Ország-világ

2021.01.21. 16:31

Az RMDSZ újabb államtitkár- és helyettes államtitkárjelöltek nevét tette közzé

Az első körben hat jelöltet mutattak be.

Újabb államtitkár- és helyettes államtitkárjelöltek nevét tette közzé csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtöki ülésén a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumba Matuz Zsoltot, a Szállításügyi Minisztériumba Sándor Gábort javasolta államtitkárnak, a Kutatás, Innováció és Digitalizáció Minisztériumába pedig Fülöp Lórándot javasolta helyettes államtitkárnak.

Az RMDSZ közölte: a 49 éves Matuz Zsolt a Kolozsvári Műszaki Egyetemen szerzett mérnök-közgazdász diplomát, és több mint 20 éve foglalkozik támogatási források menedzsmentjével. Előbb a Szatmárnémeti Közművek keretein belül, majd különböző vállalkozások, önkormányzatok, valamint egyházi intézmények külső tanácsadójaként dolgozott, jelenleg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség projektvezetője.

A Szállításügyi Minisztérium államtitkárának jelölt Sándor Gábor közúti forgalombiztonsági szakértő, szállítási és forgalombiztonsági szakembereket képző cég vezetője. A bukaresti műszaki egyetemen szerzett közlekedésmérnöki diplomát, majd a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemen biztonsági, egészségvédelmi rendszerek és munkaügyi kapcsolatok kezelésére szakosodott.

A Kutatás, Innováció és Digitalizáció Minisztériumába helyettes államtitkárnak javasolt Fülöp Lóránd matematika-informatika, valamint kommunikáció és közkapcsolatok szakon szerzett diplomát, majd újságírói mesterképzésre járt, és elkezdte jelenleg még befejezetlen doktori tanulmányait előbb Bukarestben (kommunikáció és közkapcsolatok), majd Marosvásárhelyen (színháztudományok) szakon.

Az informatika területén tevékenykedő vállalkozások alapítója és társtulajdonosa, 2006-tól óraadó tanár a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. A különböző folyamatok optimalizálása, a hatékonyságnövelés, a digitalizálás, a pályázati rendszerek fejlesztése, valamint az időbeosztás a szakterületei.

Az RMDSZ a múlt héten hat államtitkárjelöltet nevesített. A román sajtó korábban arról írt, hogy a szövetség a mezőgazdasági, az energetikai, az egészségügyi, valamint a pénzügyi tárcánál számíthat további államtitkári tisztségekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában