Ország-világ

2020.11.01. 20:30

Az RTL-t nem izgatja, hogy sztárja cigányokat akart gyilkolni

Botrány tört ki Magyarországon, miután az egyik televíziós csatorna műsorában egy olyan szereplő tűnt fel, aki korábban romaellenes kijelentéseiről vált ismertté. A televízió luxemburgi tulajdonosait szemmel láthatóan nem érdekli az eset, csak a profit. Brüsszel pedig félrenéz, mert mint mondják konkrét műsort nem minősítenek.

A magyar RTL Klub egyik műsorában a botrányos, romaellenes kijelentéseket tevő szereplő is részt vesz – írja a V4NA hírügynökség. A „Házasodna a gazda” című műsor főszereplője, Betti 2012-ben Facebook-oldalára írta ki, hogy gépfegyverrel lőne le romákat.

„Annyira tele van a t…m a cigányokkal, hogy ha tehetném, végigsétálva a cigánysoron az összeset megsoroznám UZI-val. Hamarosan eljön az idő, hogy akkor is végigsétálok UZI-val, ha nem tehetném! Nem érdekel a következmény. Ezt másképp már nem lehet”

– áll az RTL Klub üdvöskéjének egykori posztjában, amit már törölt.

Ezt a Ripost című újság vette észre. A nő ezt annyival intézte el: ”...Volt okom az elkeseredésre, de nem volt mentség arra, ahogyan annak hangot adtam. Bocsánatot kértem miatta és most újra megteszem: bocsánat...„ – fogalmazott.

A magyar RTL mélyen hallgat a kínos ügyről

Az RTL Klub új sztárja a politikában is megfordult már, ugyanis ő volt a rasszista Jobbik nevű párt egyik polgármesterének, Janiczak Dávidnak a kabinetfőnöke.

Érdekesség, hogy Janiczaktól sem idegenek ez ilyen megnyilvánulások, korábban egy Hitler-hasonmással fotózkodott.

A magyar RTL Klub a luxembourgi székhelyű RTL Csoport tulajdonában van. A V4NA azzal a kérdéssel kereste meg a társaságot, hogy szerintük belefér-e, hogy egy romaellenes szereplőből sztárt csinálni. Választ azonban nem kaptak.

Brüsszelben félrenéznek

Az Európai Unió prominens politikusai többször vádolták Magyarországot antiszemitizmussal, illetve cigányellenességgel, így a hírügynökség kérdésekkel fordult az uniós intézmények vezetőihez is.

Az Európai Parlament (EP) elnökét, David Sassolit, illetve Vera Jourovát, az Európai Bizottság egyik alelnökét is keresték az ügyben. Utóbbitól nem érkezett választ, viszont az EP sajtószóvivője a következő választ a V4NA megkeresésére.

”Nem áll módunkban kommentálni egy adott tévéműsort„– írták.

Arról sem feledkeztek meg tájékoztatni a hírügynökséget, hogy szeptemberben, a plenáris ülésen, 545 igen szavazattal 96 ellenében, 54 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament hangsúlyozta, hogy a tartós cigányellenesség miatt Európában a romák szenvedik el a legnagyobb mértékben a szegénységet és a társadalmi kirekesztést. A képviselők ezért az inkluzív oktatás, a kisgyermekkori fejlesztés, valamint a diszkrimináció és a szegregáció felszámolására szólítottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában