Nagyvilág

2017.06.16. 13:25

Londoni tűzvész - Rendőrség: nem biztos, hogy minden áldozatot sikerül azonosítani

London - A londoni rendőrség pénteki tájékoztatása szerint legalább harmincan meghaltak a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházat elpusztító szerda hajnali tűzvészben.

London - A londoni rendőrség pénteki tájékoztatása szerint legalább harmincan meghaltak a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházat elpusztító szerda hajnali tűzvészben.

Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka, aki a rendőrségi vizsgálatot vezeti, péntek délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: az egyik áldozat a kórházban halt bele sérüléseibe.

Hozzátette: még mindig vannak holttestek a kiégett nyugat-londoni toronyházban, de az épület veszélyes állapota miatt az átvizsgálás hosszú időt vesz igénybe.

A rendőrparancsnok szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy gyújtogatás történt volna.

A pénteki tájékoztatásig a rendőrség tizenhét halálos áldozatról tudott.

Stuart Cundy rendőrparancsnok nem bocsátkozott részletekbe arra a kérdésre, hogy összesen hány halálos áldozata lehet a tűzvésznek, csak annyit mondott: a rendőrség akkor közöl végleges számot, ha teljesen bizonyos abban, hogy pontos adatok birtokában van.

A parancsnok egy korábbi, péntek reggeli nyilatkozatában azt mondta: reméli, hogy a végleges szám "nem lesz három számjegyű". Hozzátette: nem biztos, hogy a tűzvész mindegyik áldozatát sikerül megtalálni és azonosítani.

A brit médiában pénteken megjelent egyes nem hivatalos becslések szerint a halottak száma meghaladhatja a hatvanat.

Az első megnevezett áldozat egy szíriai menekült, Mohammed Alhajali volt, aki 2014-ben érkezett Nagy-Britanniába és általános mérnöki tanulmányokat folytatott. Ő a teljesen kiégett, 24 szintes Grenfell Tower 14. emeletén lakott bátyjával, akit a tűzoltók kimenekítettek a lángoló toronyházból.

A Scotland Yard pénteken bűnügyi vizsgálatot indított a tűzvész ügyében. Cundy rendőrparancsnok azonban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség meggyőződése szerint bűncselekmény történt, ilyen súlyos szerencsétlenségek után mindig indul vizsgálat annak kiderítésére, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség.

A műszaki vizsgálat jelenleg a 127 lakásos épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul. A toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960-as és az 1970-es években. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

Pénteken látogatást tett II. Erzsébet királynő és unokája, Vilmos herceg - az Egyesült Királyság majdani uralkodója - az egyik befogadó központban, ahol a megsemmisült toronyház hajléktalanná vált egykori lakóit helyezték el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!