Nagyvilág

2018.06.01. 16:24

Jövőre távozik a Grammy-akadémia éléről Neil Portnow

New York - Jövőre leköszön az Amerikai Lemezakadémia elnöki posztjáról Neil Portnow, aki a nők zeneiparban való előrelépésével kapcsolatos gondolataival váltott ki éles vitát a négy hónappal ezelőtti Grammy-díjátadót követően.

New York - Jövőre leköszön az Amerikai Lemezakadémia elnöki posztjáról Neil Portnow, aki a nők zeneiparban való előrelépésével kapcsolatos gondolataival váltott ki éles vitát a négy hónappal ezelőtti Grammy-díjátadót követően.

Portnow szerződése 2019 júliusában jár le, és az elnök nem akarja meghosszabbítani - osztotta meg a lemezakadémia csütörtöki közleményét a People.com.

A közleményben Portnow úgy fogalmazott: az ágazatok, intézmények és szervezetek evolúciója a kulcsa hosszú élettartamuknak és sikereiknek. Négy évtizedes lemezakadémiai tagsága alatt, megválasztott vezetőként nemcsak a testület fejlődésének lehetett tanúja, de arra is büszke, hogy hozzájárulhatott a Grammy-akadémia tekintélyének növekedéséhez - fűzte hozzá.

Portnow a Grammy-díjakról döntő lemezakadémia múlt heti igazgatótanácsi gyűlésén jelentette be távozással kapcsolatos terveit.

Az elnök a január végi Grammy-díjátadót követően arról beszélt, hogy a zenei ágazatban is több női zenészre, mérnökre, producerre van szükség, de ha a nők több díjat akarnak, akkor "emelniük kell a színvonalat". Mindezt az után mondta, hogy a Grammy-ceremónián a 86 kategóriában csupán 17 női zenészt díjaztak, és a televíziós közvetítésben csupán egyetlen női zenész díjazását mutatták be.

A megjegyzés óriási felháborodást váltott ki, 30 ezren, köztük olyan hírességek, mint Sheryl Crow, Katy Perry és Pink írták alá a petíciót, hogy Portnow mondjon le. A lemezkiadás több mint tucatnyi női vezetője is nyílt levélben követelte távozását.

Portnow nyomban elnézést kért, és arra hivatkozott, hogy sajnálatos módon rosszul fogalmazta meg gondolatait, amelyek így, a kontextusból kiragadva félreérthetőek voltak. A bocsánatkérés után bejelentette, hogy a lemezakadémia független testületet állít fel, amely a nők előrejutását hivatott támogatni a zenei közösségben.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!