Nagyvilág

2018.01.24. 12:06

Elhunyt Ursula K. Le Guin díjnyertes amerikai sci-fi és fantasyíró

London - Elhunyt Ursula K. Le Guin díjnyertes amerikai sci-fi és fantasy író, a Szigetvilág-ciklus szerzője - írta meg szerdán a BBC News.

London - Elhunyt Ursula K. Le Guin díjnyertes amerikai sci-fi és fantasy író, a Szigetvilág-ciklus szerzője - írta meg szerdán a BBC News.

Az utóbbi időben betegeskedő írónőt 88 éves korában, családja körében hétfőn érte a halál oregoni otthonában. Miközben regényeiben sárkányok és varázslók éppúgy szerepeltek, mint űrhajók, nagyon is földi: faji, nemi és osztálykülönbségek okozta problémákkal foglalkozott.

Le Guin több mint 20 regényt és száznál is több novellát írt, könyvei sok millió példányban keltek el világszerte.

Legismertebb munkája a Szigetvilág-ciklus volt, amelyet a fiatal felnőtt korosztálynak szánt. Ennek egyik darabja, az 1969-ben kiadott sci-fi klasszikus, A sötétség balkeze című regény a Tél bolygón játszódik.

Több mint fél évszázadot átívelő pályafutása alatt számos rangos díjat kapott, köztük a sci-fi szerzőket jutalmazó Nebula- és a Hugo-díjat, de kitüntették a legjobb amerikai gyermekkönyvíróknak járó Newbery Éremmel és irodalmi munkásságáért elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvalapítvány díját is.

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár 2000-ben az amerikai kulturális örökség ápolásáért az "élő legendák" közé sorolta.

Pályatársa, Stephen King "a legnagyobbak egyikeként" méltatta Le Guint. "Nem csupán sci-fi író, irodalmi ikon volt. Szerencsés utat a galaxisba" - búcsúzott tőle a Twitteren.

Le Guin 1929-ben született Ursula Kroeber néven a kaliforniai Berkleyben. A massachusettsi Radcliffe Egyetemen, majd a New York-i Columbia Egyetemen tanult, 1953-ban elnyerte a Fulbright-ösztöndíjat.

Az antropológia szakértője lett, nagy hatással volt rá az anarchizmus és a taoista gondolkodás.

Első regénye, a Rocannon s World 1966-ban jelent meg.

Férjével, Charles Le Giun történésszel három gyermekük született.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!