tragédia

2021.02.05. 17:01

Újabb hegymászó halt szörnyet a K2 meghódításának kísérlete közben

Holttestét körülbelül 5500 méteres magasságból vitte le a pakisztáni hadsereg helikoptere.

Szörnyethalt egy bolgár hegymászó Pakisztánban a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méteres K2 meghódítására tett veszélyes kísérlet közben.

A 42 éves Atanasz Szkatov mintegy 7000 méteres magasságból, egy kötélcsere közben zuhant a mélybe pénteken. Holttestét körülbelül 5500 méteres magasságból vitte le a pakisztáni hadsereg helikoptere – közölték az expedíció szervezői.

Néhány héten belül ez már a második tragédia a Himalája egyik hegységében, a Karakorumban lévő K2-n, amely a világ legveszélyesebb hegycsúcsának számít, különösen a téli szezonban.

Januárban Sergi Mingote 49 éves spanyol hegymászó zuhant a mélybe a csúcs meghódítására készülődve. A pénteken szerencsétlenül járt bolgár alpinista egyébként már feladta a csúcshódítás tervét, lefelé tartott, amikor lezuhant.

A Kína és Pakisztán határán emelkedő K2 már több mint 80 emberéletet követelt, miközben a csúcsot elérő hegymászók száma csak 450-hez közelít.

A veszedelmes hegyet idén először sikerült megmászni a téli szezonban, egy tízfős nepáli serpacsapat jutott fel január 16-án a 8611 méteres magasságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában