Ország-világ

2021.01.12. 19:12

Hat államtitkárjelöltet nevesített az RMDSZ

Hamarosan újabb jelölteket jelentenek be.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szövetségi állandó tanácsa (SZÁT) hat minisztériumba nevezett meg államtitkárt keddi ülésén.

Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség az oktatási minisztériumba Kallós Zoltánt, a kulturális minisztériumba Demeter András Istvánt, az ifjúsági és sportminisztériumba Oltean Csongort, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumba Szép Róbertet, az európai alapok minisztériumába Hegedüs Csillát, a munkaügyi minisztériumba pedig Makkai Pétert jelöli államtitkárnak.

A csatolt életrajzok szerint az oktatási államtitkárnak jelölt – 41 éves -, földrajztanári végzettségű Kallós Zoltán több mint egy évtizeden át egy általános iskolát igazgatott, 2017-től Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes, 2019-től a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szatmár megyei szervezetének elnöke.

A kulturális államtitkárnak jelölt, 51 éves Demeter András István színészi végzettségű, de emellett kulturális menedzsmentet és jogot is tanult. Tizenkét éven át igazgatta a Temesvári Csiky Gergely Színházat. 2005-2010 között a kulturális tárca igazgatójaként, majd államtitkáraként tevékenykedett, 2010 és 2012 között a Román Közszolgálati Rádió elnök-vezérigazgatója volt.

Az ifjúsági államtitkárnak jelölt, 32 éves, közgazdász végzettségű Oltean Csongor az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke és 2018 óta az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke.

A környezetvédelmi államtitkárnak javasolt, 42 éves, geológus alapképzettségű Szép Róbert 2014-től 2019-ig a romániai Országos Környezetvédelmi Őrség főtitkárhelyettese volt, 2018-tól a Nemzeti Környezetvédelmi Kutatási és Fejlesztési Intézet vezető kutatója, valamint a Vadászati és Hegyvidéki Erőforrások Kutató és Fejlesztő Intézetének igazgatója és egyben vezető kutatója.

Az Európai Alapok Minisztériumába jelölt, 53 éves Hegedüs Csilla közgazdász végzettségű, jelenleg az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és szóvivője. Korábban a kulturális minisztérium államtitkáraként, majd rövid ideig tárcavezetőjeként is tevékenykedett. 2012-től a brüsszeli központú Európai Örökség cím zsűritagja, 2020 márciusától a Budapesti Európa Stratégia Kutatóintézet (ESKI) kutatója.

A munkaügyi államtitkárnak jelölt, 49 éves Makkai Péter református lelkész, a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának igazgatója.

Az RMDSZ közölte: a SZÁT a következő napokban újabb államtitkárjelölteket nevesít.

A román sajtó korábban arról írt, hogy az RMDSZ a mezőgazdasági, a szállításügyi, az energetikai, az egészségügyi, a fejlesztési, valamint a pénzügyi tárcánál számíthat további államtitkári tisztségekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában