több év után

2021.09.12. 17:08

Mintegy ötszáz Francis Bacon-hamisítványt foglaltak le Olaszországban

A műkincsrendőrség hét ember ellen kezdett nyomozást műkincshamisítás, csalás és pénzmosás miatt.

a 4,6 millions virtual auction yesterday for a francis bacon triptych, here at beaubourg exhibition last year another painting, Paris, 2019-10-10. Photography by Sandrine Marty / Hans Lucas. Une enchere sans public de 84,6 millions de dollars hier pour un triptyque de Francis Bacon, ici une autre peinture exposee l annee derniere a Beaubourg, Paris, 2019-10-10.

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Sandrine Marty

Francis Bacon brit festő (1909-1992) műveiről készült mintegy 500 hamisítványt foglaltak le az észak-olaszországi Bolognában a műkincsrendőrök és a pénzügyi hatóság.

A csütörtöki akció után hét ember ellen kezdtek nyomozást műkincshamisítás, csalás és pénzmosás miatt – idézte az olasz rendőrség műkincsekre szakosodott egysége, a TPC (Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale) pénteki közleményét az Il Resto del Carlino bolognai kiadása.

A hamisítványok mellett hárommillió euró (egymilliárd forint) értékben pénzt és értékes használati tárgyakat is lefoglaltak.

Az Antonello Gustapane és Elena Caruso bolognai ügyészek koordinálta nyomozás során 2018 májusában a Palomának nevezett művelet részeként számos kortárs műalkotás hamisítványát, köztük Bacon aláírásával ellátott két rajzot foglaltak le, melyek egy kétes hitelességű gyűjteményhez tartoztak, és az egyik jelenlegi gyanúsított azt állította, a rajzokat közvetlenül a művésztől kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!