Nagyvilág

2016.11.18. 11:02

Donald Trump állítólag Michael Flynn altábornagyot kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadójának

Washington - Donald Trump megválasztott amerikai elnök állítólag Michael Flynn visszavonult altábornagyot kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadójának.

Washington - Donald Trump megválasztott amerikai elnök állítólag Michael Flynn visszavonult altábornagyot kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadójának.

Az információ csütörtökön helyi idő szerint későn este szivárgott ki a politikai átmenetet bonyolító Trump-csapat egyik tagjától, aki azonban nevének elhallgatását kérte, mert nem volt felhatalmazása az információ közzétételére.

Ha az információ valósnak bizonyul, azt is jelenti, hogy a megválasztott elnök elkezdte összeállítani a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó, szűk körű munkatársi gárdáját.

Flynn altábornagy korábban a katonai hírszerzés vezetője volt, és úgynevezett "keményvonalas" politikusként tartják számon. A kampányban végig ő volt Trump tanácsadója nemzetbiztonsági kérdésekben, s ebben a minőségben a Fehér Házban közvetlen munkatársa lenne az elnöknek.

Esetleges felkérése elemzők szerint azt jelzi, hogy Donald Trump agresszív háborút kíván folytatni a terrorizmus ellen. Az 58 éves Flynn korábban nem egyszer hangsúlyozta, hogy "az iszlám politikai ideológia", és "az Egyesült Államok alapító atyái nem akarták, hogy az országnak bármi köze is legyen hozzá". Az altábornagy, noha regisztrált demokrata párti, erőteljesen bírálta a jelenlegi amerikai vezetés, Barack Obama kormányzatának külpolitikáját, ezen belül is elsősorban a biztonságpolitikáját és a terrorizmus elleni fellépését.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet: Michael Flynn azt tartja fontosnak, hogy Washington Moszkvával összefogva vívja meg a harcot az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel és más, az iszlám nevében fellépő terrorcsoportokkal. Az altábornagy tavaly Moszkvában járt.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!