Járvány

2020.04.24. 15:54

Nem halasztanak, május 4-én megtartják az érettségit (videó)

Ezt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közölte a kormány közösségi oldalán.

Salgtarjn, 2018. mjus 8. Dikok vrjk a feladatlapok kiosztst a kzpszint matematika rsbeli rettsgi vizsgn a salgtarjni Bolyai Jnos Gimnziumban 2018. mjus 8-n. Az Oktatsi Hivatal korbbi tjkoztatsa szerint a 2005-ben bevezetett ktszint rettsgi vizsgarendszer 28. idszakban 1183 helysznen sszesen mintegy 110700-an adnak szmot tudsukrl. MTI Fot: Komka Pter

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

„A járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy május negyedikével szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák” – áll a kormány Facebook-oldalán.

„A vizsgákat tervezhető módon, a védekezésre alkalmas időpontban kell megszervezni, az időpont megválasztása nem politikai kérdés. Azt a feladatot kaptam, hogy ennek kapcsán folytassam le a szükséges egyeztetéseket. Ezek az egyeztetések megtörténtek. Kikértem többek között a Nemzeti Pedagógus Kar, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az országos tisztifőorvos véleményét a kérdésben. Külön kiemelném az Országos Diáktanáccsal folytatott online egyeztetést, ahol a 19 résztvevőből 17 szavazott a május negyedikei kezdésre.

A diákok érettségizni akarnak. Tegnap egy tudományos konferencián vettem részt, ahol a végén feltett kérdésemre az ország legnevesebb járványügyi szakértői is egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy az érettségit meg lehet és mielőbb meg is kell tartani.

Mégpedig most, amikor a járvány kontroll alatt van, amikor az aktív esetszám alacsony szinten stabilizálódik. Tisztelt Hölgyeim és Uraim a kormány adatokon nyugvó, megalapozott döntéseket szeret hozni, mert így születnek a jó döntések.

A fentieket összefoglalva én jelenleg nem látok arra indokot, hogy az érettségit elhalasszuk. Ezért az eredetileg kijelölt május negyedikei időpontot fenntartjuk és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítjuk az érettségit.

Minden iskolának, minden pedagógusnak köszönöm a szervezés során eddig tanúsított helytállást, minden tanulónak eredményes felkészülést kívánok!” – mondta az államtitkár a videóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában