Nagyvilág

2018.11.22. 17:44

Bírálta a szlovén kormányfő a közlekedési miniszter Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseit

Zágráb, Ljubljana - Marjen Sarec szlovén kormányfő bírálta Alenka Bratusek közlekedési miniszternek a koperi kikötő fejlesztésével kapcsolatban tett, Magyarországra vonatkozó kijelentéseit - jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

Zágráb, Ljubljana - Marjen Sarec szlovén kormányfő bírálta Alenka Bratusek közlekedési miniszternek a koperi kikötő fejlesztésével kapcsolatban tett, Magyarországra vonatkozó kijelentéseit - jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

Sarec az aznapi kormányülésen figyelmeztette a minisztereket, hogy a szlovén kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal 27 kilométer hosszú szakaszán egy második vágány építéséről nem helyénvaló nyilvánosan állást foglalni mindaddig, amíg erről a kormány hivatalos tájékoztatást nem ad.

"Ez a szabály, és annak, aki korábban már vezetett kormányt, tudnia kellene, hogy az ország külpolitikáját a külügyminiszter és a miniszterelnök irányítja" - hangsúlyozta, utalva Alenka Bratusek közlekedés miniszterre, aki 2013-2014 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget Szlovéniában.

Sarec kiemelte: az volna a rend, hogy a második vágány projektjének előnyeit és hátrányait először a kormány mérlegelje, majd erről a külügyminiszter vagy a miniszterelnök tájékoztassa a közvéleményt, főleg ha érzékeny és partneri kapcsolatokról van szó, és az kihat a gazdaságra.

Hozzátette: arról, hogy végül Szlovénia egyetlen szomszédos vagy több más országgal közösen, vagy egyedül építi-e meg a második vágányt, a kormány fog dönteni, ezért egyes miniszterek nyilatkozatai a projekttel kapcsolatban elfogadhatatlanok.

Alenka Bratusek közlekedési miniszter az elmúlt hetekben többször is azt hangoztatta, hogy Szlovénia egyedül is képes megépíteni a második vágányt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök múlt hét pénteken a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) azt mondta: bár Magyarország szeretett volna részt venni a koperi kikötő fejlesztésében és az oda vezető vasút bővítésében, mégsem vesz részt abban. Hozzátette: "a magyar kormány a tengerhez való kijutás ügyében Kopert "zárójelbe teszi", és Triesztben keres kikötőszerzési és -beruházási tárgyalásokat".

A szlovén közlekedési miniszter a magyar kormányfő nyilatkozata után több kijelentést is tett a magyar részvétellel kapcsolatban, azt is mondta például, hogy a vasúti fejlesztés olcsóbb lesz, ha abból Magyarország kivonul.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi szlovéniai látogatása alkalmával a szlovén közszolgálati televízióban nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a közlekedési miniszter nyilatkozatai "nem túl biztatóak". A szlovén sajtó az interjút ugyanakkor úgy értékelte, hogy a magyar külügyminiszter nem zárkózott el a további együttműködés lehetőségétől. "Jó barátom, Miro Cerar külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a közlekedési miniszter kijelentéseit nem szabad a szlovén kormány döntésének tekinteni" - mondta Szijjártó Péter az interjúban.

Szlovéniát jelenleg egy ötpárti kisebbségi koalíciós kormány vezeti. A kormányfő, a külügyminiszter és a közlekedési miniszter más-más párt képviselői és elnökei is egyben.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!