filmművészet

2021.10.31. 16:33

60 éves Peter Jackson, aki filmre álmodta a A Gyűrűk Urát

Október 31-én hatvanéves Sir Peter Jackson Oscar-díjas új-zélandi rendező, A Gyűrűk Ura-trilógia alkotója – a 2001 és 2003 között mozikba került sorozat összesen 17 Oscar-díjat kapott.

Lord of The Rings director Peter Jackson (R) waves his Oscars to the 3000 assembled fans that turned out to see the Return of The King award winners during Wellington city's Oscar celebration at the Queens Wharf Event Centre, Wellington, 18 March 2004. Seventeen of the Oscar winners were present with their 22 Oscars including Weta's Richard Taylor (L). AFP PHOTO/Dean TREML (Photo by DEAN TREML / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Dean Treml

A pályafutását horrorfilmekkel megalapozó rendező stílszerűen Halloween napján jött a világra.

Hazájáról nem kis öniróniával azt mondja, hogy az nem is kis ország, hanem egy nagy falu – ő maga egy tengerparti faluban nőtt fel. Kiskorától a film bűvöletében élt, de formális képzésben soha nem részesült.

1983-tól négy évig készítette barátai segítségével és egy olcsó kamerával Ízlésficam című első filmjét, amelyet nemcsak írt, rendezett, vágott, de számos szerepét is eljátszotta. A műfajhoz képest is szokatlanul „vérbő” horrorkomédia

profikat megszégyenítő speciális effektjeivel rövid idő alatt kultuszfilm lett.

Jackson ezután rendes stábbal és költségvetéssel készített még néhány horrorfilmet (köztük a Hullajót), és speciális effektusokkal foglalkozó céget alapított.

Már éppen beskatulyázták volna, amikor 1994-ben előrukkolt és hatalmas sikert aratott a Mennyei teremtmények című drámával, amellyel a később Oscar-díjas Kate Winslet filmes karrierje elindult. A valós eseményeket feldolgozó alkotás két érzékeny diáklány története, akik meggyilkolják egyikük anyját, a film sem elítélni, sem felmenteni nem akarja őket, csak megérteni tettüket. Jackson elnyerte a velencei filmfesztivál legjobb rendezésének járó Ezüst Oroszlán díját és forgatókönyvíróként először jelölték Oscar-díjra.

1996-ban visszatért a horrorkomédiához, de a Törjön ki a frász hűvös fogadtatásra talált. A rendező ekkor már nagyobb terveket dédelgetett:

elhatározta, hogy filmre viszi J.R.R. Tolkien rendkívül népszerű, de addig megfilmesíthetetlennek tartott A Gyűrűk Ura című regénytrilógiáját.

1999-ben anyagi és logisztikai megfontolásokból egyszerre kezdett a három rész forgatásához, a siker érdekében nem kímélt sem embert, sem pénzt, sem technikát. A több mint 2400 fős stáb 15 hónapig dolgozott Új-Zéland vadregényes tájain a legnagyobb sztárokkal, a különleges effektek Hollywoodban készültek.

Az első részt, A Gyűrű Szövetségét 2001 decemberében mutatták be, ezt követte A két torony, és végül az A király visszatér.

Az első két film 19 jelöléséből összesen hat technikai Oscar-díjat kapott, a harmadik viszont filmtörténelmet írt.

A király visszatér addig és azóta is példátlan módon mind a 11 Oscar-jelölését díjra váltotta – igaz a díjesőből csak a rendezőre hullott, a szereplők közül senkinek nem jutott semmi. A filmeposz nagyban hozzájárult az új-zélandi idegenforgalom fellendüléséhez, és ahhoz is, hogy Jacksont 2010-ben lovaggá ütötték.

A forgatás befejezte után 25 kilót adott le, és egy műtéttel szemüvegétől is megszabadult. Következő munkájaként a King Kong sokadik megfilmesítését vállalta el, Naomi Wattsszal a főszerepben. A 2005-ben bemutatott film a mozikban is jól jövedelmezett, a DVD-változat eladásai pedig minden addigi rekordot megdöntöttek.

Jackson 2009-ben a Komfortos mennyország című drámát rendezte, majd a District 9 című sci-fi producere volt, amely versenyben volt a legjobb filmnek járó Oscarért is (a győztes végül A bombák földjén lett, amelyért Kathryn Bigelow személyében először nyert női rendező Oscar-díjat).

Jackson 2011-ben kezdett hozzá A Gyűrűk Ura előzményének számító A hobbit forgatásához.

Az előkészületek hosszúra nyúltak, nem csak a félmilliárd dolláros költségvetés összekalapozása miatt: a rendezőnek felkért Guillermo del Toro kihátrált a produkcióból, helyét végül Jackson foglalta el. Ezután a szakszervezet hirdetett bojkottot, és mikor minden elrendeződni látszott, a rendező került kórházba. A fantáziaeposz-sorozat mégis elkészült, a rajongók legnagyobb örömére, s az eredetileg tervezett két rész helyett újfent trilógiaként.

2012-ben A hobbit: Váratlan utazás, 2013-ban a Smaug pusztasága, a befejező Az öt sereg csatája 2014-ben debütált a mozikban.

Jackson produceri munkát vállalt a népszerű belga képregény, a Tintin kalandjai háromdimenziós feldolgozásában,

amit Steven Spielberg rendezett.

Az utóbbi években érdeklődése a dokumentumfilmek felé fordult: 2018-ban a száz évvel korábban az első világháború nyugati frontján harcoló katonákról készítette az Akik már nem öregszenek meg című munkáját, felhasználva az Imperial War Museum gyűjteményének eredeti archív felvételeit és a BBC archív hang- és képfelvételeit.

A különleges alkotásban veteránok szólalnak meg, az archív filmek pedig színes és 3D-s formátumban mutatják be a Nagy Háborút. (A rendező gyermekkora érdeklődik az első világháború története iránt, szenvedélyesen kutatja emlékeit, a témában egy különleges tárlatot is összeállított a wellingtoni Dominion Múzeumban.)

Legutóbbi munkáját, a The Beatles: Get Back című dokumentumfilmjét a könnyűzene talán legnagyobb hatású együtteséről készítette, eredeti filmanyagok felhasználásával.

Jackson több filmjében is feltűnt cameo-jelenetekben (rövid, a a stáblistán nem jelzett szerep). Golden Globe- és BAFTA-díjai mellett 2014 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát, és azon kevesek egyike, akik ugyanazért a filmért rendezői, forgatókönyvírói, valamint a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is elnyerték.

Borítókép: Peter Jackson a Király visszatér című filmje nyomán elnyert Oscar-díjakkal 2004. március 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!