. május 16. Izraeli fiatalok a földön fekszenek, miután megszólaltak a légoltalmi szirénák, amelyek a Gázai övezet irányából érkezõ rakétatámadásra figyelmeztettek a dél-izraeli Askelónban, 2021. május 16-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdõdött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erõk az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 140 palesztin halálos áldozata van az izraeli légitámadásoknak, köztük 39 gyerek. MTI/AP/Heidi Levine

Forrás: MTI / AP

Fotó: Heidi Levine

– Csak két módon vehetjük fel a kesztyűt: vagy leszámolunk velük – ami továbbra is szerepel a lehetőségek között –, vagy elrettentjük őket – fejtette ki Netanjahu mintegy 70 külföldi nagykövet előtt Tel-Avivban. Hozzátette: az izraeli kormány jelenleg a kíméletlen elrettentést gyakorolja.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: nem zárnak ki egyetlen lehetőséget sem. Rámutatott:

jelenleg azon vannak, hogy csökkentsék a Hamász kapacitásait, terrorista eszközeit, és elszántságát.

– Reméljük, hogy visszaállíthatjuk a nyugalmat, méghozzá gyorsan – fogalmazott, aláhúzva, hogy eközben az izraeli kormányzat „maximálisan mindent megtesz” a civil áldozatok elkerülése érdekében. Az izraeli miniszterelnök leszögezte: ha a Hamász úgy kerül ki ezekből az összecsapásokból, hogy győztesként tekinthet magára, akkor „ez vereséget jelent mindnyájunk, minden demokrácia számára”. Netanjahu megjegyezte:

Izrael „nem kereste” ezt az újabb konfliktust.

Az erőszak szerinte a palesztin választások elhalasztása miatt robbant ki. A voksolásra – 15 év után először – május 22-én került volna sor, de Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elnapolta a választásokat mindaddig, amíg Kelet-Jeruzsálemben is lehet majd urnákhoz járulni. Netanjahu úgy vélekedett, hogy a választásokból a Hamász került volna ki megerősödve, és Abbász ennek akart volna elébe menni a halasztással.

Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra,

a támadásokban legalább 219 palesztin és 12 izraeli vesztette életét

hivatalos adatok szerint. Az izraeli erők azt állítják, hogy olyan célpontokat támadtak, ahonnan rakétákat lőttek ki, valamint a Hamász raktárait, főhadiszállásait, vezetőinek otthonait és alagutakat vettek célba.

Egy magas rangú izraeli katonai tisztségviselő az AFP hírügynökség szerint már korábban jelezte: az ország vezetése tanulmányozza egy esetleges tűzszünet időszerűségét, ugyanakkor a Gázai övezet elleni offenzíva meghosszabbítására is készen áll.

Borítókép: Izraeli fiatalok a földön fekszenek, miután megszólaltak a légoltalmi szirénák, amelyek a Gázai övezet irányából érkező rakétatámadásra figyelmeztettek a dél-izraeli Askelónban, 2021. május 16-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában