Megoldást sürgetnek

2022.02.18. 18:21

Az EU a Kereskedelmi Világszervezethez fordult Kína miatt

Az Európai Unió keresetet nyújt be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) Kínával szemben, amiért a távol-keleti ország korlátozza az uniós vállalatokat abban, hogy külföldi bírósághoz forduljanak szabadalmaik védelme és hasznosítása céljából – közölte a brüsszeli testület pénteken.

Az uniós bizottság közleményében a lépés indoklásaként azt írta, 

Kína szigorúan korlátozza a kulcsfontosságú technológiák, köztük a 3G, a 4G és az 5G tulajdonjogával rendelkező uniós vállalatokat abban, hogy megvédjék jogaikat, ha szabadalmaikat jogellenesen vagy megfelelő – például a kínai mobiltelefon-gyártók általi – licencdíj megfizetése nélkül használják fel.

A Kínán kívüli bírósághoz forduló szabadalomtulajdonosoknak gyakran jelentős bírsággal kell szembenézniük Kínában, és nyomás nehezedik rájuk, hogy piaci ár alatti engedélyezési díjakat kérjenek. Ez a kínai politika rendkívül káros az európai innovációra és növekedésre nézve, továbbá megfosztja az európai technológiai vállalatokat attól a lehetőségtől, hogy gyakorolják és érvényesítsék a számukra technológiai előnyt biztosító jogokat, hogy jogszerűen védjék technológiáikat – írták.

Hangsúlyozták: 

az, hogy a Kína által kilátásba helyezett bírságok elrettentik az európai vállalatokat attól, hogy külföldi bíróságokhoz forduljanak, jelentős hátrányt okoz az európai csúcstechnológiai vállalatoknak a jogaikért vívott küzdelem során. A kínai gyártók azért kérik ezeket a perlési tilalmakat, hogy részesüljenek az európai technológiához való olcsóbb vagy akár ingyenes hozzáférés előnyeiből 

– közölték.

A közlemény szerint az EU számos alkalommal vetette fel a kérdést Kínával, hogy megpróbáljon megoldást találni a problémára, de eredménytelenül. Mivel a kínai intézkedések az EU szerint sértik a szellemitulajdon-jogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-megállapodást (TRIPS), az EU konzultációt kért a világszervezettől.

Az EU által kezdeményezett egyeztetések a WTO vitarendezési eljárásának első lépését jelentik. Ha nem vezetnek kielégítő megoldásra 60 napon belül, az EU vizsgálóbizottság felállítását kérheti a WTO-tól az ügy elbírálására.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!