Túlélte a srebrenicai mészárlást

2021.12.22. 08:05

Váratlan fordulat: 25 év után keresnek egy lányt, aki a délszláv háborúban tűnt el

Meglepő módon derült ki, hogy túlélte a mészárlást, amikor mintegy 8700 embert végeztek ki a boszniai Srebrenica környékén.

Még most is megrázó hallani: 1995 júliusában zajlott le a boszniai háború egyik legvéresebb eseménye, a srebrenicai mészárlás, amelynek során mintegy 8700 bosnyák embert végeztek ki – írja a Ripost.

Az akkor 7 éves Selma Musić is ezen a területen élt a családjával, ők sem úszták meg a támadást. 

Amikor a család lakhelyére betörtek a katonák, Selmát elsodorták testvéreitől és édesanyjától, majd nyomtalanul eltűnt.

A borzalmas események közepette senki sem tudta, hogy mi történt a lánnyal. Családja azonban szerencsésen túlélte a támadást és rögtön elkezdték keresni Selmát. A kislány hollétéről azonban, vagy arról, hogy egyáltalán életben van-e, semmilyen információ nem derült ki, egészen 2019-ig.

Ekkor ugyanis előkerült egy fénykép, melyen az édesanya felismerte a lányát. A fotót egy újságíró készítette egy menekülttáborban, ahol azokat az embereket szállásolták el, akiknek sikerült az úgynevezett biztonsági zónába menekülniük a srebrenicai mészárlás elől.

A családban ekkor feléledt a remény, hogy Selma még életben van. A hatóságok is újra nyomozni kezdtek az ügyben, hogy kiderítsék, hova szállították ezután a lányt, ám ezt eddig nem sikerült kinyomozni.

A lány családja azonban nem adja fel a keresést, mert tudják, hogy Selma életben van és túlélte a borzalmakat.

Az ő története a magyar emberek érdeklődését is felkeltette, mert nagyon sokan osztották meg a fotóját a közösségi oldalakon, hátha valaki felismeri Selmát, és információval szolgálhat a sorsáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában