Nagyvilág

2017.10.27. 15:38

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Egyenlítői-Guinea alelnökét Párizsban

Párizs - Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság pénteken Teodorin Obiangot, Egyenlítői-Guinea alelnökét, az afrikai ország vezetőjének fiát, aki a vád szerint csalás útján jelentős vagyont halmozott fel Franciaországban.

Párizs - Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság pénteken Teodorin Obiangot, Egyenlítői-Guinea alelnökét, az afrikai ország vezetőjének fiát, aki a vád szerint csalás útján jelentős vagyont halmozott fel Franciaországban.

A bíróság mellékbüntetésként 30 millió euró pénzbüntetést is kiszabott az afrikai politikusra, valamint elrendelte a lefoglalt vagyon elkobzását, amelynek részét képezi egy villa is a párizsi diplomatanegyedben.

Emmanuel Marsigny, a politikus ügyvédje elfogultnak minősítette a bíróság döntését, és jelezte, hogy vizsgálja a lehetséges fellebbezési módokat.

Teodorin Obiangot, aki nem jelent meg a bíróság előtt a per alatt, hűtlen kezelés kifehérítése, sikkasztással kapcsolatos pénzmosás, hivatali bizalommal való visszaélés kifehérítése és korrupció kifehérítése bűntettekben mondták ki bűnösnek.

A párizsi büntetőbíróság emlékeztetett arra, hogy jogában áll Teodorin Obiang fölött ítélkezni, miután kizárólag a Franciaországban elkövetett pénzmosási ügyeleteiről döntöttek, amelyekhez az alelnök személyes befolyását használta fel. A francia nyomozás alapján megállapíthatóan a hazájában, a tisztségei gyakorlása során elkövetett bűntettekről a párizsi bíróság nem foglalt állást.

A 48 éves alelnök, Egyenlítői-Guinea kormányához hasonlóan vitatta a franciaországi pert és a francia igazságszolgáltatás joghatóságát az ügyben.

A pert június 19. és július 6. között folytatta le a párizsi büntetőbíróság Teodorin Obiang ellen, aki ellen a Sherpa és a Transparency International korrupcióellenes szervezet tettek feljelentést. A politikus műtárgyakat, luxus- és sportautókat, egy 101 szobás párizsi villát halmozott fel Franciaországban. Az egyik legszegényebb afrikai ország elnökének fia Párizsban készpénzzel teli bőröndökkel járt a legnagyobb divatházak üzleteibe, ahol teljes ruhatárat vásárolt magának.

Teodorin Obiang franciaországi vagyonáról a nyomozás azt állapította meg, hogy azt hivatalos jövedelméből nem tudta volna finanszírozni, hanem az kenőpénzekből és elsikkasztott állami pénzekből származik.

A védelem szerint viszont a francia igazságszolgáltatás egy szuverén állam belügyeibe avatkozik be. Az ügyvéd szerint például a párizsi villa Egyenlítői-Guinea diplomáciai ingatlana, nem pedig az alelnök magántulajdona. Miután az ügyvéd még az ítélethirdetés előtt a hágai Nemzetközi Bíróságon támadta meg az eljárást, a párizsi bíróság által pénteken kimondott vagyonelkobzás addig nem foganatosítható, amíg a hágai törvényszék nem foglal állást.

Teodorin Obiang az első magasrangú külföldi személy, akit elítéltek a Franciaországban az afrikai vezetők által felhalmozott vagyonok eredetének tisztázására 2010-ben megindított vizsgálatok keretében. Vizsgálat folyik többi között Kongó, Gabon és a Közép-Afrikai Köztársaság elnökeinek hozzátartozói ellen is.

Teodorin Obiang ellen Svájcban is nyomozást indítottak. Tavaly novemberben 11 luxus- és sportautóját foglalták le Genfben egy előzetes korrupciós vizsgálat keretében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!