szigorú szabályok

2020.04.08. 12:47

A Notre-Dame-ból élőben közvetítik a töviskoszorú imádását nagypénteken

A televízióban közvetített szertartáson csak néhányan vehetnek részt a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások miatt.

A párizsi Notre-Dame-ból élőben közvetítik a töviskoszorú imádását nagypénteken, Jézus kereszthalálának emléknapján. A szertartáson csak néhányan vehetnek részt a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások miatt.

Michel Aupetit párizsi érsek vezeti a szertartást a világhírű katedrálisban, ahol egy éve tört ki a pusztító tűzvész. A nagypénteki ceremónia, melyen Patrick Chauvet, a Notre-Dame igazgatója és Denis Jachiet segédpüspök is részt vesz, „a meditáció ideje”, ez nem szentmise – hangoztatta kedden Aupetit.

A televízióban közvetített szertartáson Judith Chemla színésznő és Philippe Torreton színész részleteket olvasnak fel Paul Claudel francia író műveiből és gondolatokat idéznek Teréz anyától. Összesen heten lesznek jelen a katedrálisban.

„Csak néhány pap vesz részt a nagyhét szentmiséin, az emberek a rádióban és a televízióban követhetik az eseményeket” – közölte Aupetit egy online sajtótájékoztatón.

Idén nem lesz nagyszombati felvonulás a korlátozások miatt. Vasárnap, amikor a keresztények Krisztus feltámadását ünneplik, Aupetit a Saint-Germain l'Auxerrois templomban tart szentmisét, amelyen mintegy 20 ember vesz részt. A párizsi katedrális alapítványa saját közlése szerint mintegy 375 millió eurót gyűjtött adományokból, emellett más alapítványok is gyűjtöttek pénzt az újjáépítésre. Az építkezések március közepe óta állnak az új koronavírus-járvány miatt.

A töviskoszorút sikerült kimenteni a 2019. április 15-én fellobbant lángokból. A Krisztusnak tulajdonított ereklyét egykor a római katonák helyezték Jézus fejére, a keresztre feszítés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!