különlegesség

2021.01.31. 13:00

Több mint 90 millió dollárért kelt el egy ritka Botticelli-festmény New Yorkban

A Fiatal férfi arcképe medalionnal című 15. századi festmény az egyetlen annak a mintegy tucatnyi Botticelli-portrénak, amely napjainkig fennmaradt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sandro Botticelli egy ritka portréja 92,2 millió dollárért kelt el New Yorkban a Sotheby's árverésén.

Sandro Boticelli leghíresebb alkotásai, a Vénusz születése vagy a Pimavera a firenzei Uffizi képtárban található.

A vevő kilétét nem hozta nyilvánossága az aukciósház, csupán annyit közölt, hogy a licitálás telefonon és az interneten folyt. A Sotheby's szakértői több mint 80 millió dollárt vártak a ritka műalkotásért.

Christopher Apostle, a Sotheby's szakértője korábban elmondta, hogy 30 éves pályafutása alatt sohasem találkozott olyan Botticelli-képpel, amely az árverésre vitt alkotást minőségben, állapotában vagy jelentőségében megközelítette volna.

Botticelli a firenzei reneszánsz egyik legfontosabb művésze volt Michelangelo és Leonardo da Vinci mellett.

Az 1470-80-as évek táján készült mű egy titokzatos, ismeretlen fiatal férfit ábrázol, aki feltehetően a 15. század végi firenzei elithez, talán a városban uralkodó Medici-házhoz tartozott. Egyszerű, sötét ruhát visel, mögötte a kék égbolt látszik, kezében egy medalion.

A festmény eddigi tulajdonosa, Sheldon Solow New York-i ingatlanfejlesztő Angliában vásárolta a képet egy aukción 1982-ben 810 ezer dollárért. Solow novemberben meghalt. Családja azt tervezte, hogy gyűjteményének múzeumot hoz létre New Yorkban, ám elállt az elképzeléstől.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!