rasszizmus

2021.05.13. 18:10

Betiltják a kritikus fajelmélet tanítását

Igyekeznek fellépni az államok a baloldali, rasszizmusról szóló ideológia terjesztése ellen különböző szabályozások életbe léptetésével. Így például van, ahol megtiltják, hogy a kritikus fajelmélet elveit tanítsák a gyerekeknek, azaz nem lehet valakit a faji hovatartozása és a neme alapján diszkriminálni, sem az ősei bűneiért elítélni.

Egyre durvábban terjed az Egyesült Államokban az antirasszizmus ideológiája, aminek egyik eleme a kritikus fajelmélet oktatása az iskolákban. Ennek keretében többek között azt tanítják a diákoknak, hogy a fehér emberek eredendően rasszisták és elnyomók. A kritikus fajelmélet alapját az képezi, hogy a társadalmat a faji hovatartozás lencséjén keresztül nézik – számol be a V4NA.

Most azonban az egyik amerikai állam megálljt parancsolt a baloldali ideológiának. Oklahomában a kormányzó néhány napja írt alá egy törvénytervezetet, amivel megtiltották, hogy az államban lévő állami iskolákban tanítsák a kritikus fajelmélet elveit. A törvény július 1-től fog hatályba lépni.

A törvény lényege az, hogy nem lehet senkit sem diszkriminálni nemi és faji hovatartozás alapján. Többek között azt tiltja meg a törvény, hogy azt tanítsák a gyerekeknek, hogy valamelyik fajhoz vagy nemhez tartozó embercsoport felsőbbrendű, mint mások. Azt sem lehet majd tanítani, hogy egy személy a saját faji hovatartozása vagy neme miatt eredendően rasszista, szexista vagy elnyomó, függetlenül attól, hogy ennek tudatában van vagy nincs.

Az új törvény szerint egyik emberfajhoz és nemhez tartozó csoport sem kezelheti tiszteletlenül a másikakat, ahogyan az is tilos lesz, hogy valakit a saját csoportja múltbeli tetteiért vonjanak felelősségre – ahogyan ez sokszor látható manapság a fehér emberek esetében.

Oklahoma kormányzója szerint azért volt szükséges az új törvény, mert az iskolákban az egységet kell hirdetni, nem pedig a különböző elvek menti megosztottságot. A republikánus Kevin Stitt azt mondta, hogy az adófizetők pénzét nem szabad arra használni, hogy megosszák a fiatalokat a faji hovatartozásuk és a nemük alapján. Elmondása szerint ő elutasítja azt, hogy egy fiatal gyermeket bárki is elnyomónak bélyegezzen.

Oklahoma előtt Idaho állam volt az első az országban, ahol a kormányzó aláírta a kritikus fajelméletet elleni törvényt. Ott a törvény szerint azonban nem tiltják be az ideológia tanítását, csupán azt tiltják, hogy a gyerekekre olyan elveket erőltessenek rá, amelyek azt mondják, hogy az emberek egyik csoportja, a vallásuk, etnikumuk vagy nemük alapján feljebb való, mint egy másik.

Az Egyesült Államokban több államban, így például Tennessee-ben, Arizonában és Texasban is gondolkodnak a törvényhozók azon, hogy szabályt alkossanak a kritikus fajelmélet ellen.

Hogy valójában milyen károkat is okozhat az ilyen elvek tanítása, arról egy manhattani magániskola tanára számolt be nemrég. Paul Rossi úgy érezte, meg kell osztania nyilvánosan a véleményét az iskolában is zajló, fajelmélettel és rasszizmussal kapcsolatos tanításról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában