Nagyvilág

2016.11.08. 09:29

Hitelminősítés - Magyar bankok osztályzatait javította a Moody s

London - Magyar bankok osztályzatait javította hétfőn a Moody s Investors Service. A lépés a nemzetközi hitelminősítő hétfő esti londoni bejelentése szerint közvetlenül összefügg a magyar államadós-besorolás minapi felminősítésével.

London - Magyar bankok osztályzatait javította hétfőn a Moody s Investors Service. A lépés a nemzetközi hitelminősítő hétfő esti londoni bejelentése szerint közvetlenül összefügg a magyar államadós-besorolás minapi felminősítésével.

A Moody s pénteken Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az addigi "Ba1" szintről egy fokozattal stabil kilátású "Baa3"-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába. A cég a lépéssel egy időben két fokozattal szintén "Baa3" szintre emelte az addigi "Ba2"-ről a magyar bankrendszerre megállapított hosszú távú devizabetét-besorolási országplafont, lehetővé téve a magyar bankok felminősítését.

A Moody s hétfőn Londonban bejelentett bankosztályzati lépései az MFB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintik.

Az MFB esetében a hitelminősítő a hosszú távú devizaadós-besorolást "Ba1"-ről "Baa3"-ra, a hosszú távú devizabankbetét-osztályzatot "Ba2"-ről szintén "Baa3"-ra, a rövid távú devizabankbetét-besorolást "Not Prime"-ról "Prime-3"-ra emelte.

Az OTP Bank hosszú távú devizabetét-minősítése "Ba2"-ről "Baa3"-ra, a rövid távú devizabetét-besorolás "Not Prime"-ról "Prime-3"-ra, a hosszú távú partnerkockázati értékelés (Counterparty Risk Assessment, CRA) "Baa3(cr)"-ről "Baa2(cr)"-re, a rövid távú CRA-minősítés "Prime-3(cr)"-ről "Prime-2(cr)"-re javult.

Az OTP Jelzálogbank hosszú távú CRA-értékelését a Moody s "Baa2(cr)"-re javította az eddigi "Baa3(cr)"-ről, a rövid távú CRA-besorolást pedig "Prime-2(cr)"-re emelte az eddig érvényben tartott "Prime-3(cr)"-ről.

A K&H Bank esetében a hosszú távú devizabetét-besorolás "Ba2"-ről "Ba1"-re, a hosszú távú CRA-minősítés "Baa3(cr)"-ről "Baa2(cr)"-re, a rövid távú CRA-értékelés "Prime-3(cr)"-ről "Prime-2(cr)"-re javult.

A Moody s közölte, hogy a hétfői minősítési lépések az általa besorolásokkal ellátott többi magyar bank - az Erste Bank Hungary, az MKB és az FHB - osztályzatait nem érintik.

A Moody s azonban a nyár közepén már javította az Erste Bank Hungary és az MKB különböző besorolásait, miután magasabbra sorolta a magyar gazdaság makroprofil-minősítését is, a múlt héten pedig az FHB több osztályzatát minősítette fel, annak ellenére, hogy a nyáron még leminősítési felülvizsgálat alá vette ezt a pénzintézetet.

A Moody s az FHB felminősítését elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a leminősítési vizsgálat indoklásában felsorolt kockázatok azóta jelentősen csökkentek, tekintettel arra, hogy az FHB fokozatosan egyre szorosabban integrálódik a magyar takarékszövetkezeti szektorba.

A Moody s nem sokkal korábban az egész magyar bankszektor kilátását is pozitívra javította az addigi stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet várhatóan jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

E döntéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!