Járvány

2020.03.31. 10:51

Operatív Törzs: még a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk (videó)

Az eddig elhunytak legtöbbje szív-és érrendszeri betegségben, illetve daganatos betegségben szenvedett, ezért akinek krónikus alapbetegsége van, még inkább vigyázzon magára – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt 24 óra fejleményeit. A Magyar Nemzet tudósítása szerint elmondta, 46 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma hazánkban, azaz jelenleg 492 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 478 magyar állampolgár. 37-en gyógyultak meg a fertőzésből, 61 fő tartózkodik jelenleg karanténban és 16 áldozata van a járványnak.

Eddig 14 146 mintavétel történt a korábban kijelölt laborokban. Müller Cecília hozzátette, jelentősen nőni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma. Az országos tisztifőorvos szerint

van okunk örömre is, mert 37-en már meggyógyultak a megbetegedésből.

Hozzátette, újabb halálos áldozat is van, akinek korábbi krónikus alapbetegsége is volt, összesen 16-an hunytak el tehát a vírussal összefüggésben.

A koronavírus.gov.hu oldalon nyilvánosan hozzáférhetővé tették az elhunytak számát, nemét, életkorát és hogy kinek milyen alapbetegsége volt. Az eddig elhunytak közül

a legtöbben szív-és érrendszeri betegségben, illetve daganatos betegségben szenvedtek

– ismertette.

Akinek tehát van krónikus alapbetegsége, még inkább vigyázzon magára és kerülje a kontaktusokat – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

Laposodó járványgörbe

Köszönetet mondott mindenkinek, aki segít kezelni a járványt, azaz laposodni segíti a járványgörbét. Hangsúlyozta, hogy a lakosság fegyelmezett magatartása jelentősen hozzájárult a járványgörbe ellaposításához.

A tisztifőorvos arra is kitért, fontos, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt se fojtsák az emberek káros szenvedélyekbe a rossz érzéseiket, próbáljanak napirendet tartani, és szükség esetén forduljanak szakemberhez segítségért. Szavai szerint a gyermekek tájékoztatása és megnyugtatása is rendkívül fontos. A szülői kreativitás ilyenkor kiemelt szerepet kap a közös játékoknál.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

Tisztában vagyunk azzal, hogy a bezártságérzés nagyon nehéz – hangsúlyozta.

Nagyon figyeljünk arra, hogy milyen forrásokból tájékozódunk. Vannak, amelyek a félelmünket csak gerjesztik és növelik

– hívta fel a figyelmet.

A kórházak megkapták a védőeszközöket

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón arról beszélt, ma hatályba lépett a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos törvény. Szavai szerint

tegnap 82 kijelölt kórházba szállították ki a védőeszközöket, és a mai napon ezt folytatják

a Waberers felajánlásának köszönhetően.

A kórházparancsnokok megkezdték munkájukat, felvették a kapcsolatot a kórházigazgatókkal, megkezdték a készletek felmérését.

Teljeskörűen rendelkezésre áll a védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak

– hangsúlyozta Kiss Róbert.

A kijárási korlátozásról azt mondta: 943 rendőri intézkedés fordult elő eddig, ennek jelentős része figyelmeztetés volt. Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat: eddig 9448 ilyen ellenőrzést végeztek.

Így készítsük elő a tojást és a sonkát

A tisztifőorvos arra is kitért, hogy

a kijárási tilalom azt is jelenti, hogy különleges indok hiányában senki nem változtathatja meg a lakhelyét jelenleg,

így például aki a nyaralójában tartózkodik, annak egyelőre ott kell maradnia.

A közeledő ünneppel kapcsolatban elmondta, hogy a tojást érdemes vízben történő mosás után hipóval öblíteni, majd újból elmosni és száradni hagyni. A sonkát pedig megfelelő hőkezelés után, sütve vagy főve ajánlott fogyasztani.

Így használjuk a maszkokat!

Szólt arról is, minden egészségügyi intézmény a felkészülés különböző szakaszaiban van. Míg a járvány elején elég volt a Dél-pesti Centrumkórház a koronavírussal fertőzöttek ellátására, azóta beléptek a megyei infektológiai osztályok is, és folyamatosan bővítik az ágykapacitásokat.

A maszkok viseléséről elmondta, követik a WHO iránymutatásait, így a betegellátók, az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek munkatársai azok, akiknek elsősorban ajánlott ez a védőfelszerelés. Hozzátette,

ha valaki viseli, azt helyesen tegye és ne nyúlkáljon alá, csak kívülről megfogva vegye le.

A varrott maszkokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy minden egyes használata után legalább 60 fokban kell kimosni azokat.

Több rendőr van az utcán

Kiss Róbert elmondta: több személygépkocsival és autóbusszal hoztak haza Tirolban tartózkodó magyarokat, akik kitöltötték a kéthetes házi karantént, és negatív lett a tesztjük.

A rendőr ezredes szerint a rendőrség eddig is ellátta a közterületeken a biztonság megőrzését, a hatósági házi karantén megfigyelésével pedig több rendőrt tudtak az utcákra vezényelni. A bevásárlásukat végző polgárokat arra kérte, hogy működjenek együtt például abban, hogy kérésre igazolják az életkorukat. Azt is közölte, hogy több rendőrt vezényeltek a közterületekre. Kiss Róbert emlékeztetett, az önkormányzatok kötelesek segítséget nyújtani az otthon maradó idősek ellátásában.

Továbbra sincs gócpont hazánkban

Kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta, valóban előfordul, hogy valaki azért nem térhet haza külföldről, mert egy hozzátartozója krónikus betegségben szenved, így a hatóságok számukra biztosítanak ideiglenes helyet, ahol a 14 napos karantént otthonukon kívül le tudják tölteni.

Elhangzott: továbbra sincs gócpont Magyarországon, de a sűrűbben lakott területeken a betegség előfordulási gyakorisága is nagyobb.

A tömeges megbetegedés a járvány mértékén múlik, nem lehet pontos számmal meghatározni, hogy mikor lépünk át ebbe a szakaszba, viszont azt kijelenthetjük, hogy ennek a küszöbén állunk

– fogalmazott Müller.

A tisztifőorvos elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház közösen indít kutatást, ahol azt is felmérik, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, később újra elkaphatják-e azt.

A tisztifőorvos ismét hangsúlyozta, hogy a magukat fertőzöttnek tartó lakosok a háziorvosukat hívják először, aki dönt a laborvizsgálat szükségességéről. Hozzátette: elsősorban a légszomj és a fulladás a jele annak, hogy egy koronavírusos beteg állapota rosszabbra fordult.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy minden egészségügyi intézménynek van válsághelyzeti terve, ezek a jelenlegi helyzetben többletátvizsgálással és kormányzati intézkedéssel is kiegészültek.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában