járvány

2021.01.31. 21:20

Tüntetés volt a korlátozások ellen Hollandiában

A rendbontók tüzeket gyújtottak, üzleteket fosztottak ki, illetve kövekkel dobálták a kiérkező rohamrendőröket.

Mintegy hatszáz ember tüntetett vasárnap délután Amszterdam központjában a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések ellen.

A helyi sajtó beszámolója szerint a nem engedélyezett megmozduláson a résztvevők szorosan egymás mellett álltak, sokan nem tettek eleget az orrot és a szájat eltakaró maszk viselésére vonatkozó előírásoknak.

Mint közölték, többen megdobálták a kiérkező rendőröket, akik feloszlatták az illegális tüntetést. Harminc embert, köztük a megmozdulás szervezőit előállították. Információk szerint a vasárnap délutáni megmozdulás békésen zajlott a frissen bevezetett kijárási tilalom ellen múlt hétvégén és a hét folyamán tartott tüntetésekhez viszonyítva.

Az este fél kilenctől reggel fél ötig tartó kijárási tilalom szombaton lépett életbe az országban. A rendelkezés hatására még aznap az egész hétvégére és a hét elejére is kiterjedő zavargások törtek ki országszerte.

A rendbontók tüzeket gyújtottak, üzleteket fosztottak ki, illetve kövekkel dobálták a kiérkező rohamrendőröket, akik könnygázt és vízágyút is bevetettek a tömeg feloszlatására. A hét folyamán közel hétszáz rendzavarót vettek őrizetbe Hollandiában.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság vasárnapi tájékoztatása szerint a hét folyamán átlagosan naponta 4284 ember szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az adat 19 százalékkal alacsonyabb a múlt héten feljegyzett számoknál.

Vasárnap 3714 új fertőzéses esetet jegyeztek fel. Legtöbben Hollandia három nagyvárosában, Amszterdamban (215), Rotterdamban (118) és Hágában fertőződtek meg.

Kórházban 2219 embert ápolnak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, öt százalékkal kevesebbet, mint múlt héten. Közülük 646-an részesülnek intenzív ellátásban. Számuk emelkedést mutat. A járvány következtében átlagosan naponta 67 ember halt meg a hét folyamán, 15 százalékkal kevesebben, mint az előző héten.

A járvány kezdete óta Hollandiában 992 050 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 14 108 ember halt meg a szövődményekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában