tisztára mosná a nevét

2020.01.08. 17:49

Ártatlanságát hangoztatta a szökött Nissan-vezér

Carlos Ghosn sikkasztással vádolt korábbi vezető, aki decemberben szökött Libanonba tokiói házi őrizetéből, most először jelent meg a nyilvánosság előtt.

Bejrút, 2020. január 8. A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn, a Nissan jármûgyártó cég leváltott elnöke (j) sajtótájékoztatót tart Bejrútban 2020. január 8-án. MTI/EPA/Nabíl Munzer

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Nabíl Munzer

Bejrúti sajtótájékoztatóján Ghosn kijelentette, hogy „brutálisan, kegyetlenül” bánt vele a japán ügyészség, és előre bűnösként könyvelték el alaptalan vádakra hivatkozva, így nem volt más választása, mint elhagyni az országot, bár ez „élete legnehezebb döntése” volt.

Mint mondta, fogva tartásának körülményei az emberi jogok „megcsúfolásával” értek fel, állítása szerint a vádhatóság azzal fenyegette, hogy amennyiben nem vallja bűnösnek magát, eljárást fognak indítani egyes családtagjai ellen.

„Megfosztottak a szabadságomtól. Hónapokon keresztül, és naponta több órán át, ügyvéd jelenléte nélkül hallgattak ki. Azért vagyok itt, hogy tisztára mossam a nevem”

- fogalmazott.

Kiemelte továbbá, nem azért állt ki az újságírók elé, hogy beszámoljon a szökésének részleteiről, erről nem fog mondani semmit.

A sajtóértekezleten a férfi felesége is részt vett, aki ellen a japán ügyészség nemrég elfogatóparancsot adott ki hamis tanúzásért. A szigorú biztonsági készültség mellett megtartott eseményen újságírók tucatjai jelentek meg.

Később a tokiói ügyészség elfogadhatatlannak és egyoldalúnak minősítette Ghosn bírálatait.

Mint kiemelték, a szökés kirívó törvénysértésnek számít, amelynek célja az volt, hogy elmeneküljön az általa elkövetett bűncselekmények következményei elől. Aláhúzták továbbá, hogy a férfi állításaival ellentétben nem volt szó semmiféle „összeesküvésről” az autóipari konszern és a vádhatóság között.

Mori Maszako japán igazságügyi miniszter ugyancsak visszautasította a bírói rendszer függetlenségével kapcsolatos vádakat, és kijelentette, hogy az eljárás során teljes mértékben tiszteletben tartották a gyanúsított emberi jogait.

A japán hatóságok eközben átkutatták Ghosn ügyvédjének az irodáját, és több számítógépet lefoglaltak.

Ghosn még december végén szökött meg tokiói házi őrizetéből. Korábban a média arról számolt be, hogy

a férfit egy hangszertokban csempészhették ki otthonából, majd Oszakából egy magánrepülőgépen utazott Törökországon át Libanonba.

A libanoni-brazil-francia üzletembert először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették.

A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a vállalatnak szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elfogatóparancsot adott ki a volt Nissan-vezér ellen, amelyet Bejrútban megkaptak az illetékes hatóságok, és továbbították a bíróságnak.

Helyi beszámolók szerint a férfinak csütörtökön kell megjelennie a libanoni törvényszék előtt.

Tokió és Bejrút között nincs kiadatási egyezmény, és a közel-keleti ország általában nem is adja ki az állampolgárait.

Sajtóértesülések szerint Ghosnt hamarosan be fogják idézni egy másik ügyben, egy 2008-as izraeli útjával kapcsolatban, miután feljelentés érkezett ellene. A libanoni törvények tiltják a belépést a szomszédos Izraelbe. A két ország hivatalosan máig háborúban áll egymással.

Borítókép: A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn, a Nissan járműgyártó cég leváltott elnöke (j) sajtótájékoztatót tart Bejrútban 2020. január 8-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!