Nagyvilág

2019.02.06. 14:14

6 felbecsülhetetlen értékű dolog, ami az emberi butaság áldozata lett

Vannak olyan emberek, akik bármit képesek összetörni, amihez csak hozzányúlnak, de azért ez talán mégis túlzás. A Cracked ezúttal félelmetes pusztításokról gyűjtött össze néhány meredek, de igaz sztorit.

Vannak olyan emberek, akik bármit képesek összetörni, amihez csak hozzányúlnak, de azért ez talán mégis túlzás. A Cracked ezúttal félelmetes pusztításokról gyűjtött össze néhány meredek, de igaz sztorit.

6. Brit tinédzserek, akik jégkorszaki sziklaalakzatokat zúztak porrá

Az anyatermészet már 100 millió éve dolgozik az angliai Yorkshire környékén található Brimham Rocks nevű sziklacsodán. Az alakzat ugyan még a dinoszauruszokat is túlélte, de a hatalmas szörnyek a kanyarban sincsenek a most következő átlagos tinikhez képest, ha pusztításról van szó. Nem is olyan túl rég egy csapat azonosítatlan fiatal szórakozott a területen, majd egyszer csak lelökték az egyik sziklát a közeli szirtről, a kődarab pedig esés közben széttört. Néhány másodperc alatt sikerült tehát tönkretenni egy olyan természeti csodát, ami már 320 millió éve ott állt.

A helyszínre küldtek egy csapat földrajztudóst és még pár szakembert, hogy mérjék fel az okozott kárt, és nézzék meg, hogy az alakzatot helyre lehetne-e valahogy állítani. Úgy, hogy lehetőleg ne kelljen hozzá még 300 millió év.

5. Néhány munkás véletlenül egy 18. századi francia kastélyt dózerolt le

2012-ben egy Dimitrij Sztroszkin nevű orosz üzletember meg szerette volna lepni magát egy történelmi kastéllyal valahol Franciaországban. Alapos megfontolás után végül egy hatalmas, de eléggé lerobbant épületbe szeretett bele; az Yvrac nevű településen álló Chateau de Bellevue-be. Helyre akarta hozni a kastélyt, de üzleti ügyei miatt túlságosan elfoglalt volt, úgyhogy felfogadott egy lengyel építészbrigádot, hogy romboljanak le egy apró melléképületet, amíg ő nincs a környéken. A munkások vagy félreértették az instrukciókat, vagy minimum furcsa volt a melléképületről alkotott definíciójuk, mivel a kis épületet kivéve gyakorlatilag mindent a földdel tettek egyenlővé.

Sztroszkin tehát arra tért vissza, hogy szeretett épülete semmivé vált. A helyiek dühösek lettek, szerintük az üzletember szándékosan romboltatta le a kastélyt. Ebbe a körbe tartozott a polgármester is, aki azonnali vizsgálatot rendelt el a területen.

Három évvel és egymillió dolláros költségtúllépéssel később Sztroszkin még mindig megszállottan újra akarja építeni a kastélyt. Az oroszt viszont keményen fogják a helyi hatóságok, 2017-ben például súlyos pénzbüntetést és három hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetést kapott csak azért, mert rossz rovarirtó szert használt.

4. Egy művészettanár képregényfigurát csinált Szent Györgyből

Az ember azt hinné, hogy az egész világot bejáró "restaurált" Jézus-festmény története rengeteg hobbiművészt elijeszt a hasonló próbálkozásoktól, de az a helyzet, hogy ez koránt sincs így: szinte pont ugyanilyen eset történt tavaly az Estella nevű baszk városban. A helyi pap megkért egy művésztanárt a gyülekezetéből arra, hogy hozzon helyre egy 500 éves faszobrot, amely Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja.

Így veszített el az emberiség egy értékes vallási tárgyat, és tett szert egy összezavart, bárgyú képű Disney-hercegre:

Az illetékes spanyol szövetség a lehető legsúlyosabb megtorlásért lobbizott az ügyben. De vajon tényleg akkora bűn lenne az, ha valaki simán csak pocsék művész?

3. Az ember, aki véletlenül 300 millió dollárnyi kriptovalutát tüntetett el

Az ether nevű kriptovaluta üzemeltetői patchet építettek be a virtuális pénz szoftverébe csak azért, hogy ezzel dollármilliók ellopását akadályozzák meg. Viszont sajnos pont ez a patch vezetett egy véletlen dollármilliós veszteséghez.

Egy "devops199" nevű felhasználó akaratlanul előhozott egy bugot a patchben, amikor az alkalmazásban ügyködött. Legnagyobb megdöbbenésére később már az ő irányítása alatt volt az oldal összes virtuális tárcája, összesen nagyjából 300 millió dollár értékű kriptovalutával. Bepánikolt, rácsapott a képernyőre, majd megpróbálta helyrehozni a kárt úgy, hogy kitörölte azt a kódot, ami hozzásegítette őt a javakhoz. Ezzel viszont nem juttatta vissza a pénzt a többi felhasználónak, épp ellenkezőleg: az egész összeg örökre elveszett. A kód törlése ugyanis lezárta az összes tárcát, amelyekhez soha többé senki nem tudott hozzáférni.

2. Egy férfi paintballozás közben tette tönkre az amerikai őslakosok szent sziklavéseteit

2010-ben az akkor húszéves David Smith és egy meg nem nevezett kiskorú paintballozni ment az amerikai őslakosok egyik szent helyére, a Mead-tó melletti rekreációs övezetbe. Ők ketten összesen 38 olyan területet tettek tönkre, amely a közeli törzsek számára nélkülözhetetlen véseteket tartalmazott.

Smith elmondta, azt hitte, hogy a festéket idővel lemossa majd az eső, de a nevadai éghajlatot ismerve erre valójában nem sok esély volt. A helyzetet tetézi, hogy nem természetes úton lebomló festéktöltényeket használtak, hanem egy olcsóbb típust, amelyek olajos lenyomatait azóta se tudta lemosni senki.

1. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) tönkretette a világ leghíresebb zongoristáját

A TSA emberei visszatartották Krystian Zimerman világhírű zongorista egyedi Steinway nagyzongoráját a New York-i JFK-reptéren, mivel bombának érezték a benne lévő ragasztót. Hihetetlen, de ahelyett, hogy felvették volna a kapcsolatot a tulajdonossal, simán csak megsemmisítették a hangszert.

A következő négy évben Zimerman inkább darabokban szállította a zongoráját, amikor az Egyesült Államokba utazott, és a koncertek előtt szereltette azt össze. 2006-ban aztán úgy gondolta, csak nem éri kétszer ugyanaz a balszerencse, így szerencsét próbált, és újra egészben adta fel a hangszert. A TSA ismét lefoglalta azt, viszont ezúttal legalább nem pusztították el, ehelyett öt napig tartották elzárva. Eddig tartott nekik ugyanis, mire rájöttek, hogy a híres zenész, aki 2002-ben nem akarta őket felrobbantani, most sem szeretne ilyet tenni. Mindenesetre ez az öt nap elég volt arra, hogy alaposan felborítsák Zimerman turnémenetrendjét.

A zenész azóta nem vállal több fellépést az Egyesült Államokban.

Forrás: Cracked


[related-post post_id="4116615"]

[related-post post_id="4117823"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!