Modernizálás

2022.06.14. 11:46

A világ többet költ nukleáris fegyverekre

Az atomhatalmak atomarzenáljaik korszerűsítésére fordított kiadásai 2021-ben mintegy 9 százalékkal, 82,4 milliárd dollárra emelkedtek - derült ki az atomfegyverek betiltásáért küzdő ICAN nemzetközi civil kezdeményezés keddi jelentéséből.

A dokumentum szerint csupán az Egyesült Államok tavaly 44,2 milliárd dollárt költött nukleáris programjára, 12,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, Kína pedig 11,7 milliárd dollárt, ami 10,4 százalékos növekedés. 

Oroszország (8,6 milliárd), Franciaország (5,9 milliárd) és az Egyesült Királyság (6,8 milliárd dollárt) nukleáris fegyverekre fordított költségvetése enyhén emelkedett - tette hozzá az ICAN, amely 2017-ben Nobel-békedíjat kapott a nukleáris fegyverek betiltásáról szóló szerződésért folytatott fáradhatatlan munkájáért, ezt 59 ország ratifikálta, de az atomhatalmak egyike sem.   

A jelentés szerint Pakisztán 1,1 milliárd dollárt költött nukleáris fegyvereire tavaly, szemben az előző évi 1 milliárd dollárral, míg India 2,3 milliárd dollárra csökkentette a nukleáris fegyverekre fordított kiadásait a 2020-as 2,5 milliárd dollárról - derült ki a jelentésből.   

Izrael, amely hivatalosan soha nem ismerte el, hogy van atombombája, 1,2 milliárd dollárt költött rá, ugyanannyit, mint egy évvel korábban - állítja az ICAN, amelynek becslése szerint Észak-Korea 2021-ben 642 millió dollárt költött nukleáris programjára, szemben a 2020-as 700 millió dollárral.   

"Az adófizetők pénze lehetővé tette, hogy új szerződéseket (összesen 30,2 milliárdot) ítéljenek oda magáncégeknek a nagyhatalmak nukleáris arzenáljaik modernizálására, ezek a magáncégek pedig megvásárolták az agytrösztök és nyomásgyakorló csoportok szolgáltatásait, hogy megvédjék a nukleáris fegyverek hasznosságát" - teszi hozzá a nem kormányzati szervezet, amely elítéli a nukleáris fegyvereket támogató kört.   

"Ez a jelentés azt mutatja, hogy a nukleáris fegyverek használhatatlanok" - nyilatkozta Alicia Sanders-Zakre, az ICAN kutatási koordinátora. 

Az atomfegyverekkel rendelkező országok 2021-ben 6,5 milliárd dollárral többet költöttek, és képtelenek voltak megakadályozni, hogy egy atomhatalom háborút indítson Európában

- mondta, utalva Oroszország ukrajnai inváziójára.   

"Ezért van szükségünk a többoldalú nukleáris leszerelésre, jobban, mint valaha" - tette hozzá a szakértő.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Joe Biden amerikai elnök álarcát viselő békeaktivisták nukleáris rakétákkal pózolnak 2021. január 29-én Berlin nevezetessége, a Brandenburgi kapu előtt, a nukleáris leszerelés terén való további előrelépés érdekében. JOHN MACDOUGALL / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!