Nagyvilág

2018.04.19. 18:11

Vizsga előtt Nagybányára ruccantak ki

Nádudvar - A nádudvari kézművesek kipróbálták, milyen az ottani és a svéd agyag.

Nádudvar - A nádudvari kézművesek kipróbálták, milyen az ottani és a svéd agyag.

Zsurzs-Turoczy László fazekas novemberi nádudvari látogatásának viszonzásaként a kézműves szakközépiskola felnőtt, végzős fazekas csoportja három napot töltött szakoktatójuk, Fazekas Ferenc vezetésével a mester nagybányai műhelyében. A régen bányász lakásként szolgáló épület ma egy elvarázsolt házikóra hasonlít az oromzatára felrakott tányérokkal, felfutott borostyánnal, aprócska ablakokkal.

A jellegzetes motívumkincs tanulmányozásán kívül, kipróbálták a korongozást nagybányai, tasnádi és egy Svédországból származó agyagból. Pontosan ez is volt a célja jövetelüknek: kipróbálni másfajta anyagokat, technikákat, mint amit eddig megszoktak. Óriási élmény volt az agyag- és festéklelőhelyek megkeresése, a nyersanyag begyűjtése, előkészítése a munkára. A vállalkozóbbak még egy régi bányajáratba is felmásztak, onnan ametisztet, szalagos achátot szedegettek.

Fotó: Magánarchívum

A szabadtéri falumúzeumban az épített örökség mellett, nagyon sok, már az év végi vizsgához felhasználható edényformát és díszítést tanulmányoztak. A szakmai programon kívül Nagybánya főterét is megnézték, és nem maradhatott ki a világhírű ásványmúzeum sem, ahol a környékről származó varázslatos kőzetek, ásványok vannak kiállítva. Ezek mellett ellátogattak a koltói és a Teleki kastélyhoz is. Felsőbányán a hatalmas katedrálist és a középkori városházát tekintették meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!