Nagyvilág

2016.11.20. 18:09

Osztrák kancellár: a Le Pen megválasztásával járó gazdasági károkat nem lehet megbecsülni

Bécs - Marine Le Pen megválasztása szegényebbé tenné Európát valamint Ausztriát, és nem lehet megbecsülni, hogy mindez milyen fokú gazdasági károkat okozhatna - mondta Christian Kern osztrák kancellár egy vasárnapi lapinterjúban.

Bécs - Marine Le Pen megválasztása szegényebbé tenné Európát valamint Ausztriát, és nem lehet megbecsülni, hogy mindez milyen fokú gazdasági károkat okozhatna - mondta Christian Kern osztrák kancellár egy vasárnapi lapinterjúban.

A kancellár a Kurier című osztrák lapnak adott interjújában figyelmeztetett, hogy Le Pen - a francia Nemzeti Front jelöltje - a tavaszi francia elnökválasztáson akár győzhet is, s egyúttal problémásnak nevezte, ha egy kulcsfontosságú uniós államban a "jobboldali demagógia" veszi át az irányítást.

Kern kifejtette: a fejlett országokban, mint például az Egyesült Államokban a tiltakozás inkább jobbratolódást eredményez, míg szerinte Görögországban és Spanyolországban, ahol valóban problémák vannak, inkább a balratolódás jellemző.

A kancellár meglátása alapján a jobboldali demagógia úgy tesz, mintha mindenre lenne válasza, azonban a valóságban semmire nincsen megoldási terve. Meglátása szerint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pontosan megnevezi a fontos témákat, azonban megoldási javaslatokat nem ad a kérdésekre.

A muszlimok ausztriai integrációjáról Kern elmondta: az országban 600 ezer muszlim él, azonban az utóbbi évtizedekben a társadalmi beilleszkedés nem úgy zajlott, ahogyan azt szerették volna.

A kancellár szerint Donald Trump amerikai elnökké választását követően megmutatkozott, hogy az európai értékközösség, amely a demokráciára, a jogállamiságra és az emberi jogokra épül, már nem magától értetődő, el kell köteleződni ezen értékek mellett.

A Törökországgal zajló csatlakozási tárgyalásokról elmondta: egy jogállami és demokratikus Törökországnak van helye Európában, "azonban nem feltétlen az unióban". Meglátása szerint Európa küzd azzal, hogy a keleti bővítés megterheli a munkaerőpiacot, Törökország nyolcvanmilliós lakosságát ezért "Európa nem tudná megemészteni".

Az unió bővítésével kapcsolatban arról beszélt, Európának fontos, hogy mi történik a balkáni térségben, ezért érdekelt Szerbia gyors belépésében. A kancellár egyúttal elképzelhetőnek nevezte Albánia uniós tagságát is.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!