Nagyvilág

2016.12.06. 09:28

Manuel Valls francia miniszterelnök indul az elnökválasztáson, kedden benyújtja lemondását

Párizs - Manuel Valls francia szocialista miniszterelnök bejelentette, hogy elindul a jövő évi elnökválasztáson és ezért kedden benyújtja a lemondását.

Párizs - Manuel Valls francia szocialista miniszterelnök bejelentette, hogy elindul a jövő évi elnökválasztáson és ezért kedden benyújtja a lemondását.

"Elindulok, mert nem akarom, hogy Franciaország újraélje a 2002-es megrázkódtatást a szélsőjobboldallal a második fordulóban" - mondta hétfőn a miniszterelnök a Párizshoz közeli Evry polgármesteri hivatalában tartott beszédében. Manuel Valls - aki 2001 és 2012 között volt a város polgármestere és nemzetgyűlési képviselője - arra utalt, hogy 14 évvel ezelőtt az elnökválasztás második fordulójába Jacques Chirac konzervatív jelölt mellett a Nemzeti Front jelöltje, Jean-Marie Le Pen jutott be, maga magé utasítva valamennyi baloldali jelöltet. Az elnökválasztás második fordulóját akkor Jacques Chirac nyerte meg a szavazatok 82 százalékával.

A kormányfő hozzátette, hogy "Francois Hollande államfővel teljes egyetértésben" kedden benyújtja a lemondását, azért, hogy "teljesen szabadon" indulhasson az elnökválasztáson, illetve azt megelőzően a baloldal államfőjelölt-állító előválasztásán, amelyet a kormányzó Szocialista Párt január 22-én és 29-én rendez meg.

Manuel Valls jelöltsége azóta nem kétséges, hogy a népszerűsége elvesztése miatt Francois Hollande csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra egy második mandátumra.

Már hét politikus jelezte, hogy részt vesz a szocialisták megmérettetésén. Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon viszont nem kíván megmérkőzni az elnökjelölti posztért. Mindketten közvetlenül az elnökválasztás első fordulójában állnak rajthoz, ezáltal 2002-höz hasonlóan több baloldali jelölt is megmérkőzik majd az egy hete konzervatív jelöltté választott Francois Fillonnal és Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével.

A Harris Interactive közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint Valls a baloldali előválasztás esélyese; a szavazatok 24 százalékára számíthat, az elnökválasztáson viszont nincs esélye bejutni a második fordulójába.

"Mélyen felháborít az a gondolat, hogy a baloldalt diszkvalifikálják az elnökválasztásból, azt akarom, hogy ez a felháborodás vezéreljen minket. Érzékelem a megosztottságot a baloldalon, de meddig fogjuk ezt a cirkuszt elviselni? ... Tudom, hogy megvan az összefogás iránti vágy. A jelöltségem a megbékélésé" - hangsúlyozta a baloldali kormányfő.

Elemzők arra emlékeztetnek, hogy az 54 éves, Barcelonában spanyol apától és svájci anyától született, s csak 20 éves korában francia állampolgárrá lett kormányfő nevéhez fűződik annak megfogalmazása, hogy a szocialista táboron belül "két, egymással kibékíthetetlen baloldal" létezik, a modern szociáldemokratákkal szemben a hagyományos baloldaliak. A kormánypárt belső ellenzékéből érkezett miniszterek éppen akkor léptek ki a kormányból, amikor 2014 márciusban a francia sajtóban "baloldali Sarkozynek" is nevezett Manuel Vallsot nevezte ki az államfő miniszterelnöknek.

Több jelenlegi kormánytag neve is felmerült Valls utódaként a kormányfői székben, köztük Bernard Cazeneuve belügyminiszteré, Jean-Yves Le Drian védelmi miniszteré és Marisol Touraine-é, aki az egészségügyi tárcát irányítja.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!